Ferencváros–Győr: az első rangadó Elek Gábor nélkül + videó

Másfél évtizeden át Elek Gábor képviselte az állandóságot a női kézilabda-bajnokság rangadóján. A Ferencvárostól a nyáron távozó edzőt Dániából pótolta a klubja, csakúgy, mint a Győr a spanyol Ambros Martínt. A komoly múltra visszatekintő párharc történetében először egy-egy dán edző irányítja a feljövőben levő FTC-t, és a Bajnokok Ligájában még hibátlan ETO-t. A Győr négy meccs óta nyeretlen a Népligetben, és egyáltalán nem biztos, hogy megszakad a rossz sorozata.

2023. 11. 15. 4:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dán tudásimport beszivárgott a magyar elitklubokba. Pedig nem mindig volt sikeres a skandináv szakértelem megnyilvánulása a női szakágban. A 2019-es kumamotói vb után menesztett szövetségi kapitány, Kim Rasmussen regnálásáról például sok mindent el lehetett mondani, a diadalmenet szó biztosan nem jut róla az eszünkbe. A szezon előtt mindkét hazai élcsapat, a korábban Elek Gábor vezette Ferencváros és a Győr is külföldi edzőt választott. Az ETO-nál ez volt a papírforma, Danyi Gábor hároméves regnálását leszámítva a norvég Karl Erik Böhn és Ambros Martín vezette a csapatot. Győrben csak az volt a kérdés, hogy a második korszakát szerény eredménysorral záró trénert a norvég Ole Gustav Gjekstad vagy a dán Ulrik Kirkely váltsa, végül utóbbi mellett tette le a garast az ötszörös BL-győztes. 

Elek Gábor. Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

A Ferencváros edzőváltása komoly indulatokat váltott ki, a legendás Németh András egyenesen abnormálisnak nevezte a vezetőség döntését. A klubot másfél évtizeden át szolgáló Elek Gábor menesztése, pontosabban annak időzítése sem sült el jól; hiszen éppen a klub történetének első Final Four-szereplését bebiztosító Metz elleni BL-negyeddöntő visszavágó után jelentette be a Ferencváros az edző távozását. 

A klubhoz ezer szállal kötődő Elek végül BL-döntővel búcsúzott a második otthonától. Az utóda, a dán Martin Albertsen látványosan megégett a Népligetben, a BL-ben négy forduló alatt csak egy pontot gyűjtött a Fradi, a vezetőség megköszönte áldásosnak nem mondható tevékenységét. Albertsen utóda az addigi másodedző, a szintén dán Allan Heine lett, vele valamelyest kiegyenesedett, bravúrgyőzelmet is fel tudott mutatni a Ferencváros.

Külföldi itt, külföldi ott

A komoly múltra visszatekintő Ferencváros–Győr párharc (tv: 19.00, M4 Sport) történetében először két külföldi, két dán edző vezeti a csapatokat. Kirkely a mosonmagyaróvári vereséget leszámítva hibátlan a Győrrel, az ETO a bajnokságban és a BL-ben is kiegyensúlyozottan teljesít, és sokkal szélesebb lett a taktikai repertoárja, mint a Martín-korszakban. A skandináv rohanás ugyanúgy az ETO sajátja, mint a kétirányítós játék. Estelle Nze Minko és a brazil Bruna de Paula vezérletével nem csak fizikálisan erős, a látványra is ad a nemzetközi együttes.

Ulrik Kirkely. Fotó: Nagy Gábor

Heine vezetésével felszálló ágban érkezik meg a Fradi a Győr elleni rangadóra. A válogatott szünet előtt a dán Ikast legyőzésével már oldódott az addigi görcs, a lengyel BL-újonc Lubin hét végi kiütése nyomokban a jó formában levő Ferencvárosra emlékeztetett. Pedig a Lubin elleni ragyogás előtt kis híján megfázott a Fradi Budaörsön, 37-36-ra hozta a kötelezőt. Az idényben a szerb irányító, Andrea Lekics az FTC leginkább megbízható játékosa, Klujber Katrin és Márton Gréta, az Elek-éra két meghatározó magyar embere egyelőre adós az egyenletes teljesítménnyel. 

A rangadó egyik ismérve a kiszámíthatatlanság, sportnyelven szólva háromesélyes a mai mérkőzés. Hiába tűnik frissebbnek, összeszedettebbnek a Győr, a Ferencvárost nem lehet leírni. Tavaly ősszel sem lehetett, amikor nem volt különösebben jó passzban, de Bíró Blanka kapusparádéjával négygólos hátrányból fordítva nyert 32-26-ra a Népligetben. A Győr mostanában nem nyerni jár a fővárosba, legutóbb négy éve távozott győztesen a kilencedik kerületből. Akkor még volt magyar érdekeltség az edzői fronton, ma nem lesz. Ehhez is hozzá kell szokni.

Folytatják a férfiak

Ma folytatódik a férfikézilabda Bajnokok Ligája csoportköre. A hetedik fordulóban a B csoport éllovasa, a Telekom Veszprém a 26-szoros szlovén bajnok, a még pont nélkül álló Celje otthonában lép pályára (tv: 18.45, Sport 1). A mérkőzés egyértelmű esélyese a kiváló formában levő, három hete a Barcelonát, az elmúlt hétvégén a Szegedet idegenben legyőző magyar bajnok. Másik BL-csapatunk, az OTP Bank-Pick Szeged holnap az A csoport utolsó helyén szerénykedő észak-macedón Pelister együttesét fogadja. Érdekes adalék a mérkőzéshez, hogy a Pelister lesz a jelenleg a csoportja hetedik helyén álló Pick harmadik macedón ellenfele: az ötszörös magyar bajnok eddig a Vardar és a Metalurg Szkopjéval találkozott a nemzetközi színtéren.

Elek és Martín emlékezetes csörtéje:

Borítókép: Elek Gábor tizenöt év után először nem lesz ott a Győr elleni rangadón (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.