Ha nyögvenyelősen is, de meglett a fontos győzelem az Eb-selejtezőn

A szlovénok legyőzése után máris újabb Európa-bajnoki selejtező várt a magyar női kosárlabda-válogatottra, Finnországban kellett esélyeshez méltóan szerepelnie. A játék ezúttal akadozott, sok volt a hiba, de a csapat harcolt, és szinte végig vezetve a negyedik negyedben, annak is az utolsó perceiben kerekedett felül a finneken, és ezzel két forduló után veretlenül vezeti a csoportját.

2023. 11. 12. 16:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magabiztos győzelemmel kezdte Szlovénia ellen az Európa-bajnoki selejtezőket a női válogatott, de vasárnap már újabb kihívás várt rá. A nyári kontinenstornán a negyedik helyen végzett csapat a csoportja nagy esélyese, és a papírformát most Finnországban kellett valóssá tennie, ami idegenben nem ígérkezett könnyű feladatnak. Ugyanakkor a játékosok tudták, ha ezt a meccset is hozzák, akkor nagy lépést tesznek a továbbjutás felé még úgy is, hogy négy mérkőzés még hátravan a sorozatból.

Dubei Debóra fontos pontokat szerzett  Fotó: Fiba.com

Talán emiatt is kezdett Székely Norbert csapata roppant idegesen és sok hibával. Pontatlan dobások, eladott labdák jellemezték a játékát, ezúttal nyögvenyelősen működött a jól bevált, magas emberekre alapozott játék, Kiss Virágot teljesen kikapcsolták a finnek, Határ Bernadett sem boldogult a védőkkel a palánk közelében, egyedül Juhász Dorka tudott hatékonyan kosárlabdázni. A mezőnyből Lelik Réka próbálkozott viszonylag eredményesen, a védekezésbe is becsúsztak buta hibák, és mindez fellelkesítette a házigazdákat, akik közül Awak Kuier volt a vezéregyéniség.

 

Aho Nina dudaszós triplájával így is sikerült 31-28-as vezetést szerezni a szünetre. Ilyen különbséggel zajlott a játék a folytatásban, a finnek elsősorban hárompontos dobásokkal tartották a lépést, néhány másodpercre még fordítottak is, de a harmadik negyed hajrájában Dubei Debóra két triplája ismét vezetést jelentett a nem túl jól játszó magyar válogatottnak, amely ellen a játékvezetők is könnyű szívvel ítéltek támadó hibákat. Az utolsó játékrész jól indult, másfél perc alatt sikerült hét pontra növelni a különbséget, de ez Awak Kuier kosaraival hamar elolvadt, és öt és fél perccel a vége előtt már Finnország vezetett 51-50-re. 

A végén a magyar csapat örülhetett Fotó: Fiba.com

Nagyon sokat hibáztak a játékosok mindkét oldalon, inkább fogcsikorgató küzdelmet, mint jó kosárlabdát láthattak a nézők. Kiss Virág duplája és Studer Ágnes triplája nagyon jól jött, átlendítették a csapatot a holtponton, és hamarosan már nyolc pont lett az előny. Ez elégnek is bizonyult az utolsó percre fordulva, a magyar játékosok okosan játszva az idővel is 67-56-ra nyertek Studer Ágnes utolsó másodperces, félpályás kosarával, és ha szenvedve is, de megszerezték idegenben a roppant fontos győzelmet.

Székely Norbert, szövetségi kapitány: – Nehéz mérkőzés volt, erre is számítottunk, remekül felkészült a finn együttes, amely rengeteget fejlődött az előző években. A mentalitásunk kiváló volt, viszont a támadójátékunk nem volt azon a szinten, amit szerettünk volna. Kiszorultunk a gyűrű alól és ez sokszor önbizalomvesztéshez vezetett, végül a saját hajunknál fogva sikerült kihúzni magunkat a csávából, a saját hajunk pedig a védekezés volt.

Európa-bajnoki selejtező, B csoport, 2. forduló: Finnország–Magyarország 56-67 (13-15, 15-16, 15-15, 13-21), Szlovénia–Bulgária 78-63, a csoport állása: 1. Magyarország 4, 2. Szlovénia és Finnország 3-3, 4. Bulgária 2.

Borítókép: Határ Bernadett szerez éppen pontokat (Fotó: Fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.