Imponálóan magabiztos győzelemmel kezdett a magyar válogatott

Esélyeshez méltón sima győzelemmel kezdte meg az Európa-bajnoki selejtezőket a magyar női kosárlabda-válogatott. Az ellenfél Szlovénia volt a soproni Novomatic Arénában, és Székely Norbert csapata az első perctől vezetve magabiztosan nyert 70-51-re, jól érvényesítve a magassági fölényét. A magyar együttesből minden pályára lépett játékos szerzett pontot, az ellenfél nemigen tudott hozzászólni a mérkőzéshez.

2023. 11. 09. 19:42
Magyarország-Szlovénia női kosárlabda Sopron
Fotó: Ladóczki Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-bajnoki negyedik hely komoly rangot ad a magyar női kosárlabda-válogatottnak. Előkelő helyekre lépett elő a különböző ranglistákon, és így a csütörtökön megkezdődött Európa-bajnoki selejtezőkön a csoport megnyerésére a legesélyesebbnek számít, és ezt a papírformát most a rajton Sopronban a szlovénok ellen lehetett bizonyítani. A helyszínválasztás pedig nem a véletlen műve: februárban itt játssza majd a csapat az olimpiai selejtezőket is.

Magyarország-Szlovénia női kosárlabda Sopron
A soproni csarnok bevált helyszíne a magyar válogatottnak  Fotó: Ladóczki Balázs

A magyar válogatott különösen a magas posztokon átlagon felül erős, Kiss Virág, Határ Bernadett, Juhász Dorka és Cyesha Goree is képes kiemelkedő teljesítményre, és a taktikát erre is szabta Székely Norbert szövetségi kapitány. Akár a vízilabdában, a labdák mentek be középre Kiss Virágnak, neki kellett kibrusztolnia kosarakat, és ezt meg is tette, majd Határ Bernadett is többször eredményes volt. A magassági fölény védekezésben is hasznunkra lett, a magyar centerek sorra halászták el a lepattanókat mindkét oldalon az ellenfél elől.

 

A szlovénok elsősorban kívülről próbálkoztak, nem is rosszul, az első negyedben szerzett 19 pontjuk például öt triplát foglalt magába. Ez azonban csak a felzárkózáshoz volt elegendő, ugyanis a következetes kosárlabdával a magyar csapat kilenc ponttal elhúzott korábban, majd a második negyedben ennél is nagyobbra növelte a különbséget. Az ellenfél ekkor már nagyon figyelt a centereinkre, olykor feladta emiatt a védekezést a külső embereken, akik eleinte többször is hibáztak, ám Lelik Réka két hárompontossal talált magára, ezt Studer Ágnes is megtoldotta eggyel, így megnyugtató előnnyel, 40-28-as magyar vezetéssel zárult a félidő. 

Magyarország-Szlovénia női kosárlabda Sopron
Aho Nina roppant hasznosan kosárlabdázott Fotó: Ladóczki Balázs

Érdekesség volt, hogy a szünetig pályára lépett tíz szlovén kosaras közül csak négyen találtak a gyűrűbe, Eva Lisec a mezőny legeredményesebb tagjaként 14 pontig jutott, Zala Friskovec 9-ig, a maradék ötön ketten osztoztak, a másik oldalon viszont a kilenc lehetőséget kapott játékosból nyolcan is feliratkoztak a pontszerzők közé. 

A folytatásban Székely Norbert együttese lerohanta az ellenfelet, egy 10-2-es etappal sikerült a 23. percre már húszra hizlalni a különbséget – különösen a WNBA-ben alapemberré vált, a válogatottban újonc Juhász Dorka triplája sikerült látványosra.

Hosszú gólcsend következett, sok volt a hiba itt is, ott is, a tekintélyes előny, illetve hátrány egyik csapat összpontosítására sem volt jó hatással. A negyedik negyed nem volt több puszta formalitásnál, a szlovénoknál továbbra is csak Eva Lisec volt veszélyes, szinte egyszemélyes seregként próbálta meg állni a sarat, míg magyar oldalon mind a tíz pályára lépett játékos neve mellett szerepelt pont. Magabiztos, könnyű sikert aratott a válogatott, amelyre papíron ennél könnyebb ellenfelek várnak még a selejtezők során – legközelebb vasárnap idegenben Finnország.

Európa-bajnoki selejtező, B csoport, 1. forduló: Magyarország–Szlovénia 70-51 (25-19, 15-9, 18-9, 12-14), a magyar csapat pontszerzői: Kiss V. 16, Studer 13, Dubei 13, Lelik 10, Juhász 7, Varga A. 3, Aho 2, Horváth B. 2, Goree 2, Határ 2; Bulgária–Finnország 65-75.

Borítókép: Juhász Dorka jól mutatkozott be a magyar válogatottban (Fotó: Ladóczki Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.