Az esélyesség terhével kezdi az Eb-selejtezőket a magyar válogatott

Csütörtökön megkezdi az Európa-bajnoki selejtezőket a magyar női kosárlabda-válogatott, ráadásul sajátos helyzetben: ezúttal Székely Norbert csapata a sorozat legnagyobb esélyese. A válogatott különösen a palánk alatt roppant erős, ám a szövetségi kapitány szerint a válogatott több lábon áll, és a játékosok a júniusi Eb-4. helye után is éhesek a sikerre, a februári olimpiai selejtező pedig egyelőre szóba sem kerül.

2023. 11. 09. 4:45
null
Forrás: fiba.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bárhonnan nézzük, alighanem ezt hívják kegyelmi állapotnak. Aki azt hinné, a magyar női válogatott a júniusi Európa-bajnokságon elért bravúros negyedik hely után kicsit is elégedetté vált, a több jó jel okán esetleg kicsit is elbizakodottá vált, az nagyon téved, jelenleg minden a sikeresség felé mutat. Az a negyedik hely kellő önbizalmat adhat, a játékosok zömének a sorsa a klubjában kedvezően alakul, a keret erősödött is – régen készült így a csapat bármelyik feladatára is.

Székely Norbertnek volt oka örülni a nyári Eb-n. Fotó: Fiba.com

Mondhatni, felnőtt szinten roppant kedvező a kép a hazai női kosárlabdában. Zavaró tényező, hogy a másfél éve Euroligát nyert Sopron Basket anyagi gondok miatt lelépett a nemzetközi porondról, ám a válogatottat ez aligha érintett, hiszen a sok légiós miatt a nemzeti csapat egyáltalán nem a bajnoki címvédőre épült és épül. Az európai elitsorozatban vitézkedik helyette a DVTK, amely ott az első öt fordulót hibátlanul vette, még nem talált legyőzőre, és ebben a csapatban már több magyar kosaras is kulcsszerepet játszik, és igaz ez az Euroliga másik résztvevőjére, a Győrre is. 

Ez pedig Székely Norbert malmára hajtja a vizet, és a szövetségi kapitány a ma kezdődő Eb-selejtezők előtt azzal szembesül, hogy a csoportja torony magas esélyesének számít Szlovéniával, Finnországgal és Bulgáriával szemben. A FIBA kedden készítette el a maga rangsorát a sorozat előtt, és a harminchat válogatottat tartalmazó mezőnyben a magyar együttes a negyedik helyet kapta meg, a szlovénok a 15., a finnek a 18., a bolgárok pedig a 28. pozíciót foglalják el. 

– Amit eddig építettünk, az ad nekünk reális önbizalmat, ebből táplálkozhatunk, de azt is tudjuk, mit kell tennünk azért, hogy ezt megőrizhessük, illetve tovább is léphessünk – mondja erre Székely Norbert. – Nagy örömmel látom, hogy a lányok ugyanolyan alázattal készülnek, mint az Európa-bajnokság előtt, fantasztikus sebességgel és akarattal dolgoznak.

A FIBA szakírója arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar válogatott roppant erős a magas posztokon. Itt szerepel az Eb egyik felfedezettje, az azóta a török Mersinben is remeklő Kiss Virág, a csupa szív és erős Cyesha Goree, a nyáron a WNBA-t is megjárt, 208 centi magas Határ Bernadett, és most először lép majd pályára a válogatottban a legnagyobb tehetségnek tartott, 23 éves Juhász Dorka, aki Észak-Amerikában ezen a nyáron már az első idényében meghatározó játékossá tudott válni, és az olasz Schióban a legmagasabb szinten ismerkedik az Európában honos kosárlabdával.

– Kétségtelen, most már több játékosunk is hatékony tud lenni a palánkok alatt, ám szükség is van ennyire – teszi hozzá Székely Norbert. – Van dolgunk Juhász Dorka beépítésével, és bár Határ Betti sokat kihagyott a többször műtött térde miatt, most jobb az állapota, mint az Eb-n volt, készen áll a játékra. Ugyanakkor nagyon fontos elmondani, hogy több lábon állunk, azaz a kinti játékosaink is nagyszerűek, remek formában várják a selejtezőket, és képesek kellő sebességet adni a játékunknak.
Sajátos módon még annak is lehet előnye, hogy az első számú irányító jóval kevesebbet játszik új klubjában, a török Mersinben, mint a nyárig Szekszárdon, Székely Norbert szerint ugyanis szemlátomást frissen, nem kifacsarva és jó erőben érkezett az edzőtáborba. 

Studer Ágnesre irányítóként kulcsszerep vár. Fotó: Fiba.com

Az Eb-selejtezők első két körében csütörtökön Szlovénia lesz az ellenfél, vasárnap pedig Finnországban lép pályára a magyar válogatott, hogy aztán a sorozat csak jövő novemberben folytatódjék. Februárban következik majd a legnagyobb kihívás, az ugyancsak Sopronban sorra kerülő olimpiai selejtezőtorna, ám Székely Norbert addig nem tekint előre, előbb a közvetlenül a csapata előtt álló feladatokra összpontosít. Májusban kétszer is sikerült nagy különbséggel legyőzni Szlovéniát, ám a kapitány szerint annak a két felkészülési mérkőzésnek nincs semmilyen tanulsága a mára nézve: 

– Az ellenfélnél találunk klasszis kosarasokat, ám úgy látom, a mi csapatunk érettebb és erősebb. Az a dolgunk, hogy ezt a pályán be is bizonyítsuk, és ezért mindent meg is teszünk.

Eb-selejtezők, a B csoport menetrendje

2023. november 9.: Magyarország–Szlovénia, Sopron 18.00
2023. november 12.: Finnország–Magyarország, Helsinki 15.00
2024. november 7.: Magyarország–Bulgária
2024. november 10.: Szlovénia–Magyarország
2025. február 6.: Magyarország–Finnország
2025. február 9.: Bulgária–Magyarország

Borítókép: Kiss Virág légiósként is remekel a török Mersinben (Fotó: Fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.