Golovin Vlagyimir kereszttűzben, három döntése miatt is szétszedik a szurkolók

Női kézilabda-válogatott reményt keltő első félidő, 10-7-es vezetés után hat góllal, 24-18-ra kikapott Montenegrótól a világbajnokság csoportkörében. A vereséggel rendkívül nehéz helyzetbe került Golovin Vlagyimir csapata, amelynek a középdöntőben minden meccsét meg kell nyernie, de még akkor sem biztos, hogy bejut a legjobb nyolc közé, ami olimpiai selejtezőt érne. Golovin kapitány vállalja a felelősséget a döntéseiért.

Forrás: Mol-csapat2023. 12. 05. 16:02
GOLOVIN, Vlagyimir
Helsingborg, 2023. december 4. Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az olimpiai kvalifikációs nõi kézilabda-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Montenegró - Magyarország mérkõzésen a svédországi Helsingborgban 2023. december 4-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Van két napunk rendbe rakni a fejeket, menni kell tovább, nem szabad fejben szétesnünk, mert amíg remény van, addig küzdeni kell. Természetesen most mindenki nagyon csalódott, szomorúak vagyunk, mert nem tudtunk építkezni arra, ami az első félidőben jól működött – mondta elöljáróban Golovin Vlagyimir a Mol-csapatnak.

Golovin
Golovin Vlagyimir húzásai nem jöttek be, a montenegróiak ünnepelhetek. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Tíz perc alatt összeomlott a magyar válogatott

Az első félidőben elfogadhatóan működött a magyar csapat védekezése, Böde-Bíró Blanka pedig sorjázta a bravúrokat, így a mieink mentálisan is fölényben voltak. A szünet után azonban szerepet cserélt a két csapat, a montenegróiak védekezése állt össze, és ellenfelünk kapusa védett elképesztően hatékonyan. De hogy lett ebből hatgólos vereség?

– A második félidő első tíz percében mentálisan nagyot fordult a meccs. Ellenfelünk elhitte, hogy meg tudja nyerni a meccset, mi pedig fejben beleragadtunk a saját hibáinkba. Hiába sulykoltuk folyamatosan, hogy a hibákkal csak a meccs után szabad foglalkozni, a mérkőzés alakulása is a negatív érzéseket erősítette meg: míg az ellenfél minden támadásból gólt szerzett, addig mi ziccereket hibáztunk. Két labdaeladás, három kihagyott ziccer és négy hiba védekezésben: ennyi kellett, hogy Montenegró átvegye a vezetést. Próbáltuk forgatni a csapatot, mert látszott, hogy védekezés közben is a támadásban elkövetett hibán rágódnak a lányok, de nem tudtuk kirángatni magunkat ebből az állapotból. Tegyük hozzá, nem is könnyű feladat fejben elviselni, hogy tíz perc alatt háromgólos előnyből háromgólos hátrány lesz – fogalmazott a szakvezető.

A magyar válogatott az egész torna legfiatalabb csapata, ami nem feltétlenül baj, csakhogy a keretben nem igazán vannak olyan rutinos játékosok, akik az ilyen nehéz pillanatokban a csapat élére tudnának állni. Talán most is egy ilyen vezér hiányzott a legjobban.

– Tudtuk már a torna előtt, hogy mi csapatként tudunk erősek lenni, de most valóban kellett volna egy rutinos játékos, aki fejben egyben tudja tartani a csapatot a pályán. Az, hogy a mérkőzés legfontosabb periódusában voltunk a leggyengébbek, azt mutatja, hogy hiába a Bajnokok Ligája-szereplés, egy világverseny egészen más. Itt két-három naponta kell csúcsteljesítményt nyújtani, fejben, fizikálisan és taktikailag is topon kell lenni. Ez sajnos nem sikerült.

PAPP Nikolett; BORDÁS Réka; JUHÁSZ Gréta
Papp Nikoletta, Bordás Réka és Juhász Gréta a Montenegró–Magyarország meccs után. Fotó: Illyés Tibor

Mit csinálna másképpen Golovin Vlagyimir?

– Ha kikapsz, akkor valamit nem jól csináltál, és én vállalom a felelősséget a döntéseimért – mondta Golovin.

A szurkolók több dolgot is számonkérnek a kapitányon: ilyen Bordás támadásban kezdetése, illetve ezzel összefüggésben a beálló körüli védekezés, valamint a kapuscsere kérdése.

– Nem értek egyet azzal, hogy feladtuk volna a beállós posztot támadásban Rékával. A játékunk gyorsítása volt a cél azzal, hogy csak egyet cseréltünk, és az első félidőben Réka szépen csinálta a helyeket a betörésekhez, jól zárt el és szorította le a falat. Nem azt vártuk tőle, hogy a góljaival megnyeri nekünk a meccset. Ami a beállós körüli védekezést illeti, ez egy komplex kérdés. A taktikánk nem az volt, hogy a két hármas védőnk egy az egyben megállítja az ellenfél beállósát, az volt a célunk, hogy a kettes védők belépnek a passzsávokba, és nem engedik eljutni a labdát a beállósnak. A szurkoló könnyen elítéli a hármas védőket, ha sok gólt lő az ellenfél a vonalról, de a mi esetünkben a beállóból érkező gólok nagy részéért nem ők voltak a hibásak – mondta Golovin.

A kapus ügye már jóval nehezebb kérdés, hiszen Böde-Bíró az első félidőben kiválóan védett, sőt a második elején is akadtak el benne lövések, ráadásul – ahogy korábban Golovin fogalmazott – a Fradi kapusa a csapat legfontosabb vezére, ezért a lehívása igen kockázatos döntés. A kapitány elmondta, ez a döntés közös a csapat kapusedzőjével, Tatai Péterrel.

– Szerintem tévút a kapusokról beszélni egy ilyen meccs után. Blani megoldotta a feladatát a második félidőben is, a legtöbb gólt a vonalról kapta, azért csak nem lehet elővenni, hogy hat méterről nem védett többet. A kapuskérdés egyébként is olyan, hogy csak utólag lehet okos az ember, hiszen előfordulhat, hogy ha beáll Szemerey és elakadt benne egy ziccer, elkapja a fonalat. De erre pont úgy nincs garancia, mint arra, hogy Blani nem kezd el ziccereket fogni a végén.

Most már a szerencsére is szükség lenne

Bár Golovin szerint a magyar válogatott továbbjut a középdöntőből, ha mind a három meccsét (Svédország, Horvátország és – a kapitány véleménye szerint – Szenegál ellen) megnyeri, sajnos még ez sem biztos. A hatgólos vereség gólaránya miatt egy hármas körbeverés (svéd–-montenegrói–magyar) jó eséllyel nem nekünk kedvezne.

– A számolgatást meghagyom a szurkolóknak. A legfontosabb feladat, hogy fejben rendbe tegyük a csapatot, el kell érni, hogy a pozitívumokra koncentráljunk, a hibákból pedig vonjuk le a megfelelő következtetéseket. Tudatosan kell készülnünk a középdöntőre és lelkileg nagyon erősnek kell lennünk, nem szabad azt érezniük a lányoknak, hogy már minden eldőlt. A saját feladatunkra kell koncentrálnunk, nem arra, amire nincs ráhatásunk – fogalmazott Golovin.

Ha a mieink maradéktalanul el is végzik a dolgukat, a középdöntő utolsó fordulójában Montenegró és (valószínűleg) Svédország egymással játszik úgy, hogy a felek pontosan tudják majd, milyen eredménnyel mennek tovább mindketten.

– Nagyon fiatal csapatunk van és a játékosok egyéni, illetve a csapat fejlődésének a szempontjából sem mindegy, hogy szereplünk a középdöntőben. Egy vb-n nincs olyan, hogy nyomás nélkül játszol, ráadásul amíg él a remény, hogy oda lehet érni a negyeddöntőre, kötelességünk mindent megtenni érte. Nagy szívvel küzdő, megalkuvás nélkül harcoló csapatot akarok a pályán látni a középdöntőben – szögezte le a kapitány.

Borítókép: Golovin Vlagyimir nehéz helyzetben van (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.