A Real Madrid sztárjának elképesztő sorozata biztosan megszakad

A március végén lejátszott pótselejtezőkkel immár teljes a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság mezőnye. Legalábbis a huszonnégy résztvevő válogatottat már ismerjük, azt viszont még nem tudjuk, kik alkotják majd a nemzeti csapatok keretét. Ellenben néhány futballista esetében már kiderült, hogy sérülés miatt biztosan lemarad az Eb-ről. Kalmár Zsolt a 2021-es Európa-bajnokság után másodszor is pórul járt, a Real Madrid belga kapusa, Thibaut Courtois viszont öt végigvédett nagy világverseny után hagyja ki a németországi Európa-bajnokságot. Courtois madridi klubtársa, David Alaba esetében az osztrákok még kaptak egy halvány reménysugarat.

2024. 04. 03. 5:05
Real Madrid Belgian goalkeeper Thibaut Courtois trains on the eve of the UEFA Champions League  Euro 2024
 Ciudad Real Madrid training ground in Valdebebas, outskirts of Madrid, on March 5, 2024. (Photo by PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)
Thibaut Courtois, a Real Madrid belga kapusa március elején edzésbe állt, aztán újra kidőlt Fotó: Europress/AFP/Pierre-Philippe Marcou
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thibaut Courtois, a Real Madrid kapusa már tavaly decemberben bejelentette, hogy kihagyja a 2024-es Európa-bajnokságot. Márciusban mégis reménykedni kezdhettek a belga szurkolók, hiszen Courtois súlyos térdsérülése után újra edzésbe állt Madridban, azonban a hálóőrnek alig néhány nap után ezúttal a másik térde sérült meg. A belga válogatottal legutóbb 2002-ben fordult elő, hogy nagy világversenyen nem Thibaut Courtois védte a kapuját. Belgium néhány kihagyott torna után a 2014-es vb-vel tért vissza az élmezőnybe, s akkor Courtois mindegyik meccset végigvédte, akárcsak azóta a 2018-as és 2022-es világbajnokságon, valamint a 2016-os és 2021-es Eb-n. Ilyen sorozatot rajta kívül csak Manuel Neuer tudhat magáénak – a szintén sérüléssel bajlódó, de a nyári tornára várhatóan felépülő német kapusé már a 2012-es Eb óta tart –, Courtois szériája idén biztosan megszakad, s ezt vélhetően annak ellenére is bánja Belgium szövetségi kapitánya, Domenico Tedesco, hogy tavaly nyáron csúnyán összebalhézott a kapussal, ugyanis Courtois mögött nincsen hasonló kaliberű helyettes.

epa11035099 Real Madrid's defender David Alaba (C) leaves the field after suffering an injury during the Spanish LaLiga soccer match between Real Madrid and Villarreal CF, in Madrid, Spain, 17 December 2023.  EPA/Kiko Huesca
decemberben, a Real Madrid Villarreal elleni mérkőzésén sérült meg (Fotó: EPA/Kiko Huesca)

Ralf Rangnick viszont egészen biztosan ragaszkodik egy másik Real Madrid-futballista, David Alaba jelenlétéhez. Az osztrák válogatott vezérének térdszalagja tavaly decemberben szakadt el, akkor augusztusi visszatérést jósoltak neki. Annak ellenére, hogy Alaba jelenleg még nyilvánvalóan nem egészséges, Rangnick behívta a márciusi felkészülési meccsekre is, hogy jelenlétével segítsen a csapatnak – Ausztria a szlovákokat 2-0-ra, majd a törököket 6-1-re verte. Az osztrákok biztosan a Frankfurt csatára, a három évvel ezelőtti Eb-n az olaszok ellen gólt szerzett Sasa Kalajdzic nélkül vesznek részt a kontinenstornán, a százötszörös válogatott Alaba esetében viszont Rangnick az utolsó pillanatig reménykedni fog a csodában.

Szoboszlai és csapattársai nem akarnak Kalmár sorsára jutni

Ez a forgatókönyv számunkra fájdalmasan ismerős, három éve tartotta az utolsó napokig a bő keretben Szoboszlai Dominikot, de végül le kellett mondania a játékos szerepeltetéséről. Az már korábban eldőlt, hogy Kalmár Zsolt sem vehetett részt sérülés miatt a részben hazai rendezésű Eb-n, s a Fehérvár középpályása az idei, németországi kontinenstorna előtt is pórul járt.

Senki sem akar versenybe szállni Kalmárral a legpechesebb futballista címért. Persze és liverpooli társai fejében nem ez fog járni az idény hajrájában, még akkor sem, ha a Vörösök játékosai közül Szoboszlai mellett és is sérülés miatt hagyta ki az előző Eb-t. A hollandok Van Dijk lehetséges helyettesét már elveszítették a nyárra, Sven Botman (Newcastle) a Transfermarkt értékelése alapján (45 millió euró) annak ellenére lesz az Európa-bajnokság egyik legnagyobb hiányzója, hogy még be sem mutatkozott a holland nemzeti csapatban.

Wesley Fofana (Chelsea) éppen átesett már a tűzkeresztségen a francia csapatban, mielőtt elszakadt a térdszalagja. Tizenkilenc éves korára már huszonhétszeres spanyol válogatott de a Barcelona középpályása sem tehet hozzá ehhez az idei Európa-bajnokságon, ahogy sérülése miatt lemarad a tornáról a huszonegy éves Yéremy Pino (Villarreal) is.

A fentiekkel ellentétben semmiképpen sem tekinthető már a jövő emberének a horvát Ivan Perisic (Hajduk Split), aki három-három Eb és vb után az idei tornán búcsúzott volna a válogatottól, de nagy valószínűséggel erre nem kapja meg a lehetőséget.

 

A legutóbbi Eb-döntő főszereplői is lemaradhatnak

A Wembley-ben, 2021-ben Domenico Berardi szöglete után egyenlített a döntőben Olaszország Anglia ellen, majd Berardi a tizenegyespárbajt is sikeres lövéssel kezdte. A Sassuolo támadója az idei Eb-t biztosan kihagyja, ősszel térhet csak vissza súlyos sérüléséből.

Luke Shaw (Manchester United), a legutóbbi finálé angol gólszerzője sem áll jól, egyik sérülése követi a másikat, de ő még reménykedhet. Talán az is növelné az esélyeit, ha az angolok szövetségi kapitánya, Gareth Southgate sikerrel jár, és huszonhárom helyett mégis huszonhat játékost lehet majd nevezni az Eb-keretekbe.

Sajnos a múltbeli tapasztalatokból az is világos: akkora kereteket nem tud engedélyezni az UEFA, hogy ne legyenek további játékosok, akik sérülés miatt maradnak le az idei Európa-bajnokságról.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.