Egy magyar válogatott futballista már letett arról, hogy ott lesz a nyári Eb-n

Hiába remekel az Egyesült Államokban, Sallói Dániel 2022 óta nem kapott meghívót a magyar labdarúgó-válogatottba. Édesapja, Sallói István most arról beszélt, hogy a fia megbékélt Marco Rossi szövetségi kapitány döntésével, és már letett arról, hogy ott lesz a nyári Európa-bajnokságon.

2024. 04. 01. 18:54
Sallói Dániel Sporting Kansas City MLS VAR
Sallói Dániel a Sporting Kansas City mezében. Fotó: X/Sporting Kansas City
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sallói Dániel legutóbb 2022 júniusában volt kerettag a magyar válogatottban, amikor csapata hazai pályán legyőzte Angliát és ikszelt Németországgal, a kettő között pedig szűk vereséget szenvedett az olaszoktól idegenben a Nemzetek Ligájában. Nagyszerű időszak volt az a válogatott életében, a Sporting Kansas City játékosa habár egyik meccsen sem lépett pályára, mindegyiken a kispadon ült, azt aligha gondolta volna akkor, hogy eltelik lassan két év újabb meghívó nélkül. Pedig így lett, noha Sallói azóta is alapember az amerikai klubjában, a tavalyi éve egészen kiváló volt, 34 meccsen 7-7 gólt és gólpasszt hozott össze az MLS-ben, Rossi mégsem vette számításba.

Sallói Dániel
Sallói Dániel már nem számít a válogatott meghívóra az Eb-re. Fotó: Sporting Kansas City/Facebook

– Ezzel a helyzettel fiam már megbékélt, nem is frusztrált, és – hozzá hasonlóan – a magam részéről biztos vagyok abban, hogy a németországi kontinensbajnokságra sem utazik – nyilatkozta a Metropolnak Sallói István, az édesapa, a korábbi válogatott játékos és sportvezető.

Szoboszlai és Sallai mellett nehéz

Sallói taktikai megfontolást lát a szövetségi kapitány döntése mögött, hiszen Dániel az Egyesült Államokban támadóbb felfogású szélsőt játszik, mint amilyenekre Rossi hadrendjében szükség van. Ha pedig más poszton kamatoztatná a tudását, ott komoly a konkurencia a válogatottban.

– Az Egyesült Államokban a szélről indulva szeret kombinálni – magyarázta Sallói István. – Gólt szerez vagy éppen gólt készít elő, akár a középpályáról indulva. A nemzeti együttesben viszont a középpályán és helye bombabiztos, erről nincs is vita, ékként pedig nyilvánvalóan Varga Barnabás hozza magát.

Gazdag és Sallói, két külön eset

Felvetődik a kérdés, hogy a nagy távolság és az időeltolódás miatt mekkora hátrány, hogy Amerikából kell hazautazni, és egyből teljesíteni a válogatottban, lényegében átállni sincs idő. A válogatott legutóbbi meccsein a szintén az MLS-ben futballozó Gazdag Dánielnek nem is ment a játék, Rossi ki is jelentette, hogy nem volt elégedett vele. 

– Gazdaggal egészen más a helyzet, hiszen Rossi az edzője volt a Honvédban, és ebből fakadóan tudja, hogy mit várhat el tőle – érvelt Sallói István. – A fiammal ellentétben Gazdag az állandó, 11-12 játékosból álló mag mellett a bármikor bevethetők közé sorolandó. Azért azt zárójelben megjegyezném: a labdabirtoklási mutatók alapján sem a törökök, sem a koszovóiak ellen nem brillírozott válogatottunk.

Sallói Dániel ebben az idényben a Sporting Kansas City mind a hat bajnokiján kezdő volt, két gólpasszt adott, a legutóbbi, Toronto ellen 3-1-re megnyert meccsen pedig már csapatkapitány is lehetett. A 27 éves, négyszeres válogatott szélső azonban a jelek szerint abban már nem reménykedik, hogy a nyáron az Eb-n lesz dolga.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.