Botrány és náci vádak a német fociválogatott rózsaszín Eb-meze miatt

Hollandia ellen 2-1-es győzelemmel avatta fel a német labdarúgó-válogatott a nyári Európa-bajnokságra tervezett második számú, rózsaszín mezét a múlt héten. A mez nemcsak a színe miatt kelt feltűnést, hanem a négyes szám miatt is, amelyet a középső védő, Jonathan Tah visel az utóbbi időben. Sokak szerint a számozásnál használt betűtípus ebben az esetben nagyon is emlékeztet egy jelképre a sötét, náci múltból.

2024. 04. 01. 15:41
Soccer international friendly - Germany vs The Netherlands
A német válogatott Jonathan Tah küzd a labdáért a holland Memphis Depay ellen 2024. március 26-án csapata új, rózsaszín Eb-mezében, amelyet náci váddal illettek. Fotó: RONALD WITTEK Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezd magához térni a német fociválogatott, amely az elmúlt két év gyászos eredményei után a márciusi meccseken végre újra biztatóan játszott, nem mellesleg két bivalyerős válogatott ellen nyert: Franciaország ellen 2-0-s, Hollandia ellen 2-1-es sikert aratott Julian Nagelsmann szövetségi kapitány csapata.

Soccer international friendly - France vs Germany
Jonathan Tah viselte a náci jelképre emlékeztető négyest a német fociválogatott új Eb-mezein. Fotó: EPA/Mohammed Badra

A Nationalelf ezeken a meccseken avatta fel a nyári, hazai rendezésű Eb-re tervezett új mezeit. A franciák ellen a klasszikus német színösszetételű első számú mezben játszott a csapat, a hollandok ellen pedig a második számú, úgynevezett „idegenbeli” dresszben, amely rózsaszín. A német Sport Bild cikke szerint azonban nem a színekkel van a gond, hanem a betűtípussal.

A Bayer Leverkusen középhátvédje, Jonathan Tah viselte a négyes mezt az említett két találkozón, és a lap cikke szerint sokaknak szemet szúrt, hogy a szám betűtípusa igencsak hasonlít a náci időkben hírhedtté vált SS jelképére. A Schutzstaffel a náci párt véres katonai és védelmi szervezete volt Németországban.

Német mezbalhé: Hitler nem, Göbbels és Göring igen

A második világháború vége óta az összes náci jelkép be van tiltva Németországban, ezek közé tartozik az SS egykori szimbóluma is. Az igazi problémát az okozná, ha lenne 44-es mezszám a német válogatottban ezzel a betűtípussal. Ilyen nem lesz, hiszen az Eb-n 1-től 23-ig számozzák majd a játékosokat, ugyanakkor a mezt megvásárló szurkolók személyre szabhatják a számozást, és akár a 44-est is kérhetik a mezükre. Az pedig nem mutatna jól az Eb-n.

Egyébként a mezt forgalmazó Adidas – amelyet 2027-től a Nike vált a német válogatottnál – több ismert náci kifejezést és nevet már letiltott, azokat nem lehet a mezekre nyomtatni. Így a Hitler nevet például tilos kérni a mez hátuljára, de az egykori náci vezér miniszterei közül Göbbels és Göring egyelőre átmennek a sportszergyártó rostáján. És most itt van még a 44 (SS) is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.