A liverpooli derbire készülve: még a temetéseken is az Evertonon poénkodnak

Az idény egyik legfontosabb mérkőzése következik a Liverpool számára. Nemcsak azért, mert a bajnoki címért versenyben lévő csapatok a hajrában győzelmi kényszerben lépnek pályára, hanem mert ma 21 órakor az Everton elleni városi derbit rendezik. A feszültség garantált.

2024. 04. 24. 5:20
Szoboszlai Dominik (balra) és Joe Gomez, a Liverpool játékosai, valamint Beto, az Everton játékosa (középen) az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott Liverpool–Everton mérkőzésen Liverpoolban 2023. október 21-én
Szoboszlai Dominik (balra) és Joe Gomez, a Liverpool játékosai, valamint Beto, az Everton játékosa (középen) az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott Liverpool–Everton mérkőzésen Liverpoolban 2023. október 21-én Fotó: MTI/EPA/Peter Powell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Everton és a Liverpool rivalizálása valójában már a vörös klub megszületése előtt kezdődött. Az 1878-ban megalapított Everton elnöke, John Houlding összeveszett a bizottság többi tagjával, és inkább saját klubot alapított magának 1892-ben, amelyet ma már Liverpoolként ismerünk. A korábban a kékek által használt Anfieldet az új csapat kapta meg, az Everton pedig az alig 1,3 kilométerre lévő Goodison Parkba költözött.

Bill Shankly, a Liverpool legendás edzője gyakran az Everton kárára viccelődött
Bill Shankly, a Liverpool legendás edzője gyakran az Everton kárára viccelődött Forrás: twitter.com

A rivalizálás azóta is folytatódott. Bár Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere keddi sajtótájékoztatóján bevallotta, hogy első Mersey-parti derbije alkalmával még nem érezte át a mérkőzés jelentőségét, elődei és a játékosok annál inkább. A pályán mindig feszült a hangulat, ezt bizonyítja az egymás elleni mérkőzéseken kiosztott huszonhárom piros lap, ami a legmagasabb szám egy párosításban a Premier League 1992 óta íródó történetében.

Bill Shankly még egy temetésen is a riválist cikizte

A már említett Klopp napjainkban tisztelettel beszél a vetélytársról, de a Liverpoolt 1959 és 1974 között irányító Bill Shankly sosem tett így. Még az is előfordult, hogy egy temetésen is az Evertonon élcelődött. Íme az edzőlegenda néhány aranyköpése:

„Mindig megnézem a vasárnapi lapokban, hogy áll a tabellán az Everton. Alulról kezdem a böngészést.”

„Ha az Everton a kertem végében játszana, behúznám a függönyöket.”

„A városban két nagyszerű csapat van: a Liverpool és a Liverpool tartalék csapata.”

Amikor Alan Ball angol válogatott futballista az Evertonhoz igazolt, így fogadta: „Ne aggódj, Alan! Most már legalább egy fantasztikus csapat közelében játszhatsz.”

Dixie Dean (a korábbi Everton-játékos egy Everton–Liverpool mérkőzést a lelátóról figyelve szívrohamot kapott és elhunyt) temetésén így szólt: „Tudom, hogy ez egy szomorú alkalom, de szerintem Dixie le lenne nyűgözve, hogy még holtan is nagyobb tömeget vonz, mint az Everton egy szombat délutánon.”

Az Everton borsot törhet a Liverpool orra alá

Míg napjainkban a két gárda a Premier League két túlsó felén tanyázik, a Liverpool a bajnoki címért, az Everton a kiesés elkerüléséért harcol, utóbbi nem loholt mindig a mezőny végén. Kilencszeres bajnok és ötszörös FA-kupa-győztes, és nemegyszer megtréfálta a nagy testvérré vált Liverpoolt. Ha ezt ma este (21.00, tv: Match 4) is megtenné, azzal minden bizonnyal porrá zúzná a Vörösök huszadik bajnoki címről szőtt álmait. Ezt minden bizonnyal nem bánnák Liverpool kék felében.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.