Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Csak 2,2 centi miatt tört meg a világhírű magyar játékvezető karrierje

Az egykori FIFA-játékvezető, Szabó Zsolt volt A látható légió podcast kilencedik adásának vendége. Rendhagyó beszélgetésként most nem a külföldön játszó magyar labdarúgók teljesítménye volt napirenden, hanem a játékvezetés, a VAR jelene és jövője, és természetesen a közelmúlt nagy vihart kavart ítéletei is szóba kerültek. Szabó Zsolt 1999 és 2011 között vezetett mérkőzéseket a nemzetközi porondon, itthon hat kupadöntőn és 321 bajnoki meccsen fújhatta a sípot. A VAR-ról elmondta, hogy a technika fejlődésével tökéletesedni fog, és bár akadnak vele gondok, a mérkőzések eredményei igazságosabbakká váltak.

2024. 05. 28. 5:05
Szabó Zsolt 22 éven keresztül vezetett mérkőzéseket az NB I-ben Forrás: focibiro.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Én mindig egy régi mérkőzést idézek fel, amikor a VAR létjogosultságát vitatják – mondta a beszélgetés során Szabó Zsolt. – A franciák úgy verték meg anno az íreket, hogy Thierry Henry kétszer is kézzel ért a labdához a győztes gól előtt, és ezzel ők utazhattak a dél-afrikai világbajnokságra. Ma, a VAR korában ekkora igazságtalanság nem történhetne meg.

Fotó: Focibíró.hu

A műsorban elhangzott továbbá: 

  • A Real Madrid és a Bayern München Bajnokok Ligája elődöntőjén a lengyel játékvezető és az asszisztense nagyot hibázott, mert nem támaszkodott a VAR-ra.
  • A Fehérvár diósgyőri meccsén az egyik legjobb szakember ült a VAR-kocsiban, így valószínűleg jó döntés született a hosszabbításban.
  • Mit is vizsgálhat meg a VAR, és várható-e a vizsgálható szituációk számának a bővítése.
  • A lengyel–ukrán rendezésű Európa-bajnokságon mi volt a magyarázata Kassai Viktor és csapata nagy hibájának, mennyin múlott, hogy a magyar játékvezető karrierje megbicsaklott.
  • Az UEFA mérkőzésein a VAR-kocsiban az operátor komoly IT-képzettséggel rendelkezik, a magyar bajnokságban ezt a szerepet is játékvezetők töltik be.
  • Miért árt a magyar labdarúgás egészének, hogy a játékvezetőink csak alig kapnak mérkőzéseket a nemzetközi porondon.
  • A VAR végül is könnyebbé tette vagy bonyolította a játékvezetők életét.  
  • Svédországban már nem alkalmazzák a videóbírót, Angliában is ezt fontolgatják.

Íme a teljes beszélgetés:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.