Rendbontásra készülnek ma este az MVM Dome-ban + videó

Férfi jégkorong-válogatottunk múlt szombaton a bolzanói divízió I/A világbajnokság megnyerésével, bravúros teljesítménnyel jutott fel a 16 csapatos elitmezőnybe, de az együttes nem pihenhet, ma még vár rá egy mérkőzés. Ami persze már csak barátságos meccs lesz Budapesten az MVM Dome-ban. A hét végén kezdődő csehországi világbajnokság előtt a címvédő kanadaiak a mieink ellen játsszák az utolsó felkészülési meccsüket.

2024. 05. 07. 5:40
Tavaly is hatalmas érdeklődés övezte a Magyarország–Kanada találkozót
Tavaly is hatalmas érdeklődés övezte a Magyarország–Kanada találkozót Forrás: Magyar Jégkorong Szövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kanadai válogatott nem változtat a bevált forgatókönyvön. Tavaly, a finnországi vb előtt is a mieink ellen tartotta a főpróbát, és akkor az MVM Dome-ban május 9-én 14 756 néző előtt 5-2-re győzött – ami számunkra mindenképpen vállalható eredmény volt –, majd megnyerte a vb-t. Most pedig a pénteken kezdődő csehországi vb előtt újra nálunk tartja a főpróbát a juharleveles alakulat azután, hogy vasárnap Bécsben 5-1-re verte az osztrákokat.

A bolzanói diadal után ma itthon lép jégre a válogatott (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az MVM Dome-ban 19 órakor (tv: Duna World) kezdődő találkozón a kanadaiaknál jégre lép a jelen és a jövő egyik legnagyobb szupersztárja, a 18 évesen már rekordok sorát tartó Connor Bedard is. A csatár a Chicago Blackhawks 1/1-es választása volt a drafton, első NHL-szezonjában 68 mérkőzésen 22 góllal és 39 assziszttal segítette csapatát. Sok szakíró szerint hamarosan elérheti a legnagyobbak, Wayne Gretzky és Sidney Crosby szintjét. Kapusposzton Jordan Binnington a legnagyobb név, ő 2019-ben Stanley-kupát nyert a St. Louis Blues csapatával. Szintén 2019-ben ért csúcsra Colton Parayko, és a bekk is azóta is a St. Louist erősíti. A keret harmadik Stanley-kupa-győztese Bowen Byram. A hátvéd 2022-ben a Colorado Avalenche csapatával lett bajnok, de már a Buffalo Sabres játékosa.

 

A kanadai keret:

kapusok: Jordan Binnington (St. Louis Blues), Nico Daws (New Jersey Devils), Joel Hofer (St. Louis Blues)

hátvédek: Bowen Byram (Buffalo Sabres), Kaiden Guhle (Montreal Canadiens), Jamie Oleksiak (Seattle Kraken), Colton Parayko (St. Louis Blues), Owen Power (Buffalo Sabres), Damon Severson (Columbus Blue Jackets), Olen Zellweger (Anaheim Ducks)

csatárok: Connor Bedard (Chicago Blackhawks), Michael Bunting (Pittsburgh Penguins), Macklin Celebrini (Boston University), Dylan Cozens (Buffalo Sabres), Adam Fantilli (Columbus Blue Jackets), Ridly Greig (Ottawa Senators), Dylan Guenther (Arizona Coyotes), Andrew Mangiapane (Calgary Flames), Jack McBain (Arizona Coyotes), Jared McCann (Seattle Kraken), Dawson Mercer (New Jersey Devils), Brandon Tanev (Seattle Kraken)

A találkozón köszön le a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztjáról Don MacAdam, a 73 éves kanadai szakvezető tehát éppen a szülőhazája válogatottja elleni meccsen búcsúzik.

– A felnőtt férfi és női válogatott kiesése után azonnal visszajutott az elitbe, ezen kívül az utánpótláscsapatok is jól szerepeltek a világbajnokságokon. Ha ma húznánk egy vonalat, hogy hol vannak, milyen helyezéseket értek el a magyar csapatok, akkor magasabban, mint 2021-ben – szögezte le Don MacAdam. A szakvezető ezzel arra utalt, hogy amikor Magyarországra érkezett és a szövetségben kinevezték szakmai igazgatónak, azzal a céllal vállalta el a feladatot, hogy amikor majd befejezi a munkát, a magyar jégkorong jobb legyen, mint előtte volt.

 

Fókuszban lesz a jótékonyság is

A ma esti összecsapás jótékonysági célt is szolgál: az első harmad végét jelző duda megszólalásakor lehet majd plüssfigurákat dobálni a jégre. A sporteseményeken természetesen sehol nem veszik jó néven, ha bármit is bedobnak a pályára, de a rendezők most kivételesen várják a minél nagyobb rendbontást…

Az összegyűjtött játékokat a Szív Bajnokai Alapítvány juttatja el a gyermekkórházak kis betegeinek a „Legyél Te is szív bajnok” kampányában. Emellett jótékonysági licit is lesz a magyar és a kanadai válogatott aláírt mezeire, korongokra és egyéb relikviákra. A befolyt összegekből a magyar szövetség partnere, a Szintlépés Alapítvány a Kuckó programján keresztül a gyermekotthonokat támogatja, sportfelszerelések vásárlásával.

Az MVM Dome melletti aktivitások már 16 órától kipróbálhatók. Lesz szlalompálya, kapura lövés és a hokis kirakóssal is lehet játszani. A Magyar Honvédség standjánál a Sportszázad tagjaival is lehet találkozni. Kapunyitás 17 órakor lesz, és rengeteg program vár a szurkolókra: VR-hoki, Xbox és buborékhoki, a közelgő labdarúgó Európa-bajnokságra hangolva ketrecfoci, duófoci és dartsfoci, a gyereksarokban a legkisebbek foglalhatják el magukat arcfestéssel, sportos tetoválások gyártásával vagy egyedi kitűzők begyűjtésével.

A találkozóra a helyszínen is lehet még jegyeket vásárolni az MVM Dome jegypénztárában. A helyszíni jegyértékesítés 15 órakor kezdődik. Szurkolói informácók ITT találhatók.

A magyar válogatott játékosai közül többen még a bolzanói divízió I/A világbajnokság előtt nyilatkoztak stábunknak, és sok érdekességet tudunk meg róluk:

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.