Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Extra teher Csipes Tamarán, be kell biztosítani a zsákmányt

Csipes Ferenc tanítványai minden fronton fölényes győzelmet arattak a múlt heti Európa-bajnoki és olimpiai válogatóversenyen, ám a zsákmányt a ma kezdődő szegedi Eb-n még be kell biztosítani. Nagy teher hárul Csipes Tamarára, aki triplázik, mindhárom olimpiai számban – tehát ötszáz méteren egyesben, kettesben és négyesben is – rajthoz áll. Elsősorban utóbbi egységnek kell bizonyítani, hiszen amennyiben a magyar hajó nem szerepel megfelelően, akkor még változhat az egység összetétele, a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta is lehetőséget kaphat. Hasonló helyzetben van a férfi kvartett is, egyelőre csak a háttérben, de ebben a szakágban is dúlnak az indulatok.

2024. 06. 13. 5:20
Csipes Tamara, Gazsó Dorka
Csipes Tamara és Gazsó Dorka már biztos olimpiai csapattagként készül az Európa-bajnokságra Fotó: MKKSZ/Szalmás Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emberpróbáló feladat a triplázás. Csak az olimpiákat tekintve a magyar női kajakban korábban Kovács Katalin, és vállalkozott rá. Előbbi a 2008-as pekingi olimpián mindhárom számnak esélyesként vágott neki, kettesben (Janics Natasával a címüket megvédve) győzött, a négyessel (Szabó Gabriella, Kozák, Kovács, Janics) második, egyesben viszont némi csalódásra csupán negyedik lett. Rióban, 2016-ban Kozák Danuta egyedi bravúrként mindhárom számban győzött (kettesben Szabóval, négyesben Szabóval, Csipessel és Fazekas Krisztinával). Öt év múlva Tokióban, kihasználva, hogy egyesben és kettesben nemzetenként két egység indulhatott, nem csupán Kozák, hanem Csipes is triplázott. Vegyes eredményeket elérve. A négyes (Kozák, Csipes, Kárász, Bodonyi) győzött, egyesben Csipes második, Kozák negyedik, párosban pedig Kozák és Bodonyi harmadik, Medveczky Erika és Csipes negyedik lett.

Csipes Tamara, kajak-kenu Eb, Gazsó Dorka, olimpia
Csipes Tamara kiválóan teljesített a múlt heti válogatón. Az Eb-n a nemzetközi mezőnyben is lemérheti a formáját. Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba

Csipes Tamara idén is vállalja a triplázást – az Európa-bajnokság hivatott eldönteni, hogy 34 évesen bírja-e az extrém terhelést. Csipes mellett a válogatón egyesben második Gazsó Dorka is biztos olimpiai csapattagnak tekinthető, sőt azt is kijelenthetjük, Párizsban ők indulnak szólóban, valamint együtt párosban is.

Hüttner Csaba még nem írja le Kozák Danutát

A négyesnek azonban még bizonyítania kell az Eb-n. A válogató eredményei alapján Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes és Gazsó alkotja a hajót, az egyéniben csupán hatodik Kozák Danuta kimaradt az Eb-csapatból, de Hüttner Csaba még nem mondott le róla.

– Egyesben hatodik lett, de ez természetesen nem írja felül a korábbi nagyszerű eredményeit. Sajnos párosban nem láttuk versenyezni, és így az Eb-n sem fogjuk. Az Eb-szereplés után tudunk majd abban gondolkodni, hogy melyik irányba menjünk – beszélt Kozák Danuta kilátásairól a válogató után kissé sejtelmesen a szövetségi kapitány.

Nos, amennyiben a négyes győzne az Eb-n, akkor semmi sem indokolja a megbontását, ha viszont lemarad a dobogóról, akkor szinte kötelező folytatni a kísérletezést. Érdekes helyzet köztes esetben állna elő, természetesen az időeredmények és a helyezések közötti különbség figyelembevételével.

Nádas Bence, Tótka Sándor, kajak-kenu Eb
Nádas Bence és párosban megnyerte a szétlövést. Fotó: MKKSZ/Szalmás Péter

A férfi négyes sincs még biztonságban

A férfi kajakos szakág annyival könnyebb helyzetben van, hogy amíg a nőknél csupán négy, itt megvan mind a hat kvóta. Ezek elosztása is adott: a két világklasszis szólista, és Varga Ádám mellett a négyes alkotja a csapatot. A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összetételű négyes megnyerte a válogatót, a szegedi világkupán viszont csak hatodik lett. Kettesben Nádas és Tótka az elvesztett hazai válogató és a világkupa kilencedik helye után javított, megnyerte a második válogatót és a szétlövést is a Kurucz Levente, Opavszky Márk duóval szemben.

Ha az Eb-n a férfi páros és négyes is jól muzsikál, akkor rögzíthetjük az olimpiai csapatot, amennyiben viszont különösen a négyes gyengélkedne, itt sem kizárt a változtatás.

 

Adolf Balázs is triplázik

Kenuban egyszerűbb a helyzet, a magyar indulók az Eb-n lemérhetik, hol tartanak a nemzetközi élmezőnyhöz képest. Adolf Balázs ugyancsak triplázik, a két olimpiai szám (C–1 1000 és C–2 500 m) mellett ismét igazolhatja, hogy az ötezer méter az ő felségvize.

Az úgynevezett gyorsasági szakág mellett szokás szerint a para-, sőt újításként először a SUP-számokat is megrendezik Szegeden.

A magyar csapat

Férfiak:
K–1 200 m: Kurucz Levente
K–1 500 m: Varga Ádám
K–1 1000 m: Kopasz Bálint
K–1 5000 m: Varga
K–2 200 m: Kurucz, Opavszky Márk
K–2 500 m: Nádas Bence, Tótka Sándor
K–2 1000 m: Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás
K–4 500 m: Nádas, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka
K–4 1000 m: Hidvégi Hunor, Opavszky, Kollek Bálint, Szántói-Szabó
C–1 200 m: Korisánszky Dávid
C–1 500 m: Fejes Dániel
C–1 1000 m: Adolf Balázs
C–1 5000 m: Adolf
C–2 200 m: Koczkás Dávid, Besenyei Ádám
C–2 500 m: Adolf, Hajdu Jonatán
C–2 1000 m: Kollár Kristóf, Fejes

Nők:
K–1 200 m: Lucz Anna
K–1 500 m: Csipes Tamara
K–1 1000 m: Rendessy Eszter
K,1 5000 m: Kőhalmi Emese
K–2 200 m: Kiss Blanka, Lucz
K–2 500 m: Gazsó Alida Dóra, Csipes  
K–2 1000 m: Pupp Noémi, Fojt Sára
K–4 500 m: Pupp, Csipes, Fojt, Gazsó
C–1 200 m: Takács Kincső
C–1 500 m: Bragato Giada
C–1 5000 m: Kisbán Zsófia
C–2 200 m: Kiss Ágnes, Nagy Bianka
C–2 500 m: Kiss Ágnes, Nagy

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.