Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Légiósok, akik megjárták a magyar NB I-et, most pedig viszontláthatjuk őket az Eb-n

Pénteken a házigazda Németország Skócia elleni találkozójával megkezdődik az év egyik legjobban várt sporteseménye, a labdarúgó Európa-bajnokság, amelyen sorozatban harmadjára a magyar válogatott is részt vesz. Nemzeti csapatunk keretében négy magyar élvonalbeli labdarúgót találunk, de mellettük is több olyan futballista is van, aki valaha megfordult az NB I-ben.

2024. 06. 11. 5:45
Jong, Frenkie de; Zubkov, Olekszandr
Oleksandr Zubkov a 2021-es Európa-bajnokságon még a Ferencváros futballistájaként vett részt. Fotó: MTI/EPA/AFP/John Thys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Barnabás és Csoboth Kevin – előbbi trió a Ferencvárost erősíti, utóbbi játékos pedig az Újpest labdarúgója. Négyükben egyvalami közös: valamennyien a magyar első osztályból lettek tagjai szövetségi kapitány Euró­pa-bajnoki keretének. Közülük a legtöbb válogatottsággal Dibusz Dénes büszkélkedhet, ő eddig 36 alkalommal védte a nemzeti tizenegy kapuját. Botka Endre 26-szoros válogatott, Varga Barnabás pedig 11-szer viselhette a címeres mezt. Csoboth Kevin nyolcszor szerepelhetett a válogatottban, Botkához hasonlóan azt köve­tően harcolta ki helyét az Európa-bajnoki keretben, hogy a márciusi felkészülési mérkőzésekre nem kapott meghívást. Rajtuk kívül is több olyan játékos lehet ott a kontinenstornán, aki megfordult Magyarországon.

20240608__MI_134
A válogatott gólerős csatára, Varga Barnabás (19) is az NB I-ből megy az Európa-bajnokságra. Fotó: Mirkó István

Georgia keretéből hárman is légióskodtak nálunk

A 2000 után először kijutott Szlovénia védője, Miha Blazic 2017 és 2022 között öt évig volt a Fradi játékosa, így részese lehetett a klubtörténelem egyik legsikeresebb időszakának. Négy magyar bajnoki címet és egy Magyar Kupát nyert, emellett tagja volt a 2019-es és 2021-es Európa-liga, valamint a 2020-ban Bajnokok Ligája-főtáblás együttesnek is. Manapság már a lengyel Lech Poznant erősíti.

Slovenia v Portugal - International Friendly
Miha Blazic (4) eddig 32 alkalommal volt szlovén válogatott. Fotó: MB Media

Georgia korábban sosem járt Eb-n, most viszont pótselejtezőn kivívta az indulási jogot. A szövetségi kapitány, Willy Sagnol három olyan labdarúgóra is számít, aki ismerős lehet a magyar szurkolóknak: Lasha Dvali a Ferencváros, Budu Zivdivadze a Mezőkövesd, az Újpest és a Fehérvár, Giorgi Kvilitaia pedig a Győr színeiben szerepelt nálunk. A ma már a ciprusi ­APOEL Nicosiát erősítő Dvali ferencvárosi időszaka részben egybevág Miha Blazicséval, a grúz 2019-től 2022-ig tartozott a Fradihoz. A 32-szeres válogatott hátvéd szintén négy élvonalbeli bajnoki címmel és egy kupagyőzelemmel büszkélkedhet, emellett szerepelt az El és a BL csoportkörében is. Budu Zivzivade több klubot is megjárt Magyarországon: a Mezőkövesd labdarúgójaként ismerhették meg, aztán Fehérvárra, majd Újpestre került. Tavaly januárban Székesfehérvárról igazolta át a német másodosztályban szereplő Karlsruher SC-be. Kvilitaia annak ellenére is magyar bajnoknak mondhatja magát, hogy 2013 és 2015 között csupán 11 bajnokin viselte a győriek mezét.

 

Uzuni kihagyása meglepetés

Albánia két, Románia egy NB I-es múltú játékost hívott meg. Az albánoknál Jasir Asani és Ylber Ramadani töltött el több-kevesebb időt Magyarországon: Asani 2021-től 2023-ig volt a Kisvárda labdarúgója (tagja volt az ezüstérmes csapatnak), míg Ramadani a 2021/2022-es kiírásban szerepelt az MTK Budapestben. Érdekesség, hogy az albánok keretébe nem fért be a spanyol élvonalból kiesett Granada csatára, a korábbi Fradi-futballista Myrto Uzuni, aki klubcsapata utolsó három bajnokiját sérülés miatt hagyta ki. A románoktól Adrian Rus ma már ciprusi csapatot szolgál, de korábban megfordult a Fehérgyarmat, a Balmazújváros, a Puskás Akadémia és a Fehérvár gárdájában is.

 

Rebrov most Ukrajnát vezetné sikerre

Ahol a magyar bajnokságot követők további ismerősökre bukkanhatnak, az Ukrajna válogatottja. A szövetségi kapitány a Ferencváros újkori sikereinek egyik letéteményese, Szergej Rebrov, aki 2018 és 2021 között tevékenykedett Magyarországon. Rebrov a Fraditól az Egyesült Arab Emírségekbe távozott, ám a kis kitérő után 2023. június 7-én kinevezték szövetségi kapitánynak az ukránok. A szakember egy korább játékosára számít jelenleg: a 27 éves szélső, Oleksandr Zubkov a Sahtar Donyeck futballistájaként kapott meghívót az Európa-bajnokságra. Zubkov három NB I-es aranyérmet és egy MK-aranyat őrizhet otthonában, a Ferencváros futballistája volt, amikor 2020 nyarán először behívták a nemzeti tizenegybe.

Germany - Ukraine
Szergej Rebrov hazája válogatottját irányíthatja az Eb-n. Fotó: Picture alliance

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.