A csalódás dacára van jövőkép

A szerda esti Portugália elleni nyolcgólos vereség után nyilvánvaló volt, hogy a magyar férfikézilabdaválogatott lemarad az Európa-bajnoki elődöntőről és az olimpiai selejtezőről.

2020. 01. 24. 10:21
Bánhidi Bence
Bánhidi Bence 32 gólig jutott az Eb-n Fotó: MTI/EPA/Andreas Hillergren
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A létező legrosszabb forgatókönyv valósult meg Malmőben; a szerda esti Portugália elleni nyolcgólos vereség után nyilvánvaló volt, hogy a magyar férfikézilabdaválogatott lemarad az Európa-bajnoki elődöntőről és az olimpiai selejtezőről. A középdöntő utolsó fordulójában a lapzártánk után véget ért mérkőzésen Svédország 32-25-re legyőzte Izlandot, ezzel pontszámban utolérte, és az egymás elleni mérkőzés eredményének köszönhetően meg is előzte Magyarországot. Gulyás István csapata a harmadik helyen kezdte, és az ötödik helyen fejezte be a záró kört, és így a kilencedik helyen zárta az Európa-bajnokságot.

A magyar válogatott legeredményesebb játékosa, a 32 gólt szerző elkeseredett nyilatkozata körbejárt a világhálón: Mi, magyarok birkák vagyunk, hogy mindig a végére hagyjuk a döntést. Ki tudja, mikor játszhatunk legközelebb az olimpiai részvételért? Ha van egy kis nyomás, akkor tele van a gatya, nem sikerül belépni az álmok kapuján. Ezt kéne levetkőzni.

Közelebb járunk az igazsághoz, ha Bánhidi kifakadása mellé illesztjük véleményét. – Evés közben jött meg az étvágy. A fiatal csapatunk szinte minden tagja túlteljesítette az elvárásokat. A végére elfogytunk, elfáradtunk – fogalmazott a válogatott egyik edzője.

Bánhidi Bence 32 gólig jutott az Eb-n
Fotó: MTI/EPA/Andreas Hillergren

Magyarország huszonöt év alatti átlagéletkorú csapattal vett részt az Euró­pa-bajnokságon, és mérget vennénk rá, hogy Bánhidi Bence szó nélkül aláírta volna a torna előtt, ha a középdöntő utolsó fordulója előtt még versenyben van a válogatott az elődöntőért és az olimpiai selejtezőért. Más kérdés, hogy nem lélekemelő élmény két vereséggel búcsúzni egy világversenytől. Főleg a belső ellentétektől szabdalt, morális mélyponton lévő, a valós tudásának kevesebb mint a felét mutató Svédország elleni hatgólos botlás volt fájó. Gulyás István szövetségi kapitány okfejtése szerint egyszerűen kifulladt a válogatott a hajrára, és ezért nem tudott még több örömet szerezni a szurkolóknak. Ezt úgy is értelmezhetjük, hogy a szakmai stáb, de kiterjeszthetjük a kört, a kézilabda-szövetség vezetősége sem volt feltétlenül felkészülve egy hétmeccses sorozatra az Eb-n, hiszen hivatalos elvárást sem fogalmazott meg a válogatottal szemben az Eb előtt.

S ha innen közelítünk, felesleges túl sokáig keseregni a 9. hely és az elmaradt olimpiai selejtező miatt. A sérülés miatt itthon maradt kulcsemberei, Bodó Richárd nélkül szereplő magyar válogatott jelezte, hogy belátható időn belül komolyan számolhatnak vele a nemzetközi élmezőnyben. Nagy Lászlónál pontosabban senki sem fogalmazta meg a pozitív jövőképet. – Ennek a csapatnak a 2022-es Európa-bajnokság lehet majd a fő száma – jelentette ki.

Két év alatt még bármi előfordulhat, de a Malmőben látott mag adott. Az egy hónapja még lesajnált, de azóta rohamosan növekvő népszerűségű csapat (kiegészülve Bodóval és Lékai­val) és a mostani szakmai triumvirátus képviselheti az országot a 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű Euró­pa-bajnokságon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.