A Red Bull taktikai leckét adott a Mercedesnek

Max Verstappen remek gumikezelésének köszönhetően megnyerte a 70. Évforduló Nagydíjat.

2020. 08. 09. 16:35
VERSTAPPEN, Max
Silverstone, 2020. augusztus 9. Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzõje a 2020-as Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság ötödik futamán, a 70. évforduló Nagydíján a silverstone-i pályán 2020. augusztus 9-én. A Forma-1 fennállásának 70. évfordulóját ünnepli, 1950. május 13-án Silverstone-ban rendezték az elsõ F1-es világbajnoki futamot. MTI/EPA/Pool/Bryn Lennon Fotó: Bryn Lennon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héttel a Brit Nagydíj után máris lezajlott a Formula–1-ben egy újabb silverstone-i versenyhétvége, ezúttal a 70. Évforduló Nagydíját rendezték meg. Mint azt megírtuk , az időmérőn az volt az igazi szenzáció, hogy nem hanem Valtteri Bottas végzett a pole pozícióban, mivel a Mercedesesek első sorához ezúttal sem férhetett kétség. A további helyeket sorrendben Verstappen, Ricciardo, Stroll, Gasly, Leclerc, Albon és Norris foglalták el.

Az élről induló Bottas, Hamilton duó a rajtnál gond nélkül eljött, Verstappen azonban Hülkenberg elé került. Az utóbbi időben sokat küszködő Vettel – senkitől sem zavartatva – megpördült, és a 11.-ről az utolsó helyre esett vissza.

A Bottas–Hamilton–Verstappen hármas szorosan követte egymást, a mezőny többi része gyorsan leszakadt tőlük. A kerékcserék után sem változott a sorrend a Mercedesek között, a finn a friss garnitúrával egymás után szállította a gyorsabbnál gyorsabb köröket, maga mögött hagyva csapattársát. A Red Bull pilótája, Verstappen viszont más stratégiát alkalmazott: 12 körrel tovább maradt kint Bottasnál, kis híján a finn versenyző elé tért vissza a cseréje után, majd friss gumikon szinte azonnal meg is előzte őt.

Alig 5 körrel később a holland újra kiment a boxutcába, ezúttal kéz a kézben a Mercedes pilótájával. A Red Bull ezzel nagyon okosan megakadályozta, hogy Bottas eléjük vágjon. Lewis Hamilton csapata megpróbált egykiállásos taktikára váltani, azonban az előző hétvégi defekt vissza-visszatérő rémképe miatt nem mertek kockáztatni, és kihívták őt. Ekkor beindult a „Hammertime”: a brit versenyző rohamléptekkel dolgozta le hátrányát csapattársával szemben, és Bottas könnyed megelőzése után 2 köre maradt arra, hogy Verstappen után eredjen, azonban a 9 másodperces hátrányt már nem tudta ledolgozni.

Ezzel a 22 éves holland versenyző megszerezte pályafutása 9. futamgyőzelmét. Mögötte Hamilton és Bottas futott be a második és a harmadik helyen. A hatszoros világbajnok 155. alkalommal állt dobogóra a királykategóriában, ezzel beállította újabb rekordját. Hamilton nem tudta gyarapítani a győzelmei számát, a német legenda egyelőre 4 elsőséggel jobban áll nála.

A Ferrari ma sem alkotott maradandót. Sebastian Vettel „piruettje” után lopózott felfelé, de a 12. pozíciónál nem jutott előbbre. Charles Leclerc a középmezőnyben tanyázott, majd – remek gumikezelésének köszönhetően – csendesen befutott a 4. helyre. Albon, Stroll, Hülkenberg, Ocon, Norris és Kvjat fért még be az első tízbe.

Folytatás a következő héten Barcelonában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.