A súlyemelés és a fürdőszoba titka – Michael Phelps utódja

Korunk talán legjobb férfi – mert hát a női nem más, mint Hosszú Katinka – úszóját Caeleb Dresselt is rosszul érintette a tokiói olimpia elhalasztása. A kétszeres olimpiai és tizenháromszoros világbajnok, 23 éves amerikai úszó a karantén idején – mi mást is tehetett – szárazföldi edzésekkel igyekezett tovább javítani a fizikumát.

Magyar Nemzet
Forrás: Képes Sport2020. 06. 01. 12:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Caeleb Dresselt igazán a 2017-es budapesti világbajnokságon ismerte meg a nagyvilág. Bár már (a váltók tagjaként) kétszeres olimpiai bajnokként érkezett hazánkba, de nálunk lett vitathatatlanul a legjobb. Valósággal tarolt, hét számban is győzött, joggal kiáltották ki Michael Phelps utódjának. 2019-ben Kvangdzsuban szinte megismételte a budapesti teljesítményét, ott hat aranyat szerzett.

Mindenki arra számított, hogy ő lesz a tokiói játékok legnagyobb sztárja, ám a koronavírus-járvány – egyelőre – közbeszólt. Dressel sem örült a halasztásnak, de pánikba sem esett, folytatta a felkészülést. Az amerikai klasszis szokásával ellentétben még videót is posztolt arról, hogyan készül. A has-, illetve törzsizomfejlesztő gyakorlatok intenzitását haladóknak ajánljuk

Legfrissebb számában a Képes Sport részletes portrét közölt Dresselről, amelyben felelevenítették az úszó gyerekkorát, hogy három testvére mellett mennyire inspiráló közegben nevelkedett.

A fürdőszoba titka

Egy alig nyolcezer lakosú floridai településen, Green Cove Springsben nőtt fel, háromnegyed órányi autóútra Jacksonville-től. Green Cove Springs hamisítatlan amerikai kertvároska, benne hamisítatlan amerikai családi házzal, nagy kerttel, sok szobával. Viszont csak egyetlen fürdőszobával. A négy gyerek – Tyler, Kaitlyn, Caeleb és Sherridon – nap mint nap megküzdött egymással ennek előnyös használatáért. „Aki a legkorábban kelt fel, az zuhanyozhatott meleg vízzel” – mesélte Caeleb a múlt év végén a nemzetközi szövetség (FINA) honlapján megjelent interjúban. És ez az egyvalaki a legidősebb testvér, Tyler volt. Viszont úszóedzésről visszafelé jövet (mind a négy gyerek járt úszni) már a kocsiban azon ment a meccs, hogyha hazaérnek, ki lesz az első a kék fürdőben. „Egyszóval a versenyszellemet, a versenyzéshez való hozzáállásomat voltaképp két dolognak köszönhetem – mondta Dressel ugyanott: „a testvéreimnek és a kék fürdőszobának.”

Megtorpanás után Phelps nyomában

De nemcsak a motivációt és a versenyszellemet, az úszás szeretetét is a családtól kapta, hiszen apja és három testvére is versenyszerűen úszott. A tehetsége hamar kiderült, 2012-ben, csupán 15 évesen bejutott be az amerikai olimpiai selejtezőbe. 2013-ban váratlanul megakadt a pályája, Dressel öt hónapig a medence közelébe sem ment, mert egyszer csak elege lett az egész úszósportból. Később azt mondta, megijedt attól, ami várhat rá az élsportban. Utána arra is rájött, hogy az elvárásokat ő maga alakítja ki. És onnantól fogva már tényleg csak egy cél lebegett a szeme előtt: egyre jobbnak lenni.

Innen már nyitott könyv a pályafutása. Megadatott neki, hogy 2016-ban Rióban a nagy előd Michael Phelps váltótársaként nyerjen olimpia aranyat, 2017-től pedig már a number one.

is az ellenfele

Szerencsére a 200 méter pillangó – Milák Kristóf felségvize – már túl hosszú az amerikai sprinternek, de 100 méteren még összecsaphatnak, ahogy Budapesten is megtették 2017-ben, akkor Milák második lett mögötte. 2019-ben Kvangdzsuban 100 pillangón Phelps legendás idejét megdöntve 48,92-ről 48,50-re faragta le a szám világcsúcsát.

S hogy mitől ilyen gyors?

Dressel természetesen elképesztően tehetséges, de talán Phelpsnél is keményebben végzi a szárazföldi edzéseket. Nagy súlyt fektet az izomzata felépítésére és robbanékonysága fejlesztésére, úgyhogy a hagyományos vagy bevett erősítőfeladatok mellett a klasszikus súlyemelés is szerepel a programjában. A másik szegmens, amelyben a mezőny előtt jár, a rajttechnikája. Az egyik szakportál hét pontban szedte össze, miért Dressel manapság a világ vitathatatlanul legjobb úszója az első 15 métert tekintve, és olyan tételmondatokat fogalmaz meg benne, mint hogy a rajtkövön álló Dressel magasra tolja a csípőjét és még jól hátra is húzza, ezért úgy tudja magát kilőni a rajt pillanatában, mint a csúzli. Aztán Phelpshez hasonlóan kiválóan használja a karjait, a hátsó lábait nem zárja össze beugráskor, ezzel javítva vízbe érkezésének a szögét. És persze a delfinezése is extraklasszis, mondhatni, Phelps 2.0.

A lagzit tervezi

A karantén idején a CNN közölt vele videóinterjút, ebben bevágtak képeket az edzéseiről, s Dressel beszélt a magánéletéről is. Elárulta, hogy a legnagyobb kihívást az egészséges táplálkozás megtartása jelenti, mert ő is hajlamos gyorséttermi „műanyagokkal” jóllakni. Végre elég időt tölthetett együtt menyasszonyával, Meghan Hailával, akivel a lagzijukat tervezgetik.

Jövőre is ugyanilyen éhes akar maradni a sikerre, mint amilyen éhes volt a járvány kitörése előtt, és ezért képes mindent vagy talán még annál többet is megtenni. Tokióban ugyanis – ha nem is idén, hanem jövőre – tényleg ő lehet a legfényesebb csillag.

Idők, rekordok

egyéni számokban két világ-, egy amerikai és négy országos csúcsot tart. Ezenfelül két nagymedencés és három rövidpályás váltóvilágcsúcsból vette ki a részét.

50 gyors: 21,04 mp, nagymedence, országos csúcs

100 gyors: 46,96 mp, nagymedence, országos csúcs

50 pillangó: 22,35 mp, nagymedence, Amerika-csúcs

100 pillangó: 49,50 mp, nagymedence, világcsúcs

50 gyors: 20,24 mp, rövid pálya, világcsúcs

100 gyors: 45,22 mp, rövid pálya, országos csúcs

50 pillangó: 22,06 mp, rövid pálya, országos csúcs

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.