A Szeged halasztása csak a kezdet, bármi előfordulhat a BL-ben

Még a láthatáron sem volt a koronavírus, amikor az Európai Kézilabda-szövetség elkezdte átszervezni a Bajnokok Ligája lebonyolítását. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, idén nemcsak a szerdai és csütörtöki meccsekhez, a járványhelyzethez is alkalmazkodniuk kell a csapatoknak. Erről Szegeden tudnak bővebben mesélni, a BL-ben érdekelt csapat kénytelen volt elhalasztani az első mérkőzését, a játékosok jelenleg karanténban tartózkodnak.

2020. 09. 16. 7:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) engedett a világ legjobb bajnokságának tartott Bundesliga nyomásának, és a 2020/2021-es idénytől a német csapatokon túl kötelezővé teszi a sorozat valamennyi résztvevőjének is a szerda és csütörtök esti játéknapokat. Nem kifejezetten szurkolóbarát megoldás a hétközi este hét és kilenc órás kezdés, de az EHF döntéséhez kell alkalmazkodni.

Változik a lebonyolítás is: a tizenhat részt vevő csapat két nyolcas csoportban a megszokott körmérkőzéses rendszerben játszik egymással. A 14 fordulót követően a csoportok első két-két helyezettje közvetlenül a negyeddöntőbe jut, a harmadik, a negyedik, az ötödik és a hatodik helyen végzett csapatok egy-egy oda-visszavágós párharcban küzdenek meg a legjobb nyolc közé jutásért. A csoportok 7–8. helyén végzett csapatoknak befejeződik a BL-szezon. Utána kezdődik a rájátszás a kölni négyes döntőben való részvételért.

De addig még rengeteg minden történhet. Jelenleg nehezen elképzelhető, de elvileg lesz egy vb januárban Egyiptomban , akkor biztosan szünetel a BL. A járvány felülírhatja a zavartalan lebonyolítást, karanténba kerülhet egy-egy csapat, mint ezen a héten a Mol-Pick Szeged, és máris borulhat az eredeti menetrend. – Nemcsak az összes csapat, az EHF is felkészült arra, hogy érvényesül a dominó-elv, és egy-egy pozitív koronavírusteszt után akár több mérkőzésnek is új időpontot kell találni a versenynaptárban – mondta lapunknak a Telekom Veszprém csapatkapitánya, Az irányító szerint a szigorú egészségbiztonsági szabályok betartása mellett is szinte lehetetlen kivédeni a vírus megjelenését. – Még soha nem volt ilyenben részünk, de hozzá kell szoknunk. Hozzáteszem, az idegenbeli meccseket nem tekintem kockázatosabbnak a vírus szempontjából, mintha folyamatosan itthon lennénk – folytatta a 32 éves játékos.

Lékai Máté felkészült az esetleges további bonyodalmakra
Fotó: Havran Zoltán

A Telekom Veszprém ma este a 2018-ban döntős francia Nantes otthonában kezdi a sorozatot (tv: Sport1, 19.00). Lékai nehéz szezonkezdésre számít. – Spanyol Európa-bajnok játékosok és a dán kapus, Emil Nielsen mellett régi ismerősünk, Kiril Lazarov is a franciákat erősíti. Borzasztó kemény meccsre számítok, a SEHA-liga győzelem mentálisan sokat lendített rajtunk. Remélem, Nantes-ban is kitart a lendület – mondta az irányító.

A Telekom Veszprém csoportjából a Barcelona és a Kiel, az előző szezonból decemberre átcsúsztatott Final Four két résztvevője emelkedik ki. A dán Aalborg, az ukrán Zaporizzsja, a horvát PPD Zagreb és a szlovén Celje a papírforma alapján nem okozhat meglepetést. Az első két direkt továbbjutó helyért a három nagy, a Barcelona, Kiel és a Veszprém csatázik majd.

A másik nyolcas kiegyenlítettebbnek tűnik: a Paris SG mellett a Szeged a 2017-es győztes Vardar Szkopje , a mindig veszélyes lengyel Kielce és a fehérorosz Breszt mellett a Bundesligát képviselő Flensburg, továbbá a feljövőben levő portugál kézilabda reprezentánsa, a Porto, valamint a magyar válogatott átlövő, csapata, a norvég Elverum kapott helyet. A Balatonfüredről igazolt 21 éves fiatal kíváncsian várja karrierje első BL-sorozatát. – Izgatott vagyok, még soha nem játszottam a Bajnokok Ligájában – mondta az M4 Sportnak a jobbátlövő. Máthé elárulta, nem a Szeged, hanem a PSG elleni találkozót várja a legjobban, mivel ott szerepel a példaképe, a dán Mikkel Hansen.

Csak jusson el odáig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.