Aktív versenyzést ígér mindkét magyar induló a Giro előtt

Magyar szempontból már a rajt előtt garantált, hogy történelmi lesz a 2021-es Giro d’Italia. Ez lesz az első háromhetes körverseny, amelyen két magyar tagja lesz a mezőnynek. Valter Attila (Groupama–FDJ) a tavalyi bemutatkozás után visszatér Olaszországba, míg Dina Márton (Eolo–Kometa) idén debütál a viadalon.

2021. 05. 07. 9:15
Valter Attila: Giro
Forrás: Facebook/Attila Valter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

az év eleje óta úgy készült, hogy tagja lesz a Groupama–FDJ keretének az olasz kerékpáros körversenyen. A francia csapat hét eleji hivatalos bejelentése tehát ebben a tekintetben nem okozott meglepetést, a tervek mégis borultak. Az FDJ kapitányának tervezett Thibaut Pinot ugyanis hátfájdalmai miatt nem vállalta a szereplést a május 8. és 30. között zajló Giro d’Italián, ami az alakulat teljes stratégiáját átírta.

– Nem örülök, hogy Pinot nem tudta vállalni a versenyt, hiszen egy vezér összefogja a csapatot, ahogy egy nagy közös cél is, ami vele az összetett dobogó vagy akár a győzelem lehetett volna – árulta el a versenyt közvetítő Eurosport magyar nyelvű honlapjának Valter Attila, aki tavalyi bemutatkozásakor a 27. helyen zárt a Girón. Ezzel rögtön magyar csúcsot állított fel, hiszen a korábbi egyetlen háromhetes indulónk, Bodrogi László sosem zárt ilyen előkelő helyen összetettben. A legjobb magyar szakaszeredmény rekordját viszont csak egyféleképpen dönthetné meg Valter, ugyanis Bodrogi ezt egy második pozícióval tartja a 2007-es Vuelta a Españáról. Elődjével ellentétben Valternek nem az időfutamok, hanem a szökések jelenthetik a legnagyobb esélyt.

– Tavaly több szakaszt is kinéztem magamnak, ahol lehet esélyem, de nem sikerült jó szökésekbe bekerülnöm. Az idei teljesítményem alapján azt mondom, hogy erőben és tapasztalatban is előreléptem, a katalán körversenyen három egymás utáni napot is szökésben töltöttem, pedig egyik elmenésbe sem volt könnyű bekerülni. Az idei Girón is akad néhány szakasz, amely feküdhet nekem, de nem szeretnék egyik napra sem rágörcsölni, a kínálkozó alkalmakat viszont szeretném megragadni. Ugyanakkor az összetettben is szeretnék jó helyezést elérni, biztosan nem fogok direkt időhátrányt gyűjteni azért, hogy egy későbbi napon könnyebben elengedjen a mezőny – hangsúlyozta Valter Attila.

A magyar kerékpáros idén az UAE Touron, majd a katalán és az alpesi körversenyen indult, és mindhárom viadalon aktívan kerékpározott. Utóbbi versenyen vállalkozott közös szökésre Dina Mártonnal is. Utóbbi esetében a papírforma az volt, hogy a Giro d’Italia alatt, május 12. és 16. között zajló Tour de Hongrie-n indulhat, az Eolo–Kometa két magyar versenyzője közül a korábbi hónapokban inkább a fiatalabb Fetter Erik Giro-kerettagságát valószínűsítették. Végül fordított lett a szereposztás: Fetter indulhat a hazai körversenyen, míg a huszonöt éves Dina életében először háromhetes viadalon állhat rajthoz.

– Mivel a csapatunk csak szabadkártyával indulhat a Girón, fontos lesz, hogy a lehető legtöbb napon megmutassuk magunkat, minél több szökésben ott legyünk. Bízom benne, hogy ez legalább egyszer nekem is sikerül, mert annál rosszabb nincs, ha valaki úgy fejez be egy versenyt, hogy meg se mutatta magát. Nem szeretnék ilyen ember lenni – árulta el az MTI-nek Dina Márton. Összetett győzelemre esélyes kerekese nincs az Eolo–Kometának, a magyar versenyző a sík szakaszokon Manuel Belletti, a kisebb hegyekkel tarkított etapokon Francesco Gavazzi vagy Vincenzo Albanese jó eredményéért dolgozhat.

A két magyar induló tehát egyaránt aktív versenyzést ígér a Giróra. Az alpesi körversenyen látottak alapján még az is előfordulhat, hogy a történelmi kettős indulást két magyar szereplős szökéssel is megfejelik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.