Apa végre visszavonul! Egy város hőse búcsúzik

Drew Brees vasárnap gyermekei segítségével bejelentette visszavonulását. Az irányító több rekordot állított fel, és bajnoki aranygyűrűt is nyert húszéves NFL-karrierje során, de New Orleans városa a sportsikereknél is sokkal többet köszönhet neki.

2021. 03. 15. 12:08
Drew Brees és családja
Fotó: Derick E. Hingle Forrás: USA TODAY Sports
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem okozott nagy meglepetést a bejelentés, bár a család koreográfia figyelemre méltó. A klasszis NFL-irányító, Drew Brees visszavonul, gyermekei pedig nagyon boldogok, hogy édesapjuk mostantól több időt tölthet velük. Persze panaszra eddig sem lehetett okuk: tavaly, a karantén kezdetén közös kerti barkácsolást rendeztek.

Drew Brees 2001-ben került az NFL-be, bár első idényében csupán egyetlen mérkőzésen lépett pályára a San Diego Chargersben. Az irányítóval nem voltak maradéktalanul elégedett Kaliforniában, 2005-ben fiatal konkurenciát hoztak mellé – a szintén visszavonult idén – Philip Rivers személyében. Brees helyzetét pedig nehezítette, hogy az idény végén súlyos vállsérülést szenvedett. A Chargers új szerződésajánlata világossá tette, hogy az irányítóval a továbbiakban csak cserejátékosként számolnának, Brees pedig a New Orleans Saints játékosa lett.

New Orleans városa nem a legszebb napjait élte. A Katrina hurrikán 2005-ben óriási pusztítást okozott, ezer feletti volt a halálos áldozatok száma, a természeti csapás során pedig több mint kétszázezer ház rongálódott meg. Brees pedig nemcsak karrierje újraépítéséért tett sokat, hanem a város helyreállítására is rengeteg pénzt áldozott alapítványán keresztül. A játékos szervezete kiemelt figyelmet fordított a gyerekekre, az iskolák, sportpályák és játszóterek helyreállítására.

Mindeközben a pályán mutatott teljesítményével is tett azért, hogy jobb legyen a város hangulata a katasztrófa után. Legelső New Orleans-i idénye rögtön a legsikeresebb lett a Saints történetében, amely először jutott el főcsoportdöntőig, ott állította meg a Chicago Bears. Nem is lehetett kérdés, hogy Brees kapja az év embere díjat, amelynek keretében az NFL minden szezonban a pályán és azon kívül mutatott teljesítményt is figyelembe veszi.

2010-ben pedig Drew Brees és a Saints felért a csúcsra, a győztes Super Bowl legértékesebb játékosának pedig természetesen a 32 sikeres passzal döntőbeli rekordot beállító irányítót választották, aki a Sports Illustrated magazinnál az év sportolója lett. A lap a történelmi siker mellett szintén figyelembe vette Brees városhelyreállító munkásságát is.

Bár az újabb bajnoki cím a sok ígéretes alapszakaszbeli teljesítmény ellenére elmaradt, Brees játéka és rekordjai nagyon sok örömöt okoztak a szurkolóknak. A 2016-os idényben 471 sikeres passzt mutatott be, 2018-ban 74,4 százalékos pontossággal passzolt, mindkettő NFL-csúcs. Visszavonulásakor ő tartja ezeknek a mutatóknak a teljes pályafutásra összesített csúcsát is, és egyike a nyolc irányítónak, aki hét touchdown-passzt osztott ki NFL-mérkőzésen. Ő az egyetlen játékos, aki nyolcvanezer passzolt yard fölé jutott karrierje során, bár ezt a rekordját várhatóan idén elveszi Tom Brady, aki ellen Brees karrierje utolsó meccsét vívta.

Drew Breest karrierje elején az amerikaifutballhoz viszonyítva alacsony termete (184 cm) miatt nem a legígéretesebb fiatalok között tartották számon. Húsz évvel később, pályafutása végeztével viszont minden tekintetben nagy emberként távozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.