Az északmacedónok elfoglalták Bukarestet, de szomorúak

A labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjában Ausztria 3-1-es győzelemmel kezdett.

Magyar Nemzet
2021. 06. 13. 19:54
null
Bukarest, 2021. június 13. Az osztrák Aleksandar Dragovic (j) és az észak-macedón Goran Pandev (k) a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának elsõ fordulójában játszott Ausztria - Észak-Macedónia mérkõzésen a bukaresti Nemzeti Arénában 2021. június 13-án. MTI/EPA/REUTERS/Marko Djurica Fotó: Marko Djurica Forrás: MTI/EPA/REUTERS/Marko Djurica
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap kora este a C csoportban is megkezdődött a labdarúgó Európa-bajnokság, Bukarestben a története első Eb-meccsét játszó Észak-Macedónia és Ausztria találkozott. Az északmacedón szurkolók elfoglalták Bukarestet, a Nemzeti Stadionban – amely a koronavírus-járvány miatt 25 százalékos kihasználtsággal működhet – a 13 ezer néző jelentős többségét ők tették ki. A találkozó előtt pedig szétnéztek Bukarest belvárosában.

 

A játéktéren Észak-Macedónia kezdőcsapatában ott volt a hazájában legendának számító, már 37 éves Goran Pandev, aki jelenleg a Genoa játékosa, s fénykorában az Internazionale csapatával Bajnokok Ligája-győztes volt. Bekerült a kezdőbe Viszar Muszliu, a Mol Fehérvár FC légiósa, valamint a Vidi korábbi játékosa, Boban Nikolov és a volt újpesti Enisz Bardi is.

A 18. percben az osztrákok szereztek vezetést Stefan Lainer góljával, de a 28. percben jött az egyenlítés, egészen elképesztő védelmi hiba után. A felszabadítani igyekvő Martin Hinteregger csapattársába, Marcel Sabitzerbe rúgta a labdát, az hátrafelé pattant, Daniel Bachmann kapus összecsúszott David Alabával, aki Alekszandar Trajkovszkit próbálta kiszorítani, az ott sertepertélő Pandev pedig a lecsorgó labdát a kapuba továbbította.

S ez történelmi találat, mert az öreg harcos 37 évesen és 321 naposan lett eredményes, az Eb-történelem második legkorosabb gólszerzője lett, éppen egy osztrák mögé felzárkózva: a 2008-as Eb-n Ivica Vastic 38 évesen és 257 naposan szerzett gólt a lengyelek ellen, ő is 1-1-re egyenlített vele, csak éppen 11-esből és a 93. percben.

Bukarestben a második játékrészben az osztrákok egyértelmű mezőnyfölénybe kerültek, az északmacedónok pedig hősiesen védekeztek. A 78. percben azonban Alaba baloldali beadását Michael Gregoritsch hat méterről belőtte, majd a kilencvenedik percben Marko Arnautovic is betalált, Ausztria így 3-1-re győzött.

Európa-bajnokság, 1. forduló, C csoport:

Ausztria–Észak-Macedónia 3-1 (1-1), Bukarest, 13 ezer néző, v.: Andreas Ekberg (svéd); gólszerzők: Lainer (18.), Gregoritsch (78.) Arnautovic (90.), illetve Pandev (28.).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.