Az új bajnok, Kós Hubert a világcsúcsra tartogatja mosolyát

Benne van a pakliban, hogy Cseh László már nem lesz ott a tokiói olimpián jövőre, de 200 vegyesen Kós Hubert, aki ma az úszók kaposvári országos bajnokságán elfoglalta a klasszis trónját, akár szép meglepetést is szerezhet. Milák Kristóf újra ezüstérmes lett, ezúttal Szabó Szebasztiántól kapott ki.

Magyar Nemzet
2020. 12. 10. 12:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtöki döntők nyitányaként 400 férfi gyorson Holló Balázs győzött, aki egy három évvel ezelőtti egyéni rekordját javította a 3:49,44-gyel. Az egri úszó szoros csatában győzte le a junior világbajnok Zombori Gábort, mindössze nyolc század volt a különbség köztük a célban, de nem volt teljesen elégedett az úszásával, hiszen olimpiai A szintre fáj a foga, ami még várat magára.

A nőknél ugyanebben a számban Késely Ajna a papírformának megfelelően szerezte meg az első helyet, ő junior világbajnok és ifjúsági olimpiai bajnok is volt ebben a számban. – Novemberben az ISL-ben nagyon sokat úsztam gyorson, és kicsit megfáradtam benne, elcsúszott a technikám, kalapálós lett, a többi úszást most jobban élvezem – összegzett Késely egy kis csalódottságnak hangot adva.

Férfi 50 pillangón már a rajt előtt szűkült az esélyesek köre, hiszen a döntőben negyedik helyen bejutott visszalépett, és mint később kiderült, 200 vegyesen sem indult, és elhagyta az ob helyszínét, ami akár a pályafutása végét is jelentheti – erről külön cikkben írtunk.

Az 50 pillangó esélyese a sprinter Szabó Szebasztián volt, aki novemberben a Nemzetközi Úszóligában (ISL), rövid pályán új országos rekordot állított fel ezen a távon. Nagy medencében is ő tartja a csúcsot a tavalyi vb-n ötödik helyet ért 22,9-cel, amihez a tegnapi előfutamban közel járt (22,96). Szabó a döntőben 23,19-cel győzött, a tegnap 200 pillangón ezüstérmes lett a második mögötte 23,61-gyel.

– Nem vagyok elégedetlen azzal, ahol most tartok, de még messze vagyok attól, amit jó formának lehet nevezni – értékelt Szabó a győzelme után. – Nemrég hirtelen jött az ISL, amely miatt rövid pályára kellett készülni, és ott sokat számít a robbanékonyság, ami megmaradt a nagy medencében is. Mivel azonban az 50 pillangó nem olimpiai szám, elsősorban a 100-on van a hangsúly nálam.

Férfi 200 vegyesen a 17 éves győzött, aki tegnap olimpiai A szintet úszott az előfutamban, és jelen állás szerint indulhat jövőre a tokiói olimpián. Az Újpest tehetsége az ifjúsági bajnokságokat már kinőtte, és most a felnőtt mezőnyben is letette a névjegyét – Igazából tegnap este szerettem volna 1:58 alá menni, mert akkor akár a junior Európa-csúcs is meglehetett volna, ez sajnos nem sikerült, úgy éreztem, a gyorsba nem tudtam már azt az erőt beletenni, amit terveztem – kezdte értékelését Kós. – Most az 1:59.01 így reggel nem rossz, de csak annak tudok örülni, hogy megnyertem a bajnokságot. Hogy mikor fogtok mosolyogni látni egy verseny után? Majd ha világcsúcsot úszom.

A nőknél Sebestyén Dalma nyerte a 200 vegyest, Ollé Mónika pedig az 50 pillangót. Végül pedig egy örömhír Kaposvárról: ismét kiválóan érzi magát (az autoimmun-betegség velejárója, hogy csak időnként jelentkeznek a tünetek), azaz folytatja a versenyzést az ob-n.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.