Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 16., vasárnap, Mózes, Botond napja
HÍR TV – CIVIL KÖRAktuális problémákra nem ad választ az ellenzék
Sport
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/sport/bartomeu-barcelona-szuperliga-9695882-9695882/

A Barcelona nem véletlenül hallgat a szuperliga ügyében

Folyamatosan érkezik egyre több információ a villámgyorsan hamvába holt Európai Labdarúgó-szuperliga kezdeményezésének a hátteréről. Kiderült, a szerveződés egyik kulcsfigurája Josep Maria Bartomeu, a Barcelona ősszel lemondott elnöke volt, és az sem véletlen, hogy a katalánok eddig nem tettek hivatalos nyilatkozatot az ügyben. Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke pedig elmondta, a nyáron szuperliga híján nem nagy a mozgás a játékospiacon, és szerinte ezt a kisebb klubok is megsínylik.

Josep Maria Bartomeu, a Barcelona ősszel lemondott elnöke kulcsfigurája volt az Európai Labdarúgó-szuperliga szervezésének. A különböző sajtóhírekből összeállt kép szerint a tárgyalások a 2015–’16-os szezonban kezdődtek el, és onnan jutottak el a múlt vasárnapig, amikor az érintett, tizenkét klub bejelentette a szervezet megalakulását.

Eleinte ezek a megbeszélések nem jutottak el konkrét tervekig, az Európai Klubok Szövetsége (ECA) és az UEFA megnyugtatta az érintett klubokat, hogy lesznek változások a nemzetközi versenyprogramban, és annak ők a kedvezményezettjei lesznek. Bartomeu szorgalmazta a leghevesebben, hogy a szuperliga valósággá váljon, Andrea Agnellivel, a Juventus és az ECA elnökével ők kezdték el meghatározni az új sorozat kereteit és feltételeit, majd az idő múlásával hamarosan csatlakozott hozzájuk Florentino Perez a Real Madridtól, valamint a Manchester United és az Arsenal tulajdonosai. A fő mozgatórugó az volt, hogy ezeknek a vezetőknek nem tetszett az UEFA pénzosztási rendszere, és felgyorsította a szervezkedést, amelyben a Barcelona továbbra is vezető szerepet játszott.

 

Josep Maria Bartomeu volt klubelnök az egyik fő szervezője volt a szuperligának
Fotó: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

 

Bartomeu volt az egyetlen igazgatósági tag, aki ismerte a tervet, és mivel ő, valamint a többi érintett titoktartási megállapodást írt alá a szivárogtatások megakadályozására, ezért senkit sem avatott bele az elképzelésekbe. A tervet 2020-ban véglegesítették, és akkor Bartomeu kész volt megosztani azt nagy vonalakban az igazgatósággal, még úgy is, hogy le kellett mondania a posztjáról. Ismertette a testülettel a projektet, a vezetőség pedig jóváhagyta egy szándéknyilatkozat aláírását, amelyet a titoktartási megállapodás miatt nem is láthattak. Bartomeu utódja, Joan Laporta szombaton írta alá a szerződést, miután meglátta, mennyi pénzhez jutna a szuperligával a Barcelona még úgy is, hogy a pénzosztás részleteit nem dolgozták ki az érintettek.

A Barcelona az elmúlt napok eseményei, a klubok többségének a visszatáncolása ellenére is hisz a szuperligában, és szinte az összes alapító klub visszalépését követően továbbra is meg van győződve arról, hogy tárgyalások zajlanak a háttérben az UEFA-val az új megállapodásért, és ezért nem tett még hivatalos nyilvános nyilatkozatot.

A Real Madrid és egyben a szuperliga elnöke, Florentino Pérez viszont rendületlenül nyilatkozik, és szerinte nagy baklövés lemondani a megállapodásról. Szerinte egy angol klub árulása indította el a visszalépéseket, de nem volt hajlandó megnevezni, melyikre gondol. Ugyanakkor leszögezte, a nagy ellenállás a kisebb kluboknak sem tesz jót, mert szerinte a nyáron nem lesznek nagy mozgások a játékospiacon, a nagy klubok a pénzügyi gondjaik miatt nem tudnak a kevésbé tehetősektől futballistákat venni, és ez egészen a futballpiramis legaljáig legyűrűzik, és érezteti a hatását. A Real Madrid elnöke kijelentette: az elitklubok most nem engedhetik meg maguknak olyan labdarúgók megszerzését, mint Kylian Mbappé vagy Erling Braut Håland.

Folytatjuk a munkát – jelentette ki az elnök az El Larguerónak. – Nem kell sürgetni az ötlet elvetését. A Real Madrid szurkolói nem hülyék. Nem bánnák, ha hétköznaponként topcsapatokkal mérkőznénk meg. Egyelőre egy klub sem hagyta el az Európai Szuperligát, mert nem fizette ki az ezzel járó büntetést. Azt nem árulhatom el, ez mekkora összeg. Beszéltem Joan Laportával, természetesen ő is támogatja a projektet. Nem várhatunk még három évet, most kell lépnünk. A téttel bíró mérkőzések termelik a legtöbb bevételt. Olyan meccseket kell szerveznünk, mint teniszben Roger Federer és Rafael Nadal párharcai. A legmagasabb szintű találkozókra van szükség anélkül, hogy bárkit kizárnánk. Esélyt sem kaptunk arra, hogy elmondjuk az álláspontunkat. Úgy bántak velünk, mintha egy atombombát dobtunk volna le.

Szuperliga
Meghátráltak a szuperliga alapítói, az éjjel megszöktek a klubok
Az alapítók fele visszavonulót fújt, a szuperligának befellegzett
A dosszié összes cikke

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Hatásvadász eszközök

Gyurcsányi elemek Karácsony belépőjében
Karácsony nemrég még azt állította, „egy porcikám sem kívánja” a miniszterelnök-jelöltséget.

Növekvő igény

Egyre többen férnek hozzá helyben a bölcsődei ellátáshoz
A bölcsődei reform során megjelentek a minibölcsődék, munkahelyi bölcsődék. Átlagosan munkanaponként tíz új férőhely létesült.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Aktuális

Meg kell különböztetni a jó zenét a silánytól, az ártalmastól
Hamar Dániel nem készült zenei pályára, de mindig érezte, hogy muzsika nélkül nem tudna élni.

Fricz Tamás blogja

A pedofilgyanús Foucault, avagy számít-e az erkölcs a szakmai teljesítmény megítélésénél?
Előrebocsátom: nem hiszem, hogy tökéletesen megválaszolható a kérdés. 
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!