Bemelegítésnek jó volt, kezdésnek kiütöttük a kazahokat

A Kazahsztán elleni magabiztos, 46-19-es győzelemmel hangolódott a magyar női kézilabda válogatott a Szerbia elleni holnapi mérkőzésre a győri olimpiai selejtező tornán.

Magyar Nemzet
2021. 03. 19. 18:27
Magyarország Kazahsztán
Szucsánszki Zita neve is szerepel a bő keretben Fotó: Török Attila Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarhoz hasonlóan szintén egy klubra építő kazah válogatott ellen kezdte meg Elek Gábor csapata a győri olimpiai selejtező első mérkőzését. A meccs kezdete előtt néhány órával hozta nyilvánosságra a magyar csapat, hogy Szikora Melinda mellett Vámos Petra és Tóvizi Petra nem szerepel a meccsre szűkített keretben.

Az első gólt, látványos átlövésből Irina Alekszandrova szerezte, erre 3-0-s magyar roham volt a válasz Klujber Katrin főszereplésével. Még mielőtt nagyon leszakadt volna Kazahsztán, Kovacsics Anikó kétperces büntetését kihasználta a közép-ázsiai csapat. Sőt, ha Bíró Blanka nem véd bravúrral ziccerben, ki is egyenlíthetett volna. Másképp alakult, Lukács Viktória góllal és kétperces kiállítás kiharcolásával lendített a csapat szekerén, de Alexandrova semlegesítése további gondokat okozott, tíz perc alatt már négy gólnál járt a langaléta kazah átlövő. Közben beállt, 2017 decembere óta először lépett pályára Szucsánszki Zita a magyar válogatottban, amely támadásban olykor fölöslegesen siettette a befejezéseket, és a védekezése nem volt olyan feszes, amilyennek lennie kell.

Szucsánszki Zita hosszú szünet után tért vissza a válogatottba
Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

Negyedóra után beindult a henger, 10-6-nál azonnal időt is kért a kazah kapitány. Kisfaludy Anett percei következtek, a beálló okos gólokkal jelentkezett. Kiss Nikolett is megrázta magát, Lukács pedig kíméletlenül fejezte be a lerohanásokat. Látványosan nyílt az olló a két csapat között. Hargyina szándékos és sérülésveszélyt magában hordozó szabálytalanság miatt piros lappal bűnhődött.

Öt perccel az első félidő vége előtt a tízgólos különbségért támadott a magyar válogatott, de az újonc, Kovács Anett ziccert rontott. viszont nem hibázott, 18-8-ra alakította az állást. A félidő 20-8-as előnnyel zárult.

A kép csalóka, nem volt ilyen szoros és kemény a meccs
Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

A szünet után a kapus, Janurik Kinga is beállt, így a meccsre nevezett valamennyi magyar játékos megkapta a lehetőséget. A forgatókönyv nem változott, a kazah válogatott nem volt akadály, csak az volt a kérdés, Elek Gábor hogyan gazdálkodik a játékosok pihenő idejével, mennyire forgatja a csapatot. Húsz perccel a vége előtt már húsz gólra nőtt a különbség a magyar és a kazah válogatott között.

Lukács, Márton, Háfra és Kovacsics volt a szerencsés kiválasztott, ők szusszanhattak valamennyit a hajrára, de nem sokat, kisvártatva Elek vissza is küldte őket a pályára. Két bekapott gól, és a beálló elleni védekezés minősége miatt Elek Gábor időt kért. A helyzet nem sokat változott, az előny és a biztos győzelem tudatában lankadt a figyelem, de annyira nem, hogy ne tudta volna túlszárnyalni a válogatott a 2019-es vb-n látott 25 gólos különbséget.

A 27 gólos győzelem mellett Szucsánszki a gólpasszai, Lukács a hét gólja miatt volt dicsérhető. A célnak megfelelt a mai meccs, a szerbek és az oroszok ellen a folytatásban ennél több kell.

Női kézilabda, olimpiai selejtezőtorna, Győr: Magyarország–Kazahsztán 46-19 (20-8). A Szerbia–Oroszország mérkőzést később játsszák. A magyar válogatott szombaton Szerbia ellen folytatja szereplését a tornán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.