A magyar világbajnok a kisfia miatt küzd az álmokért

Dubaj helyett Hódmezővásárhelyen készül a rövid pályán világbajnok, nagy medencében Eb-ezüstérmes úszó, Bernek Péter a március 23–27-i ob-re, amelyen a tokiói olimpián való szereplés lesz a tét. Országon belül is nehezen szakad el a feleségétől, a korábbi úszó Mutina Ágnestől és a decemberben született kisfiuktól, ugyanakkor apaként új motivációt kapott.

2021. 03. 01. 7:17
null
Fotó: SimoBela Forrás: Prémium Média & Sport Management Zrt.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két részletben tizenkét kilométer a medencében, plusz másfél óra a konditeremben. Így néznek ki Bernek Péter napjai a háromhetesre tervezett edzőtáborban Hódmezővásárhelyen, ahová múlt hétfőn érkezett. Florida vagy Dubaj, a napsütés, a tengerpart, a téli időszakban megszokott meleg égövi edzőtábor tudatosan maradt ki a felkészüléséből, noha több más magyar úszó a járvány ellenére sem mondott le a külföldön, ideálisabb időjárási körülmények között elvégezhető munkáról.

Bernek Péter a tokiói olimpián is megmutatná, mire képes Fotó: MTI/AP/Ritzau/Jens Dresling

– Nyilván más, amikor a napsütésben a D-vitamin bombázza a szervezetet, de biztonságosabbnak láttuk, ha itthon maradunk, mert országszerte nagyon jó uszodák vannak, és a munkát helyben is el lehet végezni – árulta el lapunknak Bernek Péter. – Február elején vállaltunk egy versenyt Nizzában, az is eléggé kockázatos volt. Covid-tesztet kellett csináltatni itthon, a repülőtéren és a helyszínen, de így is voltak olyan külföldi úszók, akiknek két negatív után pozitív lett a tesztjük, mégis ott maradtak egy hétig.

Szerencsére megúsztuk fertőzés nélkül, de szerintem most jobb kerülni az utazgatást.

A nizzai Golden Tour-sorozat első állomásán Bernek bronzérmet szerzett 400 vegyesen. Jelenleg ebben a számban és 200 vegyesen rendelkezik olimpiai A szinttel, utóbbiban azonban csak harmadik a magyar rangsorban, miközben a két legjobb indulhat Tokióban. A 28 éves úszó a 400 vegyesre és a 200 hátra fókuszál, a gyorsúszást azonban elhagyta, hiába volt ebben az úszásnemben rövid pályás világbajnok 2014-ben.

– Gyorson már nagyjából négy éve nem úszom, így egyértelműen a 400 vegyes és a 200 hát a fontos, utóbbiban még teljesítenem kell az olimpiai szintet. Már kevesebb mint négy hét van a márciusi ob-ig, úgyhogy lassan elérkezünk a formába hozás időszakához. Úgy érzem, jó úton járok, Nizzában már jobb időket úsztam, mint a decemberi ob-n, amelyen félresiklottak a dolgok. Szükségem volt egy erős nemzetközi versenyre, amelyben előtte egy évig nem volt részem.

Magyar rekordot nem vár magától Bernek a közelgő ob-n, de a tokiói szintidőt célba veszi. – Mivel én vagyok az országos csúcstartó 200 háton, bízom benne, hogy be tudok kerülni az olimpiai csapatba ebben a számban. Ugyanakkor biztos nem leszek a rekord közelében, hiszen egy órával előtte 400 vegyesen is úszom. Tokióban viszont összeegyeztethető a két szám, mivel az egyik döntője az első, a másiké az ötödik napon lesz.

Ma már nemcsak világbajnok úszó, hanem büszke apa is Fotó: Prémium Média & Sport Management Zrt.

Ami a célokat illeti, nem fogalmaz meg konkrét időeredményt vagy helyezést. – Három különböző számban voltam már vb-döntős nagy medencében, amire büszke vagyok, mert a legnagyobb klasszisokon kívül, mint például Michael Phelps, Ryan Lochte, ez nem sokaknak sikerült. Az olimpián azzal leszek elégedett, ha úgy szállok ki a medencéből, hogy egy tized sem maradt bennem. Lehet, hogy mások jobb napot fognak ki és legyőznek, de aki benne van az úszásban, az tudja, az a ritka teljesítmény, ha mindent ki tudsz adni magadból.

Bernek Péter apaként is formálódott az elmúlt hónapokban, hiszen decemberben született meg a korábbi Európa-bajnok úszóval, Mutina Ágnessel közös kisfia, Milán. – Az elején kicsit ügyetlenek voltunk, sokszor nem tudtuk, miért sír, mit kell csinálni, de mostanra kezdünk belerázódni. A fürdetés az én feladatom, de segítek Áginak, amiben tudok. Most még nehezebb elszakadni otthonról az edzőtáborok miatt, viszont motivál, hogy apaként példa lehetek a fiam előtt. Azt szeretném megmutatni neki, hogy történjen bármi, érdemes küzdeni az álmaiért. Úgy érzem, a tehetségemből talán többet is kihoztam, mint ami várható volt, de hiszem, hogy Milán miatt lehetek még jobb.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.