Beszállt a város is, lesz póló Egerben

Légiósok – és Gerendás György – nélkül is stabilan bennmaradó csapat van épülőben a hevesi megyeszékhelyen.

Ch. Gáll András
2020. 05. 29. 17:04
null
Szécsi Zoltán klubelnök vezetésével az egri pólósokat is tesztelték Fotó: Teknos Forrás: magyarnemzet.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hete sokkolta a honi pólós társadalmat, hogy fizetésképtelenné vált az Egri Vízilabda Klub, pontosabban az azt működtető gazdasági társaság. A száztíz éves egyesület mindig is a magyar vízilabdázás oszlopa volt, amelyet az évtizedek alatt megszerzett három bajnoki cím és a megannyi olimpiai bajnok – Pócsik Dénestől Bodnár Andráson át Biros Péterig – neve igazol. Ezért is hatott villámcsapásként a bejelentés – olyannyira, hogy a klub egyik vezető tisztségviselője szívpanaszokkal a mátraházi szanatóriumba került. Más kérdés, hogy a háttérben azonnal komoly erők mozdultak meg a klub túléléséért, és május 22-én megérkezett az állami mentőöv, a kormány 300 millió forintos segélyt folyósított, amelyből 245 milliót a tartozások törlesztésére kellett fordítani, a maradék 55 milliót pedig „sportszakmai feladatok ellátására”.

Időközben eltelt több mint egy hét, és amikor csütörtökön felhívtuk Szécsi Zoltánt, a klubot és a kft.-t egy személyében irányító háromszoros olimpiai bajnok pólóst, a körülményekhez képest örvendetes híreket kaptunk.

– Épp az imént érkezett meg a polgármesteri hivatalból az a támogatólevél, amelyben jelzik, hogy folyósítják azt az összeget, amely ugyan némileg elmarad a tavalyi támogatástól, de nem sokkal, és ez a koronavírusos válsághelyzetben, amikor a város jobbára iparűzési adóból származó bevételei jelentősen csökkentek, abszolút akceptálható. Az előzetesen tervezett 68 millió forint helyet 60 milliót kapunk – mondta a klubelnök, aki jeleztet, hogy bár még nem vette fel személyesen a kapcsolatot Mirkóczki Ádám jobbikos polgármesterrel, de ami késik, nem múlik.

A 300 millió állami mentőcsomag tehát már megérkezett, s a várostól is jön a 60 millió, de vajon mindez mire lesz elég az ob I következő idényében?

– Reményeim szerint arra mindenképpen, hogy stabilan bennmaradjon a csapat, sőt, akár a középmezőnyt is megcélozhassuk – fogalmazott Szécsi, aki a válság kirobbanásának pillanatában még azt sem tudta, hogy sikerül-e egyáltalán élvonalbeli csapatot indítaniuk.

– Persze ennek az alakuló együttesnek a játékereje nem lesz fogható az elmúlt idényben dobogóesélyes gárdáéhoz, nem lesznek benne légiósok és olyan magyar nagy nevek sem, mint az olimpiai bajnok Hosnyánszky Norbert. Úgy is fogalmazhatnék, hogy sokkal „egribb”, sokkal szerethetőbb lesz ez a csapat, mint a korábbiak voltak. Megjegyzem, a fizetésképtelenségtől függetlenül is az volt a tervem hosszú távra, hogy a saját utánpótlásunkra alapozva, külföldiek nélkül építsük fel az új egri együttest.

Szécsi arról is beszélt, hogy az államtól kapott pénz szinte azonnal a NAV-tartozások kiegyenlítésére ment el, részben inkasszó formájában, a „sportszakmai feladatok ellátására” címkével ellátott 55 milliót pedig egy az egyben az utánpótlás életben tartására, sőt fejlesztésére fordítják. A jelen pénzügyi körülmények között Gerendás György szerződtetése lekerült a napirendről, s hogy ki lesz az új edző, valamint kik alkotják az új csapatot, azt jövő héten tervezik bejelenteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.