Cicipasz a trónon

Miután Rafael Nadal és Novak Djokovics már a csoportkörben búcsúzott, Roger Federer pedig az elődöntőben kikapott Sztefanosz Cicipasztól, nyilvánvalóvá vált, hogy a feltörekvő generáció egyik képviselője nyeri 2019-ben a vasárnap Londonban véget ért férfi tenisz ATP-világbajnokságot. A fináléban az osztrák Dominic Thiem tűnt esélyesebbnek, mégis a görög Cicipasz ült fel a trónra.

Magyar Nemzet
2019. 11. 18. 7:09
ATP Finals
A görög játékos edzőpartnerből világbajnok lett Fotó: Peter Nicholls Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thiem a csoportkörben Federert és Djokovicsot is legyőzte, az elődöntőben pedig a címvédő Alexander Zverevet verte ki magabiztosan. A másik ágon Cicipasz és Federer találkozott. A görög teniszező, mondhatni, azzal robbant be az élvonalba, hogy januárban Melbourne-ben az ausztrál nyílt bajnokság nyolcaddöntőjében felülmúlta minden idők legeredményesebb teniszezőjét. Londonban idén már ötödszörre találkoztak, s újabb sikerével Cicipasz vezet 3-2-re. Kevesen büszkélkedhetnek azzal, hogy jobb a nyerési statisztikájuk a svájci klasszis ellen.

– Azt gondolom, Cicipasz igazán jól játszott. Az első szettben jól fogadtam a szervákat, de a meccs egészét tekintve nem úgy sikerültek a labdamenetek, ahogy elterveztem. Ki kell fejeznem az elismerésemet azért, hogy nem hagyott engem a vágyott szinten teniszezni – méltatta az ellenfelét Federer.

A döntő két résztvevőjének az ismeretsége a három évvel ezelőtti londoni vb-re nyúlik vissza. Thiem abban az évben debütált a tornán, az akkor még csupán 18 éves görög az edzőpartnere volt. – Ez hihetetlen történet mindkettőnknek. Három évvel ezelőtt egyikünk sem gondolta volna, hogy egymás ellen fogunk a fináléban szerepelni – jegyezte meg Thiem a tegnapi mérkőzésre hangolva, azt sem elhallgatva, hogy idővel baráti lett a viszonyuk, amit a döntő két-három órájára azonban félre kell tenniük. – Amikor évekkel ezelőtt itt néztem a sztárokat, nem tudtam elképzelni, hogy egyszer majd én is közöttük leszek. Az álmok valóra válnak – mondta Cicipasz a maga részéről.

A görög játékos edzőpartnerből világbajnok lett
Fotó: Reuters

Nem csak a tapasztalat, a jobb világranglista-helyezés (ötödik, illetve hatodik), hanem az egymás elleni mérleg (4-2) is az osztrák játékos mellett szólt. Az első szettben végig fej fej mellett haladt a két játékos, mindkettő hozta a saját adogatását, a rövidítés 8-6-ra Thiemé lett. A második játszmában Cicipasz lesöpörte az ellenfelét (6:2). A döntő szett is rövidítésbe torkollt, ezt Cicipasz nyerte, s vele a vb-t is.

ATP-világbajnokság. Elődöntő: Thiem (osztrák, 5.)–Zverev (német, 7.) 7:5, 6:3, Cicipasz (görög, 6.)–Federer (svájci, 3.) 6:3, 6:4. Döntő: Cicipasz (görög, 6.)–Thiem (osztrák, 5.) 6:7 (6-8), 6:2, 7:6 (7-4)..

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.