Cristiano Ronaldo idén sem nyer BL-t a Juventusszal

Vitatható büntető után került hátrányba a Juventus hazai pályán a Porto ellen, de a második félidőben Federico Chiesa duplájával fordított a Porto ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján. A rendes játékidő végén ugyanaz az eredmény született, mint Portóban. A hosszabbításban egy vendég gól szinte mindent eldöntött. Az 55. perctől emberhátrányban játszó Porto idegenben harcolta ki a továbbjutást, 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal jutott a nyolc közé a portugál csapat.

Szilágyi
2021. 03. 09. 23:49
Porto öröm
Portói öröm Torinóban Fotó: Marco Bertorello Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Története során először február 17-én a Bajnokok Ligája nyolcaddöntő első mérkőzésén szenvedett vereséget a Juventus a Portótól. Az odavágón 2-1-re nyert a portugál csapat, a 2004-es BL-győztes a visszafogott, tompa Juve ellen. Andrea Pirlo vezetőedző meglepő kezdőcsapatot küldött a pályára, öt helyen változtatott a Portóban látott kezdőhöz képest. Danilo, Dybala és Bentancur sérülés és betegség miatt nem állt rendelkezésre, a védelemből kimaradt Chiellini és De Ligt, a középpályán pedig McKennie távolléte vol nehezen megmagyarázható.

Szczesny előtt a Cuadrado, Bonucci, Demiral, Alex Sandro négyes játszott, a középpályán hemzsegtek a támadó szellemű játékosok, ez a négyes így festett: Chiesa, Arthur, Rabiot, Ramsey. Elől pedig a Lazio elleni bajnoki mérkőzésen csak kevés játékpercet kapó Ronaldo elfoglalta a helyét a csapatban, az éktársa, Morata volt.

A Porto edzője, Sergio Conceicao nem változtatott az első meccshez képest.

A Juve a 100. hazai BL-mérkőzését játszotta, az Allianz Arénában a legutóbb nyolc hazai tétmeccsét egyaránt megnyerte.

Nagyon bekezdtek a csapatok: a portói Uribe lövésére Morata fejessel válaszolt, hatalmasat védett a portugálok kapusa. Majd Taremi, a portugál bajnokság előző szezonjában gólkirály iráni támadó fejelte a kapufa felső csücskére a labdát.

Kapkodva, pontatlanul támadott a Juve, nem találta a fogást a szervezetten védekező portugálokon, sőt, a 19. percben hátrányba került: Demiral teljesen feleslegesen támasztotta meg Tamerit a 16-oson belül.

Sergio Oliveira góljával a Porto vezetett
Fotó: Marco Bertorello / Europress/AFP

A szabálytalanság nem biztos, hogy megért egy büntetőt, Kuipers játékvezető mindenesetre megítélte a 11-est, amit Sergio Oliveira váltotta gólra.

A folytatásban koncentráltan védekezett a Porto, a Juve nem talált fogást a vendégek védelmén. Céltalanul rugdalta előre a labdát Moratának és Ronaldónak, de ezek pontatlan és nagyon kiismerhető átadások voltak. Semmi sem veszélyeztette az első félidőben a Porto továbbjutását.

Negyvenöt perce maradt a Juvénak, hogy megfordítsa az állást. És a 49. percben egy gólt lefaragott a hátrányából: Bonucci ívelte előre a labdát, Ronaldo lesgyanús helyzetben lekészítette a labdát az érkező Chiesának, aki egyből a bal felső sarokba emelt. Ez volt a Juventus 500., hazai pályán szerzett gólja az európai kupaporondon.

Percek múlva emberhátrányba került a Porto: a 11-est kiharcoló, korábban sárga lapot begyűjtő Taremi felesleges labdaelrúgásét megkapta a második sárgáját.

Taremit jososan állítottta ki a játékvezető
Fotó: Marco Bertorello / Europress/AFP

Chiesa megszerezhette volna a Juve vezető gólját, de a kapufát találta el. Amilyen pörgősen indult a meccs, olyan eseménydúsra sikeredett a második félidő eleje.

Federico Chiesa (fehér-feketében) és Pepe párharca
Fotó: Marco Bertorello / Europress/AFP

Ami késett, nem múlott: Cuadrado beadását fejelte be közvetlen közelről a Porto kapujába.

Szűk fél órával a rendes játékidő vége előtt ledolgozta a hátrányát a Juventus, benyomta a saját térfelére a talajt vesztett ellenfelét. Pirlo cserélt: Bonucci helyett De Ligt érkezett, az észrevétlen Ramseyt McKennie váltotta.

Nem változott a meccs forgatókönyve: nyomott, olykor görcsösen is erőlködött a Juve, a Porto erejéből kontrákra futotta. A hajrában Morata lesgólt, Cuadrado kapufát lőtt. A rendes játékidő nem hozott döntést, maradt a 2-1, összesítésben 3-3.

A hosszabbítás első félideje kiegyenlített játékot hozott, Pirlo lekapta a pályáról Arthurt és a kétgólos Chiesát, Kulusevski és Bernardeschi állt be a folytatásra. A záró 15 perc Kulusevski helyzetével kezdődött, majd szintén a svéd volt az előkészítő, Morata a kapusba lőtt.

A Porto egy szabadrúgással úgy volt, hogy eldönti a párharcot, Oliveira lapos lövése Ronaldo lábai között talált utat a kapuba. De a Juve nem adta fel: Bernardeschi szöglete után Rabiot fejelt a kapuba. 3-2-re vezetett a Juventus, és meg is nyerte a meccset, de 4-4es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal az 55. perctől emberhátrányban játszó Portó jutott a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé.

Amióta elhagyta a Real Madridot, nem tudott BL-t nyerni a Juventusszal. Idén sem fog.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó: Juventus–Porto 3-2 (2-1, 0-1), gólszerző: Chiesa (49., 63.), Rabiot (117.), illetve Oliveira (11-esből, 19., 115.) . Kiállítva: Taremi (Porto, 54.) Továbbjutott: a Porto 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.