Csak kiindulópont a harmadik hely

Hornyák Zsolt olyasmit vitt véghez, ami eddig a Puskás Akadémia FC egyetlen edzőjének sem sikerült a klub öt NB I-es évadjában: dobogóra vezérelte a csapatot, és természetesen az ezzel együtt járó Európa-liga-indulásra. A határtól 19 kilométerre fekvő Köbölkúton, ebben a még ma is háromnegyed részt magyarok lakta községben született háromszoros szlovák válogatott sportember edzőként nem ismeri a visszalépés fogalmát.

Ch. Gáll András
2020. 07. 15. 7:15
null
Elégedettek Hornyák Zsolt munkájával Fotó: DOME LASZLO BALAZS Forrás: Pfla.hu/ifj. Döme László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 47 éves vezető játékosként a pozsonyi Slovanban háromszor is megfordult, de játszott a helyi Interben, majd Kassán és külföldön is.

– Megannyi szálon kapcsolódom a magyar futballhoz, Kassán Telek „Manci” volt a klubtársam, a Slovannál Keresztúri Andrással játszottam egy csapatban. Köbölkúton magyar iskolába jártam, később Pozsonyban is a Duna utcában, a gépészeti középiskolába. Ahol most lakik a család, Pozsonypüspökiben, a somorjai úton, ott is rengeteg magyar él, gyerekkoromban minden nyarat a Balaton partján töltött a család, nekünk az volt a tenger. Szóval, magyar közegben éltem és élem az életemet. Van egy 21 éves sportújságíró fiam az első házasságomból, meg egy két és fél éves kislányom a másodikból, ő most lenn nyaral a feleségemmel Siófokon, hol máshol? Amúgy a családban én csak a második legjobb labdarúgó voltam, Gábor bátyám 1983-ban az Eb-ezüstérmes csehszlovák ifjúsági válogatott csapatkapitánya volt, csak később a térdsérülések kettétörték a karrierjét – mondja egy szuszra a Felcsúton kettő plusz egy éves szerződéssel dolgozó szakember. Aki meglehetősen kalandos út végén érkezett el a Puskás Akadémiához, példának okáért Jerevánban még sofőrt is biztosított a szolgálati gépkocsijához a helyi Bananc nevű klub oligarcha tulajdonosa.

– Ezek a külsőségek engem sohasem érdekeltek, a futball őrültje vagyok, csak az a fontos, hogy a feltételek adottak legyenek a munkához. És itt, Felcsúton nagyon is adottak – bizonygatja. – Higgye el, még mindig kiráz a hideg, ha arra gondolok, hogy ez a klub a legendás Puskás Ferenc nevét viseli.

Hornyáknak, aki a cseh bajnokságban hatodik helyen végző Liberec kispadjáról érkezett tavaly júniusban Felcsútra – sokak számára talán meglepő módon – igen jó a véleménye a magyar NB I-ről.

– A szlovák első ligát verjük színvonalban, kreativitásban, a cseh bajnokság iramban, agresszivitásban előttünk jár, de már ebben sem vagyok biztos. Ha azt kérdezi, a jelenlegi Puskás Akadémia FC hogyan végezne a Fortuna Ligában, azt mondanám, a dobogón, és az sem biztos, hogy a harmadik fokán. Talán csak a Slován jobb nálunk – állítja. Amikor megemlítem neki, hogy a Puskás Akadémia FC-nek eddigi öt NB I-es idényében hat edzője volt, és hogy nem félt-e attól, hogy pár hónap elteltével menesztik, elmosolyodik.

Megjárta Vlagyivosztokot is, nem fél a kihívásoktól
Fotó: Pfla.hu/ifj. Döme László

– No, ezt nem tudtam, de ha tudtam volna, akkor sem érdekelne. Nézze, ha félős lennék, annak idején nem szerződök Vlagyivosztokba, merthogy ott is edzősködtem.

A továbbiakban felvetem Hornyáknak, innen nem lesz könnyű előrelépni, hiszen túlteljesítették a tervet, ami az ötödik hely elérését célozta.

– Sohasem szerettem visszalépni, és attól függetlenül, hogy mi lesz a hivatalos célkitűzés, szeretném megtartani a harmadik helyünket, sőt megszorítani a Fradit és a Mol Fehérvárt. Tavaly egyszer már 4-1-re megvertük a zöld-fehéreket, és a másik két összecsapásunk is döntetlen lett, mi vagyunk az egyetlen csapat, amelyik nem kapott ki a bajnoktól. A mostani harmadik helyünkre mérhetetlenül büszke vagyok, de azt is tudom, ehhez az is kellett, hogy a Mezőkövesd elbizonytalanodjon a hajrára. Roppant keményen és céltudatosan dolgoztunk a vírusszünet alatt, ennek tulajdonítom, hogy utolsó hat meccsünkön négy győzelem és két döntetlen volt a mérlegünk. Alapve­tően a bronzérmes csapatunkkal vágunk neki az új bajnokságnak, mínusz Gyurcsó Ádám, akit visszarendelt a klubja, a Hajduk Split. Újabb végzős akadémisták beépítését is tervezem a többi saját nevelés, Tóth Balázs, Nagy Zsolt, Szolnoki Roland,

Deutsch László, Spandler Csaba mellé. Első körben két srácot, Kocsis Bencét és Mim Gergelyt hozzuk vissza a kölcsönből, Csákvárról. De a rutinos profikra is szükség lesz, ezért igazoltuk le a portugál Joao Nunest, és ezért tárgyalunk egy magyar válogatott szélsővel.

A lényeg az egészséges egyensúly megőrzése a minőségi profik és a tehetséges egykori akadémisták között. Ahogy azt el is lehet várni a Puskás Akadémia FC-től.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.