Anglia nyerte a labdarúgó Európa-bajnokság első rangadóját

Anglia nyerte a labdarúgó Európa-bajnokság első rangadóját. Gareth Southgate együttese számszerűleg ugyan csak 1-0-ra, valójában azonban nagyon magabiztosan győzte le a 2018-as vb ezüstérmesét, Horvátországot a D csoportban.

Magyar Nemzet
2021. 06. 13. 16:50
Anglia Horvátország
A gólszerző Raheem Sterlinget ünneplik auz angolok a horvátok elleni győztes meccsen Fotó: Europress/AFP/Justin Tallis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az angol játékosok térdeltek, a szurkolók tapsa pedig szinte elnyomta a fütyülést. A kommunikációs gépezet tehát elérte a célját.

Sokként érte ugyanis az angol labdarúgó-válogatottat és még inkább a szövetséget, hogy az angol szurkolók jelentős csoportja az Ausztria és Románia elleni felkészülési találkozón bizony jól hallhatóan kifütyülte a BLM-szertartást.

Gareth Southgate szövetségi kapitánnyal az élen többen kifogásolták a drukkerek viselkedését, s nem volt olyan brit sajtóorgánum, amely az elmúlt napokban ne adott volna teret a kampánynak, miszerint a szurkolók ugyan ne fütyüljék már ki a kedvenceket. Persze lett volna az ügy elintézésének egy másik módja is, ha a válogatott mond le a színpadias aktusról – amely amúgy ellenkezik mint az európai, mind a nemzetközi szövetség politikai demonstrációt tiltó rendelkezésével! –, s a futballisták nem ereszkednek fél térdre. De hát a térdelés manapság nemesebb cselekedet, mint a lovagok korában.

A horvátok amúgy, ahogy előre bejelentették, nem térdepeltek.

Ezzel együtt baráti volt a légkör.

Aztán nem egészen negyed óra alatt a horvátok térdre rogyhattak volna. A hetedik percben előbb Foden a jobb kapufa tövére tekerte a labdát – talán még ma sem érti, hogyan pattanhatott kifelé –, a tizenegyedikben aztán Phillips kapáslövése találta utat a kapu felé, de Livakovic hárított.

Megúszták a horvátok. Nem csak ezt, a többi kisebb angol helyzetet is az első félidőben. Félidőben a 0-0 hízelgő volt a horvátokra nézve.

A folytatásban is fölényben játszottak az angolok, s az 57. percben a vezetést is megszerezték. Más kérdés, hogy Sterling gólja nem éppen szépségdíjas találat volt.

A hajrában az angoloknál Harry Kane-t váltva beállt a csupán 17 éves de ez már inkább a jövőre tartozik.

Magabiztosan nyertek az angolok, a horvátok szinte semmit sem mutattak. Modricék térdre rogytak. Minden büszkeség nélkül.

Európa-bajnokság, D csoport, 1. forduló: Anglia–Horvátország 1-0 (0-0). Wembley Stadion, 25 ezer néző. Gólszerző: Sterling (57.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.