Csányi Sándor szerint az Európa-bajnokság mezőnye teljes lesz

Csányi Sándor is részt vett az UEFA vezetőségének az ülésén, amelyen a Bajnokok Ligája reformjáról és a Szuperliga elítéléséről született döntés, majd elmondta, szerinte az Európa-bajnokságot még nem érintik a várható szankciók. Egy másik vezető viszont azonnal büntetné az érintett klubokat, a BL elődöntőjének négy klubjából hármat azonnal kizárna.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2021. 04. 20. 8:30
null
Csányi Sándor még nem kíván részletesen nyilatkozni Forrás: mlsz.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke az UEFA alelnökeként jelen volt Svájcban az európai szövetség elnökségének az ülésén, és ott lesz a ma esedékes 45. rendes közgyűlésén is. Így természetesen részt vett azon a tanácskozáson is, amelyen jóváhagyták a Bajnokok Ligája reformjait, valamint elítélték a Szuperligát megalakító klubokat. Tegnap este a Nemzeti Sportnak nyilatkozott a kialakult helyzetről.

– Amióta a Bajnokok Ligája elindult, a nagy klubok évről évre javították a pozícióikat, sőt, most, a ma elfogadott új rendszerrel is javították volna… Úgy látszik azonban, hogy ez már nem volt elég nekik – mondta Csányi Sándor, aki az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, és így óhatatlanul pénzügyi szakemberként is tekint a kialakult helyzetre. – A kiválásnak több oka van. Egyrészt a klubok egy részének nehéz a pénzügyi helyzete, amelybe főleg a játékosok irreális fizetései révén sodródtak, s amelyet tovább nehezített a pandémia. Másrészt sok pénz jelent meg a piacon, kevés a jó befektetési lehetőség és a Szuperliga most annak tűnik. Ráadásul a pénznek dolgoznia kell, alighanem ezért indulna a sorozat már az idén augusztusban az eredeti, 2022-es tervek helyett.

 

Csányi Sándor szerint minden az egységes fellépésen múlik
Fotó: Mlsz.hu

 

Csányi Sándor szerint most minden azon múlik, hogy a FIFA és az UEFA mennyire tud egységesen lépni, mert ha az afrikai, ázsiai és dél-amerikai játékosok sem vehetnek részt a világbajnokságon, akkor az sokakat visszatarthat. Az MLSZ elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzeti szövetségek, illetve ligák reakciója is döntő lehet, különösen a Premier League esetében, amelyben rengeteg pénz mozog, és ahonnan hat klub is tagja a szakadároknak.

– Ha nem maradhatnak, az nagy érvágás lesz, és pénzügyileg már nem feltétlenül éri meg nekik, hiszen a PL-ben önmagában hasonló nagyságrendű pénz mozog, mint a tervezett Szuperligában – szögezte le Csányi Sándor, aki azt is kijelentette, hogy a várható szankciók a júniusban kezdődő Európa-bajnokságot még nem érintik, de a katari világbajnokságot már talán igen.

Ennek egyébként némileg ellentmond, hogy az UEFA végrehajtó bizottságának egy másik tagja, a dán Jesper Möller azt nyilatkozta, a kluboknak, amelyek közül három – a Real Madrid, a Manchester City és a Chelsea – elődöntős a Bajnokok Ligájában, azonnal menniük kell.

– Még ki kell találnunk, hogyan fejezzük be a mostani BL-évadot – mondta Möller, hozzátéve, pénteken, a testület rendkívüli ülésén születhet meg a csapatok kizárásáról szóló döntés. Ennek a fényében az is lehetséges, hogy ezeknek a kluboknak a játékosait is azonnali hatállyal szankcionálják majd.

Korábban az UEFA szlovén elnöke, Aleksander Ceferin kijelentette, az UEFA jogászai már vizsgálják a lehetséges szankciókat, az ő személyes álláspontja pedig az, hogy az érintett klubokban játszó játékosokat minden olyan versenysorozattól el kell tiltani, amely a szervezet égisze alatt zajlik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.