Decemberre halasztják a labdarúgó Eb-t?

Az már szinte biztos, hogy elhalasztják az eredeti tervek szerint június 12-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságot. Az angol The Telegraph szerint az Európai Labdarúgó-szövetség decemberben rendezné meg a tornát.

2020. 03. 15. 17:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még csütörtöki hír, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kedden mind az 55 tagállam bevonásával videokonferenciát tart. A rendre jól értesült francia L'Équipe lap már akkor azt közölte, az UEFA a nyári Európa-bajnokság elhalasztását jelenti be.

Az angol The Telegraph vasárnap tovább ment, a lap úgy értesült, felvetődött a torna decemberi megrendezése, sőt az UEFA azért vár keddig a hír bejelentésével, hogy addigra kész tervekkel tudjon előállni.

Az Eb elhalasztása a jelenlegi helyzetben logikus döntésnek tűnik, hiszen így a klubszezont ki lehetne tolni július elejéig, tehát ha netán rövidített formában is, lehetőség lenne befejezni a bajnokságokat, valamint a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát is. A két nemzetközi sorozattal még így is lehetnek gondok, az UEFA állítólag egymeccsesre redukálná a párharcokat.

A decemberi rendezés egyúttal azt is jelentené, hogy át kellene alakítani a 2020–2021-es versenynaptárt, de ez csak előrehozott precedens lenne, hiszen a következő, 2021–22-es idényre már eleve ez a terv a 2022-es katari világbajnokság miatt. Sőt, éppen a vb miatt egyedül a decemberi Eb reális, hiszen ha 2021 nyarára halasztanák, akkor a világbajnokság egybecsúszna az Európa-bajnoksággal.

A decemberi kontinensviadal jelentene némi kockázatot, hiszen váratlanul hidegre fordulhat az idő, de az UEFA állítólag azon a véleményen van, a technikai feltételek adottak ahhoz, hogy a 12 helyszín mindegyike játékra alkalmas legyen.

További problémát jelenthetnek azok a ligák – mindenekelőtt a Premier League –, ahol nincs, vagy csak nagyon rövid a téli szünet. Az UEFA mégis ezt tartja a leginkább kivitelezhető mentőtervnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.