Diego Simeone készül Szoboszlai Dominik szabdrúgásai ellen

A Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában Szoboszlai Dominik együttese, a Salzburg nehéz kihívás előtt áll, a saját stadionjában szinte verhetetlen Atlético Madrid vendége lesz, az osztrák bajnok a pontszerzés reményében utazott el a spanyol fővárosba. A Real Madrid Mönchengladbachban az El Clásicón nyújtott teljesítményben reménykedik a Sahtar Donyeck elleni vereség után, Marko Nikolics, a Mol Fehérvár korábbi edzője pedig a Lokomotív Moszkva vezetőedzőjeként szeretné megszakítani a Bayern München sorozatát.

Magyar Nemzet
2020. 10. 27. 7:30
null
Salzburg's Hungarian midfielder Dominik Szoboszlai (2nd L) celebrates scoring the 1-1 goal with his team-mates during the UEFA Champions League Group A football match Salzburg v Lokomotiv Moscow in Salzburg, Austria on October 21, 2020. (Photo by JOE KLAMAR / AFP) / ALTERNATIVE CROP Fotó: JOE KLAMAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az A csoport magyar érdekeltségű mérkőzésén csapata, a Salzburg a Diego Simeone által vezetett Atlético vendége lesz. Az osztrák együttes győzelme meglepetés lenne, mert az Atlético a legutóbbi 26 hazai európai kupamérkőzéséből mindössze egyet veszített el, a 2017–18-as idényben a Chelsea nyert Madridban. A Salzburg a bajnokságot imponáló teljesítménnyel vezeti, és minden tétmérkőzést figyelembe véve Ausztriában kilenc győzelem a mérlege 37 rúgott és mindössze hat kapott góllal. A hétvégén az Austria Wien otthonában diadalmaskodott 2-0-ra, a vasárnap óta húszéves Szoboszlai gólpasszt adott.

– A pontszerzés a célunk – jelentette ki Jesse Marsch, a Salzburg vezetőedzője. – Természetesen tudjuk, mennyire nehéz ellenféllel találkozunk, nagyon tiszteljük az Atléticót és Diego Simeone edzőt is, ettől persze még meg kell mutatnunk az erőnket a pályán, és muszáj önbizalommal futballoznunk.

 

Szoboszlai Dominikot ünneplik a társai Fotó: AFP/JOE KLAMAR

 

Andre Romelho, az osztrák bajnok védője ehhez annyit tett hozzá, hogy a csapat fő célja a kapott gól elkerülése, amihez minden játékosnak a tudása legjavát kell nyújtania.

Mint kiderült, Diego Simeone is hallott már Szoboszlai Dominik kiváló rúgótechnikájáról, bár az Atlétoco Madrid vezetőedzője nem nevesítette a magyar középpályást:

– Nem kezdtük jól a Bajnokok Ligáját, Münchenben jobb volt a Bayern, és most a Salzburg ellen kell javítanunk. Az osztrák együttes már tapasztalt a sorozatban, nem lehetünk könnyelműek, és nem szabad engedni, hogy szabadrúgáshoz jusson lőtávolban a kapunktól. Taktikailag érett, világos tervekkel rendelkező csapat a Salzburg, és gyors támadásokat tud vezetni, ezekre muszáj odafigyelnünk. A saját játékunkat kell játszani, nagyon fontos, hogy megnyerjük a mérkőzést. Meg kell találnunk azokat a helyeket, ahonnan veszélyeztetni tudjuk az osztrákok kapuját.

 

Diego Simeone, a spanyol Atlético Madrid vezetőedzője Fotó: MTI/EPA/P. Gandul

 

Diego Simeone megerősítette, hogy Saúl és Carrasco nem játszhat kedden este, jobb hírei voltak azonban Luis Suárezről: – Bekerül a keretbe, és meg kell néznünk, hogy kezdhet-e vagy sem.

Marko Nikolics megmaradt derűlátónak. Mi, magyarok jól ismerjük őt, hiszen tavaly november végéig ő ült a Mol Fehérvár kispadján, két éve bajnoki címet is nyert a klub vezetőedzőjeként. A menesztése után egy ideig pihent, majd igent mondott a Lokomotív Moszkva ajánlatára, és most a Bajnokok Ligájában a címvédő Bayern München ellen készítheti fel a játékosait.

– Nem fogok taktikáról beszélni – kezdte kedd este a sajtótájékoztatóját. – A Bayern rendkívül veszélyes és gyors csapat, rengeteg szélen vezetett támadásból juttatja a labdát az ellenfele kapuja elé. Muszáj megemlíteni Robert Lewandowskit, aki Európa egyik legjobb csatára. Sohasem mondom meg, hogy milyen eredménnyel lennék boldog, csak a győzelemre gondolhatunk. Olykor talán ki lehet jelenteni, hogy a döntetlen tökéletes lenne, ám nekünk meg kell próbálnunk megszerezni mind a három pontot. A hozzáállásunkkal nem lesz gond, mindenki tudja, hogy a kontinens legjobb csapatával állunk majd szemben – mi kellene még ahhoz, hogy mindenki roppant motiváltan lépjen pályára. Örülnünk kell, hogy ilyen ellenféllel mérkőzhetünk meg, a kételkedésekkel pedig nem kell foglalkoznunk.

 

Marco Nikolics Fotó: MTI

 

A Bayern München vezetőedzője, Hansi Flick szokásához híven igen visszafogottan fogalmazott, amikor a mérkőzésről és az esélyekről kérdezték.

– Számomra a Bundesliga a vajas kenyér – kezdte meglepő fordulattal. – Amiatt lehetünk itt a Bajnokok Ligájában, és az utóbbi három mérkőzésünk nagyon boldoggá tett. A Bajnokok Ligája roppant különleges, és szeretnénk ugyanolyan eredményesek lenni, mint az előző kiírásban voltunk. A Lokomotív Moszkva az egyik legstílusosabb csapat az orosz ligában, kevés gólt kap, és olyan remek csatárai vannak, mint Szmolov és Eder. Nálunk jelenleg mindenki harcra kész, Serge Gnabry és Leroy Sané is velünk van, így nőtt a támadó sorban a variációk lehetőségének a száma.

A statisztika nem támasztja alá Marko Nikolics derűlátását, a bajor együttes ugyanis az utóbbi 13 idegenbeli fellépésén nem kapott ki a BL-ben, ráadásul sorozatban nyolc győzelemnél jár az otthonától távol. Az előző idényben százszázalékos teljesítménnyel diadalmaskodó müncheniek az utóbbi 22 BL-mérkőzésükből csak egyet veszítettek el.

A keddi játéknapon a B csoport egyik mérkőzését kíséri az átlagosnál nagyobb figyelem, ezen a Real Madrid a Mönchengladbach vendége lesz. A spanyol bajnok meghökkentő és sokkoló vereséget szenvedett a múlt heti első fordulóban a Sahtar Donyecktől házigazdaként, és most vendégként is megég, akkor nehéz helyzetbe kerül. A német együttes az Internazionale ellen közel állt a győzelemhez Milánóban, ám az utolsó percekben kapott gól miatt meg kellett elégedni egy ponttal.

– Túl sokáig mutattunk tiszteletet az ellenfél iránt az Interrel játszva – mondta Marco Rose, a Mönchengladbach vezetőedzője. – Ugyanakkor sok jót is felfedeztem a játékunkban, amelyek hozzásegíthetnek a jó eredmény eléréséhez. Nagy megtiszteltetés világklasszisok ellen felkészíteni a csapatomat, és olyan edzővel találkozni, mint Zinedine Zidane, aki rendkívül tapasztalt embere a futballnak, és mindig hideg fejjel tud dönteni. A történelem és a hagyomány nagy szerepet játszik a klubunkban, de a Real Madrid ellen nem tudnak segíteni, ma kell megtennünk mindent a sikerért. A spanyolok nagyon erősek, nehéz meccs előtt állunk.

Némi túlzással a Real Madrid háza táján már mindenki elfelejtette a Sahtar elleni csúfságot, a szombaton 3-1-re megnyert El Clásico fátylat borított rá, és aki megszólal, az a Barcelonában aratott sikerről beszél, abból igyekszik erőt meríteni. Nem kivétel a vezetőedző, Zinedine Zidane sem:

– Örülünk annak, amit az El Clásicón elértünk, ez nagyon fontos a számunkra. Csapatként nyújtottunk nagyon jó teljesítményt kilencven percen keresztül, és ez kedd estére is okot ad a bizakodásra. Ismét szükségünk lesz a legjobb formánkra, mert a Mönchengladbach igen erős együttes, sok gondot okozhat nekünk. Tudom, mindenki játszani akar, is velünk van már, csak a kezdés előtti órákban döntöm el, milyen összeállításban megyünk ki a pályára. A Bajnokok Ligája különleges világ, több fronton kell helyt állnunk, mindenkire szükségünk van a keretből.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló, kedd. A csoport: Lokomotív Moszkva–Bayern München 18.55, Atlético Madrid–Salzburg 21.00; B csoport: Sahtar Doneck–Internazionale 18.55 (tv.: Spíler1), Mönchengladbach–Real Madrid 21.00 (M4 Sport); C csoport: Porto–Olympiakosz 21.00, Marseille–Manchester City 21.00; D csoport: Atalanta–Ajax 21.00, Liverpool–Midtjylland 21.00 (tv: Spíler1).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.