Djokovics, a rosszfiú hülyeséget csinált, majd fű alatt távozott

Megbocsátanak a teniszvilág nagyjai a meggondolatlanul viselkedő Novak Djokovicsnak. A sportág nagymenői egyetértenek abban, hogy a vezetőbírónak nem volt más választása, mint kizárni a US Openről a vonalbírót egy labdával nyakon ütő, 17-szeres Grand Slam-bajnokot. Nick Kyrgios gúnyos véleménnyel rukkolt elő, a közösségi oldalakon portyázó Federer-rajongók pedig igazolva érzik magukat a megvadult szerb akciója után.

Magyar Nemzet
2020. 09. 07. 15:50
Djokovics
New York, 2020. szeptember 7. Novak Djokovic szerb versenyzõ a fejét fogja, miután labdája torkon találta az egyik vonalbírót a spanyol Pablo Carreno-Busta elleni nyitó szettben az amerikai nyílt teniszbajnokság férfi versenyének nyolcaddöntõjében a New York-i Flushing Meadowsban 2020. szeptember 6-án. A vonalbírót el kellett szállítani a helyszínrõl, Djokovicot pedig kizárták. MTI/AP/Seth Wenig Fotó: Seth Wenig Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a vasárnapi volt Novak Djokovics első balhéja, de aligha kérdéses, hogy a Pablo Carreno Busta elleni leléptetése még jó ideig napirenden lesz.

A 33 éves szerb 26 meccses győzelmi sorozattal érkezett meg New Yorkba, hogy tovább araszoljon és felé a Grand Slam-győzelmek számában. A spanyolnak 19, a svájcinak 20 GS-elsősége van, az első helyen kiemelt, világranglista-vezető Djokovicsnak az idei US Openen lehetett volna meg a 18. nagy trófeája. Nem véletlenül írta róla Bryan Armen Graham, a Guardian kolumnistája John McEnroe-ra hivatkozva, hogy Djokovics legnagyobb ellenfele saját maga. Igaza lett.

A US Open nyolcaddöntőjében, a Pablo Carreno Busta elleni meccs első szettjében jártunk, amikor az elbukott labdamenet és adogatójáték után Djokovics dühében elütötte a nála levő labdát, amely torkon találta az egyik vonalbírót. A többi már történelem, Djokovics nem úszta meg élete legdrágább ütését (a világelső nem kapta meg a nyolcaddöntős szereplésért járó 250 ezer dollárt, és a világranglistapontokat sem írják a neve mellé), a vezetőbíró nem is dönthetett másként, a szabályoknak megfelelően kizárta az önmagáról megfeledkező teniszezőt. Djokovics tudomásul vette a döntést, és rögvest elviharzott a helyszínről. Még a sajtótájékoztatón sem vett részt. Ezért külön büntetéssel sújtják majd, mert ez munkaköri kötelessége lett volna.

Hiába magyarázkodott a főbírónak
Fotó: AP/MTI/Seth Wenig

– Szomorúnak és üresnek érzem magam. Beszéltem a vonalbíróval, szerencsére rendben van. Nagyon sajnálom, hogy ekkora megrázkódtatást okoztam neki akaratom ellenére. Most kezelnem kell a bennem lévő csalódottságot, tanulni fogok az esetből, hogy jobb ember lehessek. Mindenkitől elnézést kérek. Ami a diszkvalifikációt illeti, csalódott vagyok, de tovább kell folytatnom a munkát, és a történteket tanulságként kell elkönyvelnem – játékosként és emberként is egyaránt. Bocsánatot kérek a US Opentől és mindenkitől, aki közreműködött a torna létrejöttében. Nagyon hálás vagyok a csapatomnak, a családomnak és a rajongóimnak, hogy mindig mellettem állnak. Köszönöm, és még egyszer elnézést a történtekért – írta a Twitter-oldalára a világelső.

Szépen hangzik, de John McEnroe, a teniszsport első leléptetett versenyzője szerint ez kevés. – Korábban vállalta a felelősséget a tetteiért, de most a sajtótájékoztató helyett elhagyta a US Open helyszínét, és a Twitteren kért bocsánatot. Ez nem elég. Nem bírta a nyomást, és mostantól örökre ő lesz a tenisz rosszfiúja. Ha elfogadja ezt, akkor van esélye további sikerekre. Ezt sosem tudja már magáról lemosni – mondta a televíziós szakértőként dolgozó „Big Mac”.

Nála jóval józanabb hangot ütött meg a „szerencsés nyertes”. – Ilyet nem lehet tenni, de Novak nyilván senkit sem akart eltalálni. Nem így akartam továbbjutni – jelentette ki Carreno Busta.

Martina Navratilova, a csehszlovákiai születésű amerikai állampolgár őszintesége értékelendő. A feminista törekvéseiről is ismert korábbi kiválóság „nevén nevezte a gyereket”. – Véletlen, de hülye dolog volt, a bíróknak nem maradt más választásuk.

Ezzel, mármint a „hülyeséggel” tényleg nem lehet vitatkozni.

A kortárs tenisz ügyeletes bolondja, a balhéival a címlapokra kerülő ausztrál Nick Kyrgios is hallatott magáról. Még friss volt a történet, amikor megszavaztatta a Twitter-követőit arról, hogy ha ő tette volna azt, amit Djokovics, akkor öt-, tíz- vagy húszéves eltiltással büntetnék őt.

A hétszeres Grand Slam-győztes Mats Wilander ennél jóval komolyabb értelmezési keretben gondolkozott. – Ilyen pechet el sem lehet képzelni. Ezzel együtt hibázott. Keményebben ütötte hátra a kelleténél, mert dühös volt. Ilyet nem szabad csinálnia.

A Federer- és Nadal-rajongók igazolva érzik magukat. Egyesek szerint lehet, hogy Djokovics lesz minden idők legeredményesebb teniszezője, idővel megelőzi a 20-szoros Grand Slam-győztest, de soha nem tud úriemberként viselkedni a pályán, mint a svájci vagy a spanyol zseni. Még az is lehet, hogy igazuk van: nem az idei volt Djokovics első kihágása: a 2016-os Roland Garroson a szerb maga mögé dobta az ütőjét, akkor pár centin múlott, hogy eltalálja vele a vonalbírót. Még ugyanebben az évben a londoni ATP-vb-n majdnem eltalált egy nézőt a labdával, és ebből kerekedett egy kis botrány. De ezek csak apróságok az idei kizáráshoz képest.

Igaza volt John McEnroe-nak: Novak Djokovicsot a US Openen csak Novak Djokovics győzheti le.

Le is győzte.

Székdobálás, rúgás, agresszió a pályákon

Videófelvételek sorával bizonyítjuk, hogy a tenisz talán nem is annyira az úriemberek sportja.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.