Egyre nehezebb a helyzet Japánban

Nem sikerült a javítás, a harmadik csoportmérkőzésén a magyar válogatott 25-24-re kikapott Montenegrótól a Japánban zajló női kézilabda vb-n. Folytatás holnap Szenegál, majd pénteken Románia ellen. Egyszerű a képlet: továbbjutás esetén várhatóan nem visz magával pontot Kim Rasmussen csapata a középdöntőbe.

2019. 12. 03. 8:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyolok elleni nem várt vereség után Montenegró várt a magyar női kézilabda-válogatottra a Japánban zajló világbajnokságon. Kim Rasmussen meglepetéssel rukkolt elő támadásban: Tomori Zsuzsanna játszott a jobbátlövő poszton, az addig halvány teljesítményt nyújtó Klujber Katrin a padon kezdett, középen Kovacsics Anikó irányított, volt a másik lövő. Nem hazudtolta meg önmagát az ellenfél, rögtön az első magyar-támadást két perces kiállítást érően akasztott meg egy montenegrói bekk, s ezt még öt kiállítás, sőt egy piros lap követte az első félidőben, Klikovac állt ki korán.

Egészen a 27. percig – két alkalommal két góllal is – vezetett a magyar válogatott, főleg Schatzl Nadine volt elemében, a szélső remek százalékban használta ki a helyzeteit, a másik oldalon Lukács Viktóriát két hibája után lekapta a pályáról a kapitány, Faluvégit küldte be a helyére. Bíró Blanka remekül védett, a felállt védelem elleni és a beállós játék is dadogott, Háfra Noémi remekül kezdett, de utána nem tudta tartani a színvonalat. A montenegrói válogatottban az exgyőri Jovanka Radičević és Milena Raicević volt elemében, egy félidő alatt a szélső és az átlövő is öt-öt gólt szerzett. Ugyan csak pár perccel a félidő vége előtt szerezte meg a vezetést Montenegró, de ez elég volt ahhoz, hogy egygólos előnnyel menjen szünetre (12-13).

A folytatásban sem változott a forgatókönyv: amikor volt hely, terület futni, rendezetlen védelem ellen játszani, minden rendben ment. De a felállt védelem ellen nem találtuk az ellenszert. Montenegró elhúzott három góllal (13-16), Háfra vaktölténnyel lőtt, kezdett állandósulni a háromgólos hátrány. Rasmussen időkéréssel igyekezett rendezni a sorokat, hatott a kapitány instrukciója: rögtön feljött az ellenfél nyakára, az egyenlítésért lőhetett a magyar válogatott legrutinosabb játékosa, Tomori Zsuzsanna, de kecsegtető helyzetből fölé durrantott, de kisvártatva érkezett Lukács Viktória, és a fradista szélső révén sikerült ledolgozni a háromgólos hátrányt.

Negyedórával a vége előtt sikerült újra átvenni a vezetést (18-17). Fej-fej mellett haladtak a csapatok, Rasmussen kissé érthetetlen módon lekapta Tomorit a pályáról, a helyére beállt Háfra labdaeladással kezdett, ezt köszönte szépen az ellenfél, Tatjana Brnović és újra Montenegrónál volt előny. Bíró Blanka bravúrjai tartották életben a csapatot, Lukács góljával 20-nál értük megint utol az ellenfelet. Tíz perccel a vége előtt 20-20-as döntetlenről indult a hajrá. 23-21-es Montenegró-vezetésnél magyar időkérés következett, de nem akart csökkenni a különbség. Tomori középről, Schatzl a szélről hibázott, az 58. percben megint felcsillant a remény: mínusz egyre kapaszkodtunk fel, de Bulatović eldöntötte a meccset (23-25). Egy perc maradt hátra, amikor támadhattunk, Lukács rontott a szélről. Klujber még hetsből kozmetikázta az eredményt, de a vereség elkerüléséhez ez is kevés volt (24-25).

A magyar válogatott három mérkőzéséből kettőt elveszített a világbajnokságon. A csoportból való továbbjutáshoz többet már nem hibázhat, folytatás holnap Szenegál, majd pénteken Románia ellen. Ha meg is nyeri a maradék két csoportmeccsét, akkor is várhatóan nulla ponttal kezdi a középdöntőt a magyar válogatott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.