A Mercedes nemcsak tempóban, taktikázásban is király

A Mercedes remek stratégiájának köszönhetően Lewis Hamilton nyerte meg a Formula–1-es Spanyol Nagydíjat. A hétszeres világbajnok mellett Max Verstappen és Valtteri Bottas fért fel a dobogóra.

2021. 05. 09. 17:00
Mercedes
Lewis Hamilton idei harmadik futamgyőzelmét ünnepelhette Fotó: MTI/AP/Joan Monfort
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két bajnokaspiráns, (Red Bull) és (Mercedes) is jubilált a spanyol versenyhétvégén. Előbbi századik futamára készült csapata színeiben, utóbbi pedig szombaton pályafutása századik pole pozícióját szerezte meg, de futamgyőzelemmel csak egyikük ünnepelhette a centenáriumot. A rajtsorrend kettejük csatáját vetítette elő a 66 körös Spanyol Nagydíjra, ugyanis Hamilton mellől Verstappen indult, mögöttük Valtteri Bottas (Mercedes) és Charles Leclerc (Ferrari) következett. Verstappen csapattársa, Sergio Pérez csak a nyolcadik helyet szerezte meg.

A holland remekül kapta el a rajtot, a belső ívre húzott, és a célegyenes végén agresszíven elment Hamilton mellett, kis híján össze is értek. Leclerc feljött a harmadik helyre, megelőzte Bottast.

Max Verstappen azonnal az élre állt
Fotó: MTI/AP/Joan Monfort

Verstappen két másodperces előnyt őrizgetett az élen a kilencedik körig, amikor Juki Cunoda (Alpha Tauri) félreállása miatt bejött a pályára a biztonsági autó.

Miután kitisztult előtte a levegő, a holland azt követően sem tudott igazán elszakadni Hamiltontól, a brit egy másodperc távolságból követte. Bottas közben nem tudott mit kezdeni Leclerc-rel.

A 22. körben kezdődtek a kerékcserék, az élmenők közül először Bottas látogatta meg a bokszot. A gumicserék előtt Hamilton megérkezett Verstappen nyakába, a holland a 24. körben ment ki, de lassú volt a cseréje. A hétszeres világbajnok megörökölte az első helyet, majd négy körrel később ő is megérkezett a bokszutcába. Előtte azonban forgalomba került, ezzel rengeteget veszített, kiállása után hat másodpercre leszakadt Verstappentől. (Hasonló taktikán volt Leclerc is, és a brit pilótához hasonlóan ő is sokat vesztett, így Bottas a bokszban meg tudta előzni.)

Hamiltont ez nem vetette vissza, féltávra egy másodpercre felzárkózott az éllovas mögé, így még 33 köre volt a vadászatra. Viszont a pályán alig akad előzési pont, így várható volt, hogy a bokszstratégia fog dönteni a győzelemről. Így is lett: a 42. körben a Mercedes húzott egyet, és újra kihozta Hamiltont, akinek 23 másodperces hátrányt kellett ekkor ledolgoznia, vagyis körönként egy másodpercet.

A brit világbajnoknak előbb márkatársát is át kellett ugrania, és bár a csapat finoman rászólt Bottasra, hogy „Hamilton más stratégián van, ne tartsa fel”, a finn a Mercedes elvárásaival ellentétben nem húzódott azonnal félre, kicsit keménykedett. Hamilton ennek ellenére az 53. körben megelőzte, és Verstappen nyomába eredt. Hét körrel a leintés előtt már DRS-távolságon belül volt hozzá képest, és a frissebb gumikon azonnal, rendkívül simán levadászta a hollandot. Utóbbi ezután – Bottashoz, Leclerchez és Pérezhez hasonlóan – kiment kerékcserére, hogy beszállhasson a leggyorsabb körért (és az azért járó egy pontért) folyó harcba. Verstappen azt meg is szerezte, Hamilton pedig közben magabiztos előnnyel megnyerte a versenyt.

Lewis Hamilton idei harmadik futamgyőzelmét ünnepelhette
Fotó: MTI/AP/Joan Monfort

A hétszeres világbajnoknak ez az idei harmadik, és pályafutása 98. futamgyőzelme, Spanyolországban karrierje során már hatodik alkalommal diadalmaskodott, amivel beérte az eddigi rekorder Michael Schumachert. Hamilton mellett Verstappen és Bottas állhatott még fel a dobogóra.

Két hét múlva Monacóban folytatódik az idény.

Végeredmény, Spanyol Nagydíj, Barcelona (66 kör, 308,424 km, a pontszerzők):

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:33:07.680 óra

2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 15.841 másodperc hátrány

3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 26.610 mp h.

4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 54.616 mp h.

5. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 1:03.671 perc h.

6. Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren) 1:13.768 p h.

7. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 1:14.670 p h.

8. Lando Norris (brit, McLaren) 1 kör h.

9. Esteban Ocon (francia, Alpine) 1 kör h.

10. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 1 kör h.

leggyorsabb kör: Verstappen, 1:18.149 perc (62. kör)

A vb-pontversenyek állása négy futam után (még 19 van hátra):

versenyzők:

1. Hamilton 94 pont

2. Verstappen 80

3. Bottas 47

4. Norris 41

5. Leclerc 40

6. Pérez 32

7. Ricciardo 24

8. Sainz 20

9. Ocon 10

10. Gasly 8

11. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 5

12. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 5

13. Cunoda Juki 2

csapatok:

1. Mercedes 141 pont

2. Red Bull 112

3. McLaren 65

4. Ferrari 60

5. Alpine 15

6. Alpha Tauri 10

7. Aston Martin 5

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.