Hamilton gonoszkodott az időmérőn a Hungaroringen, kifütyülték

A címvédő, hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a 36. Formula–1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő edzését a Hungaroringen, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat az első helyről. Az első sor a Mercedesé, a második a Red Bullé.

Magyar Nemzet
2021. 07. 31. 16:58
HAMILTON, Lewis
Mogyoród, 2021. július 31. Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzõje a Forma-1-es Magyar Nagydíj idõmérõ edzésén a mogyoródi Hungaroringen 2021. július 31-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nagydíj szombati napján Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentette, hogy 2037-ig biztosan lesz Formula–1-es futam a Hungaroringen. Palkovics László mindezt azután közölte, hogy tárgyalt Stefano Domenicalival, az F1 elnök-vezérigazgatójával, és biztosította, hogy a magyar kormány elkötelezett a versenyrendezés iránt. Így az eredetileg 2032-ig szóló pénzügyi megállapodást további öt évvel meghosszabbították. Ugyanakkor a Hungaroringet fel kell újítani.

– A pálya 1986-ban épült, rusztikus és múltbeli emlékeket idéz, ám a modern kor követelményeit már nem elégíti ki. A Hungaroring és a kormány ezért nekikezdett egy fejlesztési programnak, ennek keretein belül 2022 és 2023 között a bejárati részt fogjuk teljesen megújítani, 2023 és 2025 között pedig a paddockot és a lelátókat is teljesen megújítjuk – mondta el Palkovics László.

A Magyar Nagydíj mindhárom szabadedzésén Valtteri Bottas (mindkettő Mercedes) és (Red Bull) osztozott az első három helyen; pénteken az első tréninget Verstappen, a másodikat Bottas nyerte, szombaton pedig – amikor a legjobb köridőket láthattuk – Hamilton volt a leggyorsabb. Ám a hétszeres világbajnok – aki csütörtökön a magyar gyermekvédelmi törvény ellen agitált és szolidaritását fejezi ki az LMBTQ-közösséggel –, s aki a vb-n nyolc ponttal áll az éllovas Verstappen mögött, mindössze 88 ezredmásodperccel előzte meg a hollandot. Mick Schumacher (Haas) összetörte az autóját, amit az időmérőre nem tudtak megjavítani, ezzel eldőlt, hogy a német versenyző az utolsó, 20. helyről kezdi majd a vasárnapi futamot.

Az időmérőn a Q3-ba a következő tíz versenyző jutott be, a mért körök sorrendjében: Verstappen, Lando Norris (McLaren), Pierre Gasly (Alpha Tauri), Sergio Pérez (Red Bull), Fernando Alonso (Alpine), Hamilton, Charles Leclerc (Ferrari), Bottas, Esteban Ocon (Alpine) és Sebastian Vettel (Aston Martin). Hamilton és Bottas esetében a taktika része volt, hogy a Mercedes-pilóták a Q2-ben közepes keménységű abroncsokat tettek fel, így a futamon is ezeken indulnak. A Red Bull és mindenki más a lágyakra szavazott, nem akartak kockáztatni, hogy a közepeseken nem jutnak be a Q3-ba.

A Q2-ben Carlos Sainz (Ferrari) az első gyors körén a falban kötött ki, az időmérőt félbeszakították, a spanyol pilóta pedig kénytelen volt elfogadni, hogy a futamon csak a 15. helyről indulhat.

A Q3-ban az első próbálkozások után Hamilton, Bottas, Verstappen volt a sorrend az élen, és ez is maradt, talán azért is, mert Hamilton nagyon kitolt a Red Bull versenyzőivel. A bokszból a kivezető körükön feltartotta őket, csak cammogott, és Pérez már nem is tudott újabb gyors kört menni, mert lejárt az idő. Másodperceken múlt, hogy Verstappen nekivághatott még egy körnek, de nem tudott javítani, Hamilton pedig elkönyvelhette pályafutása 101. pole pozícióját. A rajtrácson az első sor a Mercedesé, a második a Red Bullé.

Amikor Hamilton az első nyilatkozatát adta, a tribünökről jól hallhatóan kifütyülték, de a hétszeres világbajnok jelezte, hogy ez hidegen hagyja.

– Sosem esett még ennyire jól a pfujolás, igazából nem is nagyon érdekel, legfeljebb csak még inkább felpörget – mondta.

 

Lewis Hamilton pályafutása 101. pole pozícióját szerezte meg
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Nagydíj rajtrácsa:

1. sor:

Lewis Hamilton (brit, Mercedes)

Valtteri Bottas (finn, Mercedes)

2. sor

Max Verstappen (holland, Red Bull)

Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)

3. sor:

Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)

Lando Norris (brit, McLaren)

4. sor:

Charles Leclerc (monacói, Ferrari)

Esteban Ocon (francia, Alpine)

5. sor:

Fernando Alonso (spanyol, Alpine)

Sebastian Vettel (német, Aston Martin)

6. sor:

Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren)

Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)

7. sor:

Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo)

Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo)

8. sor

Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)

Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)

9. sor:

George Russell (brit, Williams)

Nicholas Latifi (kanadai, Williams)

10. sor:

Nyikita Mazepin (orosz, Haas)

Mick Schumacher (német, Haas)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.