Fantasztikus sikerével Fucsovics beállította Taróczy harminchét éves rekordját

Grand Slam-tornán top 10-es játékos ellen legutóbb 1983-ban Taróczy Balázs győzött, azóta magyar férfi teniszező nem volt képes hasonló bravúrra. Tegnap megtört a jég: Fucsovics Márton négy szettben nyert a világranglista ötödik helyén álló Danyiil Medvegyev ellen a Roland Garros első fordulójában. A következő fordulóban a spanyol Albert Ramos-Vinolas lesz az ellenfele. Legutóbb a tavalyi Australian Openen játszottak, akkor Fucsovics nyert négy szettben.

Szilágyi
2020. 09. 29. 7:15
null
Fucsovics Márton nem hajnaldó túlértékelni Medvegyev legyőzését Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Mats Wilander mondja, akkor csak lehet benne valami. Az Eurosport szakértője, a korábbi hétszeres egyéni Grand Slam-bajnok svéd teniszező angyali nyugalommal konstatálta, hogy 6:4, 7:6, 2:6, 6:1-re legyőzte a világranglista ötödik helyén álló Danyiil Medvegyevet. Wilander kijelentette: Fucsovics a leginkább alulértékelt játékos az elitben, a magyar teniszező bármikor képes felvenni a versenyt a legjobbakkal. Speciel őt nem lepte meg Fucsovics játéka. Ezúton is köszönjük neki.

A hétfőn mutatott játékával a nyíregyházi játékos rászolgált a dícséretre, klasszisokkal jobban, összeszedettebben játszott, mint néhány hete a US Openen, amikor szintén komoly skalpot gyűjtött be a 2017-es ATP-világbajnok Grigor Dimitrov legyőzésével. Még akkor is igaz ez, ha a bolgár ellen szetthátrányból kellett fordítania, Medvegyevvel szemben szó sem volt ilyesmiről. Az orosz ellen egy komolyabb megingást kellett „lábon kihordania”: a harmadik szettben nem nagyon találta a ritmust, de „rápihent” a negyedik játszmára, ahol esélyt sem adott ellenfelének a feltámadásra, 6:1-es győzelme önmagáért beszél.

Fucsovics Márton nem hajlandó túlértékelni Medvegyev legyőzését
Fotó: MTI

Danyiil Medvegyev legyőzésével Fucsovics Márton lett az első magyar teniszező Taróczy Balázs óta, aki le tudott győzni top 10-es játékost Grand Slam-tornán. Nem most volt… 1983-ban sikerült ez a bravúr Taróczynak, amikor Ivan Lendl ellen tudott nyerni. A karanténidőszak után újjászületett, a US Openen és egyelőre a Roland Garroson is meggyőzően menetelő Fucsovics pályafutása eddigi legkomolyabb győzelmét aratta. Korábban legyőzte Stan Wawrinkát, és a már említett Dimitrovot, az idei Australian Openen felülmúlta Denis Shapovalovot, a 2018-as US Openen szettet vett el a világelső Novak Djokovicstól, de a mostani győzelem felülmúlja a korábbi sikereket.

– Karrierem egyik legnagyobb győzelme a mostani, Grand Slam-tornán búcsúztattam a világranglista ötödik helyezettjét. De ettől még úgy fogom fel ezt a sikert, mint egy első körös győzelem a Roland Garroson, most már a következő edzésre és mérkőzésre koncentrálok, nem gondolom túl ezt az egészet – nyilatkozta Fucsovics Márton a hétfői diadal után.

Hozzátette: játszott már korábban is kiváló teniszezőkkel Grand Slam-főtáblán, az idén ez Medvegyev legyőzése volt a hatodik sikere. Bár nem top 10-es játékos ellen nyert korábban, remek játékosokkal szemben jutott tovább. Fucsovics örömmel tapasztalja, hogy az élmezőnybe tartozók is ismerik, tisztelik, elfogadják, tudják, hogy veszélyes ellenfél, éppen ezért nincs oka túlértékelni az első meccs sikerét.

A következő fordulóban, szerdán a spanyol Albert Ramos-Vinolas lesz az ellenfele. Vele korábban ötször találkozott, kétszer ő, háromszor a spanyol győzött. Fucsovics Párizsban kiegyenlíthet Ramos-Vinolasszal szemben, hogy aztán a saját karriercsúcsa nyomába eredjen. 2019. március 4-én a 31. helyen jegyezték a világranglistán, jelenleg a 63. De Wilander is megmondta, hogy nem ez az ő helye. Van okunk hinni neki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.