Futballünnep: Magyarország-Uruguay mérkőzéssel avatták fel a Puskás Arénát

A telt házas, fantasztikus hangulatú stadionavató-mérkőzést a vendég Uruguay labdarúgó válogatottja nyerte 2-1-re Magyarország ellen.

Magyar Nemzet Online
2019. 11. 15. 17:48
SZALAI Ádám
Budapest, 2019. november 15. Szalai Ádám (k) és Sebastian Coates (j) a Puskás Aréna avatóján játszott Magyarország - Uruguay barátságos labdarúgó-mérkõzésen 2019. november 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korszakos eseményre készül az ország: pénteken este avatják fel a korábbi Népstadion helyére épült Puskás Arénát. Az ünnepséget követően a Magyarország-Uruguay felkészülési találkozó lesz az Új Puskás nyitómérkőzése. Hazai és külföldi díszvendégek egész sora is ott lesz a stadionban. Természetesen nem hiányozhat az eseményről Orbán Viktor miniszterelnök, Karácsony Gergely főpolgármester viszont korábban úgy nyilatkozott, nem megy ki az avatómérkőzésre. Eljön Budapestre Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szlovén elnöke, és díszvendég lesz a mérkőzésen a 2020-as, részben magyar rendezésű Európa-bajnokság egyik hivatalos UEFA-nagykövete, a portugál aranylabdás Luís Figo is. A Puskás Aréna kapuit 16 órakor nyitották meg, a felvezető műsorok 17.30-kor kezdődtek Berkesi Judit és Gundel Takács Gábor moderálásában.

Végeredmény: Magyarország-Uruguay 1-2

A stadionavató mérkőzés második félideje már kevesebb focit, de több cserét hozott. két újoncot avatott, a ciprusi Apollón légiósa, és a Puskás Akadémia játékosa, Nagy Zsolt is az új Puskás Arénában debütált a magyar válogatottban.

Egy sajnálatos sérülés is történt: egy összecsapás után a DAC játékosát, Kalmár Zsoltot hordágyon vitték le a pályáról, neki mielőbbi jobbulást kívánunk!

A meccs utolsó pillanataiban még az időközben csapatkapitánnyá is avanzsált bravúrjaira volt szükség a nagyobb különbségű vereség elkerüléshez, de helyzete a mieinknek is adódott a végén, de gól már nem született.

A stadionavatót tehát a vendég Uruguay nyerte 2-1-re Magyarország ellen. Folytatás kedden Walesben, sorsdöntő Eb selejtezőn.

A félidőben az állás: Magyarország-Uruguay 1-2

45 percnyi játék után Edinson Cavani, Brian Rodríguez és találataival Magyarország-Uruguay 1-2. Eddig a hangulat mellett a játék is ünnepi, nem annyira a küzdelem, inkább a szép foci dominál. Igazán méltó módon telt el az új Puskás Aréna első mérkőzésének első félideje.

Szünet után persze további magyar gólokat várunk!

Szalai lövi az első magyar gólt!

A 24. percben megszületett a magyar válogatott első gólja az új Puskásban! Szerzője egy kis 16-oson belüli gurigázást követően, mintegy 12 méterről, Szalai Ádám!

Sporttörténelmi pillanat volt ez is!

Így énekelték a Nélküledet a Puskás Aréna megnyitóján

Nehéz meghatottság nélkül megtekinteni az M4 Sport Facebook-oldalának felvételét, amelyet ITT nézhet meg!

Vezetnek az Uruk

A meccs 15. percében a felfutó Vina baloldali beadásából Edinson Cavani a magyar védőket megelőzve talált be a mieink kapujába, így a Paris Saint Germain klasszisa szerezte az új stadion első gólját, avatta fel a hálót. Nem sokkal később Brian Rodríguez 2-0-ra növeli az uruguayi előnyt.

Megkezdődött!

18.57-kor felcsendült a vendég uruguayi, majd ezt követően a magyar himnusz. A szlovén Skomina játékvezető sípjelére megkezdődött az új Puskás Ferenc Aréna első labdarúgó mérkőzése.

Futballtörténelmi pillanatnak lehetett szemtanúja közel 68 000 néző!

Zúgott a Gera Zoli, Gera Zoli

Szűk negyedórával a kezdő sípszó előtt a stadionban körbe-körbe járva kezdte el énekelni két felvidéki, magyar nemzeti zászlókba, sálakba burkolózó kisgyermek a mostanra a magyar foci egyik himnuszává vált dalt, az Ismerős Arcok Nélküled című számát.

Az énekléshez pillanatokon belül csatlakozott közel hatvannyolcezer ember. Megható pillanatnak lehettünk szem- és fültanúi.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az éneklést követően a pályán köszöntötték a PMFC, a Ferencváros, a West Bromwich és a Fulham korábbi 97-szeres válogatott labdarúgóját, a 2016-os Eb egyik hősét, Gera Zoltánt, aki hivatalosan ezen a mérkőzésen búcsúzik a válogatottól.

A magyar szurkolótáborban felzúgott a Gera Zoli, Gera Zoli kiáltás.

Hivatalosan is átadták az Arénát

Fürjes Balázs, a létesítmény építését irányító kormánybiztos azt mondta, „az átadás megtörtént azzal, hogy a szurkolók eljöttek, megtöltötték és birtokba vették az arénát”. Kiemelte, hogy az építkezés 15 ezer magyar embernek adott munkát, a drukkereket pedig arra buzdította, hogy mutassák meg a válogatottnak, milyen lenne a hangulat, ha jövőre ebben az arénában játszhatna Európa-bajnoki mérkőzéseket.

A kezdő sípszó előtt Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke és Kubatov Gábor, az FTC elnöke ünnepélyesen elbúcsúztatta a 97-szeres válogatott Gera Zoltánt, aki ma már az U21-es nemzeti együttes szövetségi edzőjeként dolgozik.

A megnyitó ünnepség elején számos korábbi férfi és női válogatott labdarúgót, így többek között Dárdai Pált, Király Gábort, Illés Bélát, Pisont Istvánt, Pádár Anitát, Lovász Gyöngyit, Bognár Györgyöt, Nagy Antalt, Csapó Károlyt, Dunai Antalt, Rákosi Gyulát, valamint Fenyvesi Mátét szólították a gyepre. Szintén besétált a pályára a legidősebb, még élő magyar válogatott labdarúgó, a 92 esztendős Raduly József, aki azt mondta, az egykori Népstadion „számunkra még akkor is szép volt, amikor nem volt a legjobb állapotban, ez a mostani aréna pedig gyönyörű”.

A Magyarország-Uruguay mérkőzés kezdőrúgását Gera Zoltán, valamint a 93 esztendős Nyikita Szimonjan végezte el. Utóbbi az egykori Népstadion 1953-as Budapest Honvéd-Szpartak Moszkva nyitómérkőzésén a vendégegyüttes futballistájaként lépett pályára, és akkor is ő végezte el a kezdőrúgást.

A Puskás Arénában a jövő évi Európa-bajnokságon három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek. (MTI)

Legendákat köszöntöttek

Elérkezett hát a nagy nap, melyet minden sportrajongó, sőt egész Magyarország várt! Megnyitotta kapuit a modern kor valamennyi követelményeinek megfelelő, ugyanakkor a múlt szépségeit is felvonultató Puskás Ferenc Aréna! Pontosan 66 esztendővel azt követően, hogy 1953. november 15-én az akkori magyar válogatott, a legendás Aranycsapat először játszott itt hivatalos, országok közötti labdarúgó mérkőzést, péntek este a mai magyar válogatott a korábbi kétszeres világbajnok Uruguay együttese ellen lép pályára 19 órai kezdettel.

A hangulat már órákkal a meccs kezdete előtt fantasztikus a stadionban és környékén, a szurkolók tömött sorokban gyülekeznek.

17 órától korábbi legendás válogatott labdarúgóknak, mint dr. Fenyvesi Máté, Raduly József, Rákosi Gyula, Dunai II. Antal is tapsolhattak a lelátón helyet foglalók, de a fiatalabbak által jobban ismert Lipcsei Pétert, Király Gábort, Dárdai Pált, Illés Bélát és másokat is üdvözölhettek, amikor kiléptek a biliárd simaságú gyepszőnyegre.

A hangulat mindenesetre már most fantasztikus, miközben a két válogatott melegít a pályán.

Megvannak a kezdőcsapatok is.

Magyarország: Dibusz – Bese, Baráth, Lang, Korhut – Vida M. – Dzsudzsák, Kalmár, Szoboszlai, Varga R. – Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Uruguay: Muslera – G. González, Coates, Godín, Vina – Valverde, Bentancur, Lozano – B. Rodríguez, Cavani, L. Suárez. Szövetségi kapitány: Óscar Washington Tabárez (Tudósító: Juhász Attila)

A magyar kezdőcsapatot az MLSZ Facebook-oldala is posztolta:

https://www.facebook.com/magyarlabdarugoszovetseg/photos/a.555534424471696/3476175969074179/?type=3&theater
Fotó: MTI/KKBK

Többszöri nekifutásra, de végül jó terv született

Mostanra teljesen megújult nemzeti stadionunk, azonban rögös út vezetett idáig. Noha már a múlt század utolsó évtizedeiben nyilvánvalóvá vált, hogy menthetetlen, mégis hosszú időn keresztül csak terv és ígéret maradt az ország legrégebbi és leg­ismertebb stadionjának felújítása. 2013-ban végül valóban megszületett az elhatározás, és az egykori szép emlékű Népstadion, illetve Puskás Ferenc Stadion helyén ma este átadják az új Puskás Arénát, ezt a minden szempontból korszerű sportlétesítményt.

Esély

A rendszerváltoztatás óta íródó történelmünk nagy hiányossága, hogy hiányoznak a minden magyar lelkében rezonáló és/vagy a nemzetközileg is visszhangot kiváltó kulturális alkotások, eredmények. Mint amilyen az István, a király című rockopera vagy a Rubik-kocka. Úgy tűnhet, hazabeszél, aki a sporttal foglalkozik, de sportéletünk, amely – ma már talán hangsúlyozni sem kell – része a kultúrának, kivételt jelent ez alól. A maga módján persze minden olimpiai bajnok történelmet ír, de Egerszegi Krisztina és a zsinórban három olimpián győztes férfi vízilabdaválogatott mindenképpen külön kaszt, az ő diadalaik túlmutatnak a sportsiker kategóriáján. Legkésőbb a fémjelezte korosztály óta labdarúgásunk nem büszkélkedhet a fent említett kritériumnak megfelelő nagyságokkal, nem ért el világraszóló sikereket. Az új Puskás-stadion, amelyet ma este adnak át, önmagában persze nem garancia arra, hogy a közeljövő méltó lesz a múlthoz, de a lehetőséget magában hordozza – írja vezércikkében Novák Miklós.

Az építészeti tervek a hatvanéves épület építészettörténeti és városképi szempontból értékes karakterelemeinek – a lépcsőpilonok, a toronyépület – megtartásával, beépítésével egy XXI. századi, a legmagasabb igényszintű stadion felépítését célozták meg.

A majdnem hetvenezer fő befogadására alkalmas új Puskás Aréna természetesen már fedett lelátós és mindenben megfelel a modern kor követelményeinek. Bajnokok Ligája, Európa-liga-döntő és nagyszabású koncertek megrendezésére is alkalmas, hibrid gyepszőnyege pedig hasonló ahhoz, amit a Barcelona és a Manchester United stadionjában is használnak.

Mostantól az a kérdés, melyik évben rendeznek BL-döntőt Budapesten

Az új Puskás Aréna pénteki megnyitója után már csak az a kérdés, hogy melyik évben rendeznek Bajnokok Ligája (BL) döntőt Budapesten – mondta Fürjes Balázs, a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos péntek reggel az M1 aktuális csatornán. A kormánybiztos szerint a BL-döntő megrendezésére néhány éven belül sor kerülhet.

Emlékeztetett, jövőre a stadion ad otthont az Európa-bajnokság négy meccsének. A műsorban bemutatták a péntek este megnyíló stadion imázsfilmjét, amelyen más politikusokkal együtt Orbán Viktor miniszterelnök is feltűnik.

A videóban a kamera egy labdát követ, amelyet minden szereplő – köztük Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke és Varga Judit igazságügyi miniszter – továbbpasszol; a miniszterelnök az irodája erkélyén állva kapja, majd lövi tovább a Puskás Arénába. Fürjes Balázs kitért arra is, azt kérték Skardelli György építésztől, hogy az új aréna idézze fel a Népstadiont.

Orbán Viktor: Hajrá, magyarok!

A miniszterelnök eredeti, megható videót tett közzé Facebook-oldalán, ami a Puskás Aréna mai megnyitójának alkalmából készült:

 

Korszakos futballünnep a Puskás Aréna avatása

Egyszerre ünnep a Puskás Aréna avatómérkőzése és felkészülési meccs a Wales elleni keddi Európa-bajnoki selejtezőre az ­Uruguay elleni péntek esti találkozó (19.00, tv: M4 Sport). Másképpen: az irigylésre méltót egyből felelősségteljes feladat követi, különösen arra gondolva, hogy a magyar labdarúgó-válogatott több kulcsembere nélkül lesz kénytelen kiállni Cardiffban. Mégse ragadjunk le a jelennél, hiszen – ahogy Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke is fogalmazott – a Puskás Aréna a jövő nemzedékének épült. Marco Rossi csütörtökön is megerősítette: nem teheti meg, hogy a B csapatot küldje pályára, de persze azt is leszögezte, a Wales elleni fontosabb mérkőzés lesz.

Tabárez Puskásék játékán nőtt fel

Óscar Washington Tabárez, a földkerekség alighanem legrégebben – tizenhárom éve – hivatalban lévő szövetségi kapitánya és az uruguayi válogatott csapatkapitánya, Diego Godín, az Internazionale középhátvédje egyaránt az egyik legszebb olyan stadionnak aposztrofálta a Puskás Arénát, amelyikben valaha jártak. A Maestro becenevű, 72 éves Tabárez a mai stadionavatót megelőző sajtóértekezleten emellett még azt a reményét is kifejezte, hogy a magyar futball visszatalál arra az útra, amelyen az ő gyermekkorában, az 1954-es vb idején járt.

Felvidéki diákok éneklik a Nélküledet a Puskás Aréna megnyitóján

Az Ismerős Arcok kultikus dala 15 perccel a Magyarország-Uruguay barátságos mérkőzés kezdőrúgása előtt fog elhangzani. Mint ismert, november 15-én, azaz a mai napon avatják fel az új Puskás Arénát. A megnyitóünnepség végén, 15 perccel a meccs kezdőrúgása előtt pedig felvidéki diákok énekétől lesz hangos a stadion. A Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola tanulói, név szerint Bittera Sophie Iman, Kovács Alma Virág, Navrátil Amira és Farkas Olivér, az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című dalát fogják előadni, amiben közel 70 ezer szurkoló lesz a segítségükre – írja a 888.hu.

Drón videó az Arénáról

A Puskás Aréna Facebook-oldala tette közzé az alábbi lélegzetelállító drón videót:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.