Gálos már Tokióban, de hogyan tovább?

Hétfőn felfüggesztették – magyarul berekesztették, meghatározatlan időre elnapolták – az ökölvívók európai olimpiai kvalifikációs tornáját Londonban. Mielőtt azonban a koronavírus-járvány miatt félbeszakították a lényegében utolsó, világszinten még zajló komolyabb sporteseményt, Gálos Roland (57 kg) rámenős bunyóval győzött, és kiharcolta a részvételt a tokiói olimpián. Eddig egyetlen magyar bokszolóként, a többiek vagy kiestek, vagy még állnak – mint Fodor Milán (63 kg), Pribojszki Kata (60 kg) vagy a még nem is szorítóba lépett 75 kilós Nagy Tímea.

Ch. Gáll András
2020. 03. 17. 9:43
Glos Roland;
Budapest, 2020. februr 7. Glos Roland karjt emelik magasba, miutn gyztt a francia Samuel Kistohurry ellen, a 64. Bocskai Istvn nemzetkzi klvv emlkverseny frfi 57 kilogrammos slycsoportjnak dntjben a debreceni Olh Gbor utcai sportcsarnokban 2020. februr 7-n. MTI/Czegldi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nap azzal kezdődött, hogy a Magyar Ökölvívó-szakszövetség bejelentette, azonnali hatállyal hazamenekíti Londonból a már kiesett versenyzőinket, ha nem megy repülővel, akkor kiküldenek értük egy autóbuszt. Aztán estére kiderült, mindenkit haza lehet és kell hozni, mert a versenyt berekeszti a rendezést a házigazdákkal karöltve végző, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által felállított akciócsoport, a Task Force.

Addig azonban történt egy s más. Először is a hétfői küzdelmek már zárt kapuk mögött zajlottak, nézők nélkül – a koronavírus-járvány miatt elővigyázatossági okokból. (Megjegyzendő, hogy addig is jobbára csak a versenyzők és edzők, csapatvezetők ültek a nézőtéren.)

Délelőtt Kozák László (Vasas-Süllős) simán kikapott egy arab-belgától (!), ilyesmi a régi, szép időkben aligha fordulhatott volna elő. De ez az eredmény nem is jelentett igazából meglepetést, annál inkább a 75 kilós Bacskai Balázs veresége a litvánnak született, de norvég színekben versenyző Mindaugas Gedminastól. Benji fénykorában fél kezét hátrakötve is megette volna ebédre a közepes képességű, 23 éves északit, csak 2010-es amatőr Európa-bajnokunk fénykora már a múlt ködébe vész. A mérkőzésen végig Bacskai ment előre, de a monoton, egysebességes darálást nem díjazták a pontozók, és bár nem verték meg honfitársunkat, de ő sem verte meg a norvégot, és így nem lehetett csalást kiáltani, amikor 3-2-es ítélettel kihozták győztesnek Gedminast.

– Hát, ezt alaposan elszúrtam, és abszolút nem értem, mi történt velem. Jó formában érzem magam, jók voltak a kesztyűzések, a bemelegítés is rendben ment, minden adott volt a sikerhez. Csapnivalóan bokszoltam, nem értem – nyilatkozta a roppant csalódott Bacskai a szövetség Facebook-oldalán. Ahol aztán azonnal megkezdődött a nem éppen ízléses szócsata a Harcsa és a Bacskai család tagjai között, aminek az az előzménye, hogy az amatőr Harcsa Zoltán meglehetősen ellentmondásos körülmények között maradt ki a londoni csapatból. A 27 éves Harcsa végül ki sem állt a Bacskai elleni, zárt kapus meccsre, amely azt lett volna hivatott eldönteni, melyikük képviseli színeinket Londonban. (A szövetség álláspontja szerint ez csak egy tájékoztató jellegű kesztyűzés lett volna, de a hivatalos levélből nem ez olvasható ki.) Mi több, Harcsa azon mód be is jelentette visszavonulását, most arról győzködik a szövetség vezetői, hogy a párizsi világselejtezőn ő induljon el, ám jelen állás szerint ebből köszöni szépen, de nem kér.

Délután először Szaka István lépett szorítóba, neki a tornán egyetlen győzelem is elég lett volna az olimpiai kvalifikációhoz, de a ferencvárosi bunyós simán kikapott. Addigra azonban bejelentették, hogy este, a hétfői versenyek befejeztével felfüggesztik a tornát, azaz Gálos Roland már ennek tudatában lépett porondra a finn (?) Arslan Khataev ellen. (Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy alig volt olyan bokszoló Londonban, aki eredeti vagy vér szerinti hazája színeiben versenyzett, már persze a magyarokat leszámítva.) Az 57 kilós bajai bunyóst azonban mindez a legkevésbé sem zavarta, harcos boksszal egyhangú pontozásos győzelmet aratott, és egyelőre az egyetlen magyarként kivívta az olimpiai részvételt.

– Korábban már bunyóztam a finn sráccal a Bundesligában, akkor megosztott pontozással ő győzött, most sikerült visszavágnom – nyilatkozta Gálos a Kossuth Rádiónak. – Az első két menetben a belharcot erőltettem, és miután a faterom, vagyis hát az édesapukám mondta a szorítósarokban, hogy vezetek, a harmadikban elmozogtam és kiszurkáltam az ellenfelem. Megígértem a bajaiaknak, a családomnak, a feleségemnek, hogy kvóta nélkül nem megyek haza, és most teljesítettem is az ígéretem.

Mindenképpen említést érdemel, hogy Gálosék a maguk útját járják, édesapja, Gálos Tamás a 25 éves ökölvívó edzője, bár tény, hogy a felkészülés hajrájában Roland részt vett a központi külföldi edzőtáborokban a kazah mester, Bolat Nijazimbetov vezetésével.

Hétfő este, amikor a küzdelmeket berekesztették, Gáloson kívül még az eddig egy-egy győzelmet arató Pribojszki Kata (60 kg) és Fodor Milán (63 kg) állt a mieink közül, továbbá Nagy Tímea (75), aki még csak ezután mutatkozott volna be.

A felfüggesztő döntéssel egyidejűleg a májusra tervezett világselejtezőt is elhalasztották. A londoni európai selejtezőt pedig onnan folytatják, ahol hétfőn abbamaradt, ugyanazzal a sorsolással, azaz Pribojszkinak és Fodornak már csak egy meccset kell nyernie a kvótához, Nagynak legalább kettőt.

Örvendetes fejlemény, hogy végül sikerült jegyet szerezni egy kedd déli repülőjáratra, úgyhogy a magyar küldöttség délután három óra körül hazaérkezik a Liszt Ferenc Repülőtérre.

Eredmények, 52 kg: Brendan Irvine (ír)–Szaka István p. gy. 5-0, 57 kg: Gálos Roland–Arslan Khataev (finn) p. gy. 5-0, 69 kg: Mohamed Rachem (belga)–Kozák László p. gy. 5-0, 75 kg: Mindaugas Gedminas (norvég)–Bacskai Balázs p. gy. 3-2.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.