Gereben Lívia győztesen került ki élete meccséből

Igazi sikertörténet a leukémiát legyőző válogatott kosárlabdázó Gereben Líviáé, aki az M4 Sportnak adott exkluzív interjújában kendőzetlen őszinteséggel beszélt gyötrelmeiről és arról a küzdelemről, melyben családja és sporttársai végig ott álltak mellette, bizonyítva, hogy a hit és a szeretet mindent legyőz.

Magyar Nemzet
Forrás: M4SPORT.HU2020. 12. 26. 16:45
Gereben Lívia
20200818 Szekszárd az Atomerőmű KSC Szekszárd edzése Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság Képen: Gereben Lívia Fotó: Makovics Kornél Forrás: Makovics Kornél/Tolnai Népújság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sötét nap volt 2019. május 11-e Gereben Lívia számára, a magyar női kosárlabda-válogatott és a KSC Szekszárd játékosa aznap tudta meg, hogy leukémiában szenved. A 21 éves lány az elmúlt egy évben több kemoterápiás kezelésen és egy őssejt-transzplantáción is esett, akaraterejének, valamint kitartásának köszönhetően pedig győztesen került ki élete meccséből, de azért jól emlékszik még a lappangó kórra és a kezelés okozta nehézségekre.

„Akkor kezdtem megijedni, mikor már annyira le voltam gyengülve, hogy a kanapéról sem tudtam felkelni” – emlékezett vissza, míg testvére, Gereben Dorka elárulta, megálmodta húga betegségét: „Két héten keresztül minden este azt álmodtam, hogy kint vagyok a meccsén, ő pedig egyszer csak összeesik. Kérdeztem anyát, hogy hol van a Livi, mert nem találom, mire azt felelte, »ő már az égiekkel játszik«”.

A fiatal lány édesapja könnyek közt mesélte el, bizony összeomlottak Livi betegségének híre hallatán, de a klubjában, valamint a válogatottnál dolgozókat és a játékostársakat is mélyen érintette a szörnyű diagnózis. Nem úgy Livit, aki édesanyja elmondása szerint elképesztő tartásról és erőről tett tanúbizonyságot: „Nem láttunk rajta kétségbeesést, nem omlott össze, ez pedig tartotta bennünk az erőt, merthogy ha ő ennyire erős, akkor mi sem gyengülhetünk el”.

Lassan viszont megkezdődött a kezelés, amelynek a kezdeti fázisában ugyan még a kórházi ágyán is edzett (ekkor már nem kelhetett fel), de amely aztán még a sokat látott élsportoló számára is tartogatott igen kellemetlen meglepetéseket.

„Gondoltam, na, majd én megmutatom, hogy egy évnél hamarabb is meg lehet ebből gyógyulni. Kinevettem a főorvost, mikor azt mondta, a falhoz fognak lökni a kemoterápiával, hiszen annyi kemény edzésen részt vettem már, fájt itt-ott rettentően sérülés vagy izomláz miatt. Aztán jött a hidegzuhany…

Az első tíz napban nem érzékeltem különösebben semmit, viszont ami utána jött, mikor elkezdte a kezelés gyilkolni a szervezetemet… Nehéz volt azt is megélni, hogy azoktól, akik kezeltek, hónapokig nem kaptam pozitív híreket. Úgy éltem a napjaimat, hogy nem tudtam, mi lesz a következő percben, nem láttam a fényt az alagút végén.”

„Volt hogy hetekig a telefont se tudtam a kezembe venni. Rengeteget aludtam, vagy éppen olyan fájdalmaim voltak, hogy hiába voltak mellettem a szüleim egész nap, csak két mondatot beszéltünk, mert vagy képtelen voltam a fizikai gyötrelem miatt, vagy nem volt erőm.”

Filmet is forgattak Gereben Lívia gyógyulásáról
Fotó: Makovics Kornél/Tolnai Népújság

Lassan azonban, mint egy kis virág, Livi újra kinyílt, 2020 márciusában hosszú idő után már a kosarat is célba vette, májusban elérkezett az első edzés ideje is, a válogatotthoz való nyári visszatérés pedig még a szövetségi kapitánynak, Székely Norbertnek is könnyeket csalt a szemébe.

„Amikor találkoztunk, csak az nem történt meg, hogy egymás nyakába ugrunk, és az is csak azért, mert nem lehetett. Zavarban voltunk és a hideg is végigfutott rajtam” – mesélte a kapitány.

Gereben Lívia visszatérhetett a pályára
Fotó: Makovics Kornél/Tolnai Népújság

Szerencsére ma már elmondhatjuk, Livi jól van, októberben az első hazai bajnokiján is pályára léphetett, s bár úgy értékeli, ezt a csatát már megnyerte, elmondása szerint igazán megnyugodni csak akkor fog, ha az orvosok gyógyultnak nyilvánítják, amihez öt tünetmentes év szükséges.

„Nem gondolom, hogy ennél nagyobb probléma érhet az életben, ezért nem félek semmitől. Ami nem biztos, hogy jó, mert sokkal óvatosabbnak kellene lennem, de én most jól érzem magam. A hasonló helyzetben lévőknek azt tudnám üzenni, hogy muszáj pozitívnak lenni és küzdeni, mert ha valaki úgy veszít, hogy nem küzdött, az a legrosszabb, amit csak tehet” – zárta gondolatait Gereben Lívia.

A Gereben Líviáról készült 53 perces dokumentumfilm itt tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.