Valter Attila jól ment a Girón, előrelépett az összetettben

A 19. szakaszon a tizenhatodik helyen ért be a célba, három és fél perccel maradt el a győztes Simon Yatestől.

Magyar Nemzet
2021. 05. 28. 18:08
null
Forrás: Twitter/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap Milánóban 30,3 kilométeres egyéni időfutammal zárul a 104. Giro d’Italia, addig viszont még mára és holnapra is kemény hegyi szakaszt tettek be az olasz kerékpáros körverseny útvonalába a szervezők. A mai, a Verbania és a Valle Spluga közötti 164 kilométeres etap a legnehezebb, ötcsillagos minősítést kapta – két hegyen is kétezer méter fölé kell mászni, és a befutó is embert próbáló lesz egy emelkedőn –, a holnapi, az Abbiategrasso és az Alpe di Mera közötti etap négy csillagot kapott. Ezen a szakaszon egyébként módosítottak, kivették belőle a Mottarone hegyet, amelyen múlt vasárnap tizennégy ember veszítette életét, amikor a drótkötélpályás felvonó egyik fülkéje a mélybe zuhant. Enrico Giovannini infrastruktúráért és közlekedésért felelős miniszter kérte a Giro szervezőit, hogy a gyászolókra tekintettel változtassanak az útvonalon. Az 1341 méteres, elsőkategóriás emelkedő helyére a negyedikkategóriás, 697 méteres Gignese került be. Az eredeti, 178 kilométeres útvonal 166 kilométerre csökkent, de a befutó nem változott: az elsőkategóriás hegynek minősített Alpe di Mera síközpontja 1531 méter magasan fekszik, ahova az utolsó tíz kilométeren átlagban kilenc-tíz százalék, helyenként 14 százalékos meredekségű kaptató vezetett fel.

Harminc kilométer volt hátra, amikor a hegyoldalon sziklamászók a Giro ikonikus színét megjelenítve rózsaszín füstgyertyák meggyújtásával köszöntették a mezőnyt. Ekkor bő egyperces előnnyel vezetett egy szökevénycsoport, de várható volt, hogy utolérik őket, és minden az utolsó hegyen dől el. Így is történt, a szökevényeket elcsípték, és az élmezőnyből is szép sorban szakadtak le azok, akiket megviselt a hegy. Az etapot az összetett verseny 15. helyéről kezdő (Groupama–FDJ) bő hat kilométerrel a vége előtt maradt le a legjobbaktól, amikor már kevesebb mint húszan maradtak az élbolyban.

Ma is remek volt a hangulat az olasz körversenyen:

A szakaszt végül a brit Simon Yates (Team BikeExchange) nyerte meg, megelőzve a portugál João Almeidát (Deceuninck–Quick-Step) és az összetettben vezető kolumbiai Egan Bernalt (Ineos Grenadiers). Valter Attila a 16. helyen ért be a célba, a több mint négyórás tekerés után csupán 3:30 perccel maradt el Yatestől, és egy helyet előrelépett az összetettben, jelenleg a 14. helyen áll.

Giro d'Italia, 19. szakasz, Abbiategrasso–Alpe di Mera, 166 km, hegyi befutó:

1. Simon Yates (brit, BikeExchange) 4:02:55 óra

2. Joao Almeida (portugál, Deceuninck–Quick-Step) 11 másodperc hátrány

3. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 28 mp h.

4. Damiano Caruso (olasz, Bahrain–Victorious) 32 mp h.

5. Alekszandr Vlaszov (orosz, AsztanaiPremier Tech) azonos idővel

...16. Valter Attila (Groupama–FDJ) 3:30 perc hátrány

... ..109. Dina Márton (Eolo–Kometa) 25:06 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Bernal 81:13:37 óra

2. Caruso 2:29 perc hátrány

3. Yates 2:49 p h.

...14. Valter 38:18 p h.

...97. Dina 3:38:41 óra hátrány

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.