Hetven fölött is életforma

Negyvenhatodik alkalommal rendezik meg mától vasárnapig az evezős masters világbajnokságot, amelynek Magyarország másodszor ad otthont. A Velence-tavi, sukorói pályán induló több mint háromszáz magyar versenyző között ott lesz Dávid Imre (75), a Magyar Evezősszövetség örökös tiszteletbeli elnöke is, aki 1972-ben Münchenben az olimpián 7. helyen végzett magyar nyolcasban is benne ült.

Jocha Károly
2019. 09. 11. 12:24
Dávid Imre
Négy számban is elindul Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Számomra az evezés életforma – árulta el Dávid Imre, aki közgazdászként immár két évtizede tagja, majd vezetője a Magyar Olimpiai Bizottság felügyelőbizottságának. – Itthon nyolcszoros magyar bajnok vagyok, az olimpia mellett világbajnokságon is voltam hetedik egység tagja, Európa-bajnokságon pedig egyszer negyedik lettem. Az evezést soha nem hagytam abba, így magától értetődő, hogy a masters kategóriába „beleerősödve” itt folytattam tovább a versenyzést.

– Mióta evez a masters korosztályban, és milyen az eddigi eredménylistája?

– 1993-ban Bécsben rajtoltam először az idősebbek között, s azóta a tengerentúli alkalmakat kihagyva majd minden évben hajóba ülök. Kilenc eddigi első helyemből számomra különösen kedves a 2007-ben Zágrábban nyolcasban az 55 évesek korosztályában kiharcolt első hely, valamint a 2013-ban Varesében kormányos nélküli kettesben, sok év óta partneremmel, Lucsánszky Lászlóval a 70 évesek mezőnyében megszerzett győzelem.

Négy számban is elindul
Fotó: MTI/Soós Lajos

– Az evezésben az olimpiai számok távja 2000 méter, a veteránoknak csak ezer métert kell teljesíteniük.

– Aki ült már evezős hajóban, az tudja, milyen gyilkos táv már az ezer méter is, így az idősebbeknek csak rendszeres edzésekkel lehet esélyük a táv érdemi teljesítésére. Idén egyébként négy számban is elindulok: kormányos nélküli kettesben és négyesben, továbbá két, egymástól alapvetően különböző nyolcasban is. A tiszta férfinyolcas 65 év átlagéletkorú; ebbe hat magyar mellé a váci Noé Gábor két svájci sporttársat is beszervezett. A 70 év átlagú mix nyolcasunk érdekessége, hogy ebben a hajóban együtt evezek a feleségemmel, a korábbi felnőtt Európa-bajnok Fekete Máriával is.

– Hány országból érkeznek hozzánk veterán evezősök?

– Ötvenkét ország 747 klubjának közel négyezer versenyzője nevezett. Evezésben az indulások számával jelölik a versenyeket, így nálunk mintegy 14 ezer beülésre lehet számítani. Így nem meglepő, hogy szerda reggeltől vasárnap délutánig rendkívül feszes időrend szerint zajlik a program. A színvonalról csak annyit, hogy sok korábbi világklasszis is rajthoz áll. Mi kettesben és négyesben is egy futamba kerültünk azzal a brit hajóval, amelyben többek között az 1960-as olimpián még német színekben, kormányos négyesben bajnokságot nyert Klaus Riekermann is forgatja majd a lapátot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.