A vírus elintézte: válogatott futballista lett a kézisztárból

A BBC számolt be Hilmar Leon Jakobsen egészen elképesztő történetéről, aki az évet még a Feröer szigeteki férfikézilabda-válogatott tagjaként kezdte, de a nemzeti futballcsapat csatárjaként fejezi be.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2020. 11. 17. 16:00
Hilmar Leon Jakobsen
Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egész életemben labdarúgó akartam lenni, de az orvosaim 17 éves koromban azt javasolták, hogy hagyjam abba, mert csípőműtétre volt szükségem – kezdte történetét Hilmar Leon Jakobsen. – Azt mondták, hogy a kézilabdával jobban járnék az egészségem szempontjából. Rendkívüli csalódást jelentett ez nekem akkor.

Jakobsen szomorúsága érthető volt, hiszen korosztálya egyik legjobb futballistájának tartották akkoriban. 2013-ban, 16 évesen debütált a feröeri élvonalban, a HB Tórshavn színeiben. A játékos külföldön akart profiként befutni, ehelyett le kellett mondania az álmairól, és kézilabdásnak állni. Mint kiderült, ebben a sportágban sem volt tehetségtelen, sőt!

– Csatlakoztam a H71-hez, amely a legjobb feröeri kézilabdacsapat. Három bajnoki címet és két ligakupát nyertem a klubbal. Az U20-as válogatottban szerepeltem, és behívtak a felnőttek közé is. A kézilabdára összpontosítottam, a futballra már gondolni sem mertem.

Januárban a feröeri multitalentum a nemzeti csapat tagjaként világbajnoki selejtezőkön vett részt. Aztán beütött a koronavírus, ami megálljt parancsolt a profi kézilabdának.

– A körülmények hatására úgy döntöttem, a Tórshavn B csapatával fogok edzeni, hogy fitt maradjak. Két gólt is lőttem a bemutatkozásomkor, és Jens Berthel Askou vezetőedző kapcsolatba lépett velem. Szerette volna, ha csatlakoznék a felnőttekhez. Először elutasító voltam, de aztán meggondoltam magam – magyarázta Jakobsen.

A fiatal játékost azonnal mély vízbe dobták, középcsatárként játszatták a korábbi középpályást. A váltás kiválóan sikerült, tizenhét mérkőzésen tizenkétszer volt eredményes és öt gólpasszt is kiosztott.

Jakobsen 2019-ben még két kupát nyert a H71 kézilabdázójaként, 2020-ban már labdarúgóként ünnepelhetett bajnoki címet. A hab a tortán az volt, hogy múlt szombaton meghívót kapott a válogatottba is.

Ebben az évben kétszer is megküzdött Litvánia nemzeti csapata ellen, de két különböző sportágban: januárban kézilabdában, múlt szerdán pedig labdarúgásban vette fel velük a harcot.

– Minden kétséget kizáróan ez életem eddigi legjobb éve. Hirtelen újra focista lettem, és a válogatott tagja lehetek az imádott sportágamban. Mi több, kedvenc csapatom, a Liverpool is megnyerte az angol bajnokságot. Még meg sem születtem 1990-ben, amikor ez utoljára sikerült neki – mesélte boldogan Jakobsen, majd azt is hozzátette, ezentúl a futballra fókuszál, szeretne majd külföldre igazolni. – A korábbi csapattársaim talán szomorúak, hogy otthagytam a kézilabdát, de megértik a döntésemet. Az új társaim közül néhányat már ismerek a régi időkből. Folyton azon viccelődnek, hogy mi minden történt velem ebben az évben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.