Ittasan, maszk nélkül a recepción – eltiltották a világbajnoknőt

Bizarr történet járja be az orosz sportsajtót: kirakták a vívóválogatott keretéből és egy évre eltiltották a világbajnok Tatyjana Andrjusina párbajtőrözőt, aki nem hagyja annyiban, hogy így lemaradna az olimpiáról. A sportolónő szerint csak annyi a bűne, hogy az edzőtáborban maszk nélkül ment le a recepcióra, az orosz szövetség szerint viszont Andrjusina részeg volt, és sokadszor viselkedett elfogadhatatlanul.

2021. 03. 04. 18:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tatyjana Andrjusina jogászokhoz fordult, az Orosz Olimpiai Bizottságnál és a sportminisztériumnál is protestál, mert szerinte csúnyán elbántak vele. A harmincéves vívónő elmondása szerint február elején a válogatott központi, bentlakásos edzőtáborában a versenyzők a megérkezésük után három napra karanténba kerültek, ezalatt kétszer végeztek rajtuk koronavírustesztet, és azt ajánlották nekik, hogy ne hagyják el a szobájukat. Papírt viszont csak arról kellett aláírniuk, hogy az edzőtábort nem hagyhatják el. Andrjusina kétszer – maszk nélkül – lement a recepcióra kulcsot kérni, mert néhány holmija egy másik szobában maradt, egyszer pedig becsapódott mögötte a szobája ajtaja, és nem tudott visszajutni. Két nap múlva tájékoztatták, hogy szabályt szegett, ráadásul azzal is megvádolták, hogy részegen ment le a recepcióra, amit a vívónő tagad. Az ellene indított fegyelmi eljárásnak viszont az lett a vége, hogy egy évre eltiltották, így nem indulhat a tokiói olimpián sem. Andrjusina azonban jelezte, ezt nem hagyja annyiban.

A Szport-Ekszpressz sportnapilapnak elismerte, másfél évvel ezelőtt egy edzőtáborban valóban megesett, hogy ivott egy kevés bort, és akkor összeszólalkozott a válogatott vezetőedzőjével, ami hiba volt, de emiatt bocsánatot kért; s szerinte most nem kellene ebből a történetből kiindulni.

Az orosz vívószövetség azonban visszaesőnek tekinti Andrjusinát, akinek már sok van a rovásán, így jelenleg hiába ő számít a legjobb orosz párbajtőrvívónőnek – a rangsorban előtte levő Kolobovának néhány napja született gyermeke, így ő nem hadra fogható –, nincs kegyelem számára; az edzőbizottság egyhangúlag döntött a kizárásáról a válogatottból, amit a szövetség illetékes testülete megerősített.

Az orosz szövetség elnöke, Alekszandr Mihajlov szerint elhiszik azt, amit az edzőtábor személyzete állít a viselkedéséről. Videófelvétel ugyan nincs arról, hogy berúgott volna, de egy korábbi ilyen esetet már „dokumentáltak”, s Andrjusina agresszív megnyilvánulásaira is bőven vannak példák.

Abban a bizonyos edzőtáborban a háromszoros vb-bronzérmes Pavel Szuhov párbajtőröző is megsértette a házirendet: átmászott a kerítésén, de elkapták. Ő megúszta féléves, felfüggesztett eltiltással, miután megbánta a tettét, a csapattársai pedig kiálltak mellette. Nekünk mindenesetre nem jött volna rosszul, ha eltiltják, mert az orosz válogatott a mieink nagy ellenfele az olimpiai kvótáért zajló harcban…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.