Ivkovics Sztojan végre jó híreket kapott az Eb-selejtező előtt

Elutazott Ljubljanába a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amely keddtől a szlovén fővárosban buborékban készül tovább a szombati Ausztria, valamint a hétfői Szlovénia elleni Európa-bajnoki selejtezőre. A keret két részletben kelt útra, többen még a koronavírus-tesztjük eredményére vártak az induláskor. Az orvosok végül nekik is zöld utat adtak, így végre jó hírek is érkeztek a válogatottról.

2020. 11. 23. 19:05
Sztojan, Ivkovics
Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány célja a csoport első helye Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztojan Ivkovics ilyet még biztosan nem élt át. A magyar válogatottnak hétfőn ebéd után el kellett indulnia Ljubljanába, de a szövetségi kapitány a busz kigördülésekor még nem tudta, hogy a szlovén fővárosban egész pontosan kiket is készíthet, illetve irányíthat majd a soros két Európa-bajnoki selejtezőn.

Arról több információja volt, hogy kiket nem. Az első számú magyar játékosnak, Hanga Ádámnak az Euroliga miatt folyamatos klubkötelezettségei vannak az FC Barcelonánál; Allen Rosco most nem utazhatott haza Japánból; hiányzik még a Németországban légióskodó Pongó Marcell, a kecskeméti különítmény, azaz a karanténból éppen csak kiszabaduló Horti Bálint, Karahodzsics Kemal és Wittmann Krisztián, továbbá a koronavírussal bajlódó debreceni Somogyi Ádám és a sérült, szolnoki Juhos Levente. A hét végén kiderült, hogy a Belgiumban légióskodó Golomán György sem csatlakozhat a csapathoz.

 

Golomán György sérült, ezért nem játszhat
Fotó: Bb1.hu

 

– Van egy kisebb sérülés a hátamban, emiatt nem vagyok százszázalékos állapotban – mondta Golomán György a Bb1.hu szakportálnak. – A szövetségi kapitánnyal és a csapattal is megbeszéltük, hogy teljes értékű játékosok kellenek, és ezért úgy döntöttünk, hogy nem megyek Szlovéniába. A belga bajnokság második fordulójában kaptam egy ütést, remélhetőleg semmi komoly, de úgy gondoltuk, hogy jobb a végére járni és gyorsan meggyógyulni, mielőtt komolyabb baj lenne.

A Covid–19 okozta a három szombathelyi kulcsember, Perl Zoltán, Benke Szilárd és Váradi Benedek távolmaradását is, az elsőnek tünetei is voltak, az utóbbi kettő viszont a pozitív teszteredmény ellenére jól érezte és érzi magát. Mindezt tetézte, hogy a kecskeméti edzőtáborban szombat reggel elvégzett tesztek között is akadt pozitív, ezért az érintett kosarasokat vasárnap ismét tesztelték. Az eredmények a hétfői indulásig nem készültek el, ezért a keret az „ítéletre” váró játékosok és Ivkovics Sztojan nélkül indult el Ljubljanába. A képlet egyszerű volt: akinek az eredménye újra pozitív, az biztosan marad, akié negatív, az még átesik egy orvosi vizsgálaton, és ha azután áldást kap a játékra, akkor a szövetségi kapitánnyal együtt utazik a többiek után.

És még mindig nincsen vége: kedden a ljubljanai buborékban még mindenki átesik egy teszten, és természetesen csak az maradhat, akinél az nem mutatja ki a fertőzést. Ez pedig felér egy lutrival, hiszen Kecskeméten is teljes volt az elszigeteltség, mégis pozitív lett olyan játékosok tesztje, akiké néhány napja még negatív volt. Elméletileg csatlakozhat a kerethez a Ljubljanában játszó, honosított amerikai Jones Jarrod is, ám ő kisebb sérüléssel bajlódik, ráadásul lehet, hogy más okból nem kerülhet sor a játékára. A válogatott névsora ugyanis egy honosított kosarast tartalmazhat, ám elutazott Govens Darrin is, a kapitány pedig attól függően dönt majd, hogy Jonest vagy Gonest válassza, hogy a többiek közül kikre számíthat, és inkább center vagy alacsonyabb poszton szorul erősítésre.

 

Ivkovics Sztojan még nem tudja, kiket irányíthat majd
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

 

Végül csak jó híreket kapott Ivkovics Sztojan. A lengyel Slask Wroclawban kosarazó Keller Ákos és az olasz Pesaro magyar légiósa, Filipovity Márkó tesztje negatív lett, elutazhattak Ljubljanába, utóbbi esetében ez a milánói konzul, Csiszár Jenő segítségével sikerült nagyon gyorsan. Az ő jelenlétük sokat számít, Filipovity például a hét végén a Reggiana ellen az egész mezőny második legjobb produkcióját szállította: 39 percet töltött a pályán, 16 pontot dobott, 11 lepattanót szerzett, és adott egy gólpasszt is. Emellett az itthon maradt négy kosaras új tesztje kedvező eredményt mutatott, az orvosok is engedélyezték a játékukat, így este a kapitánnyal együtt a többiek után indulhattak.

– Bárhogy is lett volna, elegen lennénk, ki tudnánk állni a találkozókon, a rendszerünkön nem változtatnánk, a végső célunk pedig a győzelem! – mondta Ivkovics Sztojan. – Furcsa a mostani helyzet, de a koronavírus minden csapatnál bizonytalanságot szül, senki sem vonultathatja fel a legerősebb keretét. Ráadásul a sportoló és a szövetségi kapitány könnyű állás az orvosokhoz, a mentőkhöz és a rendőrökhöz képest, mi szerencsések vagyunk, nem lenne illő panaszkodnunk. Így ráadásul okunk sincs rá, hiszen a legtöbb kulcsemberre számíthatok, igaz, ezt teljes bizonyossággal a Ljubljanában sorra kerülő tesztek eredményei után jelenthetem majd ki. Az osztrák válogatott kellemetlen, brusztolós ellenfél, jó csapat, személyesen is megnéztem, amikor Szerbiától az utolsó másodpercekben beszedett kosárral kapott ki világbajnoki selejtezőn. Meccsenként harminc feletti alkalommal kísérletezik a triplavonalon túlról, ez a legnagyobb veszély, ha jó napot fognak ki a dobók, az egyéni teljesítményekkel a csapatmunkát végzők fölé kerekedhetnek.

Egyelőre természetesen a szombati, Ausztria elleni mérkőzés áll a figyelem középpontjában. És, ha az előbb jó hírt emlegettünk, akkor említsünk meg még egyet: az osztrákok hétfőn nyilvánosságra hozták a keretüket, amelyből hiányzik a két legnagyobb ász, a kínai Szuperligában edződő Sylven Landesberg, valamint az első számú játékos, az NBA-ben szereplő Jakob Pöltl, aki szerződést hosszabbított a San Antonio Spursszel, és mivel december elsején kezdődik az edzőtábor az Egyesült Államokban, neki ott van jelenése a szlovén főváros helyett.

Európa-bajnoki selejtezők

F-csoport, Ljubljana

3. forduló, november 28., szombat

17.10: Ausztria–Magyarország (M4 Sport)

20.10: Szlovénia–Ukrajna

4. forduló, november 30., hétfő

17.10: Ukrajna–Ausztria

20.10: Szlovénia–Magyarország (M4 Sport)

Az állás: 1. Magyarország 4, 2. Ukrajna 3 (148–135), 3. Szlovénia 3 (160–155), 4. Ausztria 2.

A csoportból az első három jut ki a jövő nyárról 2022-re halasztott Európa-bajnokságra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.