A járvány miatt bizonytalan a teniszezők részvétele a US Openen

Az Egyesült Államokon belül New York államot sújtja leginkább a koronavírus, amely eddig hatszor annyi halálos áldozatot követelt, mint egy átlagos influenzajárvány. A szigorú intézkedések ellenére a sportélet nem bénul meg, az év utolsó Grand Slam-tornája, az augusztus utolsó napján kezdődő US Open megrendezéséhez ragaszkodnak a szervezők. Nem minden teniszező repes az örömtől.

Magyar Nemzet
2020. 08. 04. 17:10
Tennis - Australian Open - Fourth Round
Kyrgios nem indul a US Openen Fotó: Kai Pfaffenbach Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Grand Slam-rekorder sérülés miatt eleve nem iktatta be a naptárába a US Opent (hol volt még akkor koronavírus…), még nem határozott a nevezéséről, a világelső, Novak Djokovic épp a saját versenyén szembesült a járványkezelés problematikájával.

Andy Murray vacillál. Alexander Zverev viszont karakteres véleményt fogalmazott meg. – Jobb lenne, ha nem tartanák meg a US Opent, mert nem jó most Amerikába repülni – jelentette ki a világranglista hetedik helyén álló német. Nick Kyrgios – tőle szokatlanul – érzelmes húrokat pengetve közölte, hogy nem kér az idei New York-i versenyből. – Az ausztrál honfitársaim érdekében maradok távol, a döntésemben szerepet játszott a sok ezer elhunyt amerikai állampolgár. A sportot és a gazdaságot újjáépíthetjük, de senkinek sem adhatjuk vissza az életét – mondta a ranglista 40. helyezettje.

Kyrgios nem indul a US Openen
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Kyrgios érvei mellett az utazásra is érdemes figyelniük a játékosoknak. A Sports Illustrated szakírója, Jon Wertheim szerint egyáltalán nem biztos, hogy az összes teniszező be tud lépni az Egyesült Államokba, és az is bizonytalan, hogy mi vár rájuk, miután hazatérnek. A US Open szeptember 13-ig tart, a tavaszról elcsúsztatott Roland Garros pedig szeptember utolsó napjaiban kezdődik. A többhetes karantén nem segíti a versenyzők felkészülését a párizsi salakpályás viadalra.

Ezért vagy sem, mindenesetre a nőknél világelső Ashleigh Barty lemondta a részvételét a New York-i Grand Slam-tornán. Az ausztrál játékos nem érezné magát biztonságban az Egyesült Államokban. El lehet képzeni, mennyire örültek ennek a szervezők. Barty mondatai visszafogottnak tűnnek Michael Stich sokkterápiájához képest. Az 1991-ben wimbledoni bajnokságot nyert német játékos az egész idényt törölné, és a 2021-es időszak zavartalan lebonyolítására koncentrálna.

De törlésről szó sem lehet. Az Egyesült Államok Teniszszövetsége állítja, hogy a torna időszaka alatt garantálja a versenyzők biztonságát. Ennek ékes bizonyítékaként a szervezők két darab kétágyas szobát bocsátanak majd a játékosok rendelkezésére, azonban az edzések és a mérkőzések idejére nem korlátozzák a játékosok stábtagjaiként jelenlévők létszámát.

A teniszezőket elzárják a külvilágtól, a versenyzők mobilapplikáción keresztül rendelhetnek ételt. A nevezés egyik feltétele a negatív koronavírusteszt bemutatása, a verseny ideje alatt szúrópróbaszerűen végeznek heti egy-két vizsgálatot. Pozitív teszt esetén az érintett személyt elkülönítik, és a helyi járványügyi központ protokollja szerint látják el a továbbiakban.

Tulajdonképpen Bartyt is meg lehet érteni…

Vegyes vélemények itthonról

szerint óriási baklövés lenne, ha megrendeznék az idei US Opent, és jelen körülmények között ő nem is nevezne a versenyre. múlt heti nyilatkozata viszont azt sugallja, hogy ha lesz US Open, ő is ott lesz az indulók között. A helyzet változhat az augusztus 31-i rajtig, s ehhez igazodhat éljátékosaink véleménye.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.