Pozitív lett a világelső Novak Đoković koronavírustesztje

A szerb teniszező részt vett a meghívásos Adria Tour zadari versenyén.

Ch. Gáll András
2020. 06. 23. 14:40
DJOKOVIC, Novak
Belgrád, 2020. június 23. 2020. június 14-én a belgrádi Adria Tour teniszbajnokságon készített kép Novak Djokovic szerb teniszezõrõl. Június 23-i sajtóhírek szerint Djokovic koronavírus-tesztje pozitív lett. Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pozitív lett a világelső Novak Đoković koronavírustesztje azok után, hogy a szerb teniszező részt vett a meghívásos Adria Tour zadari versenyén. A 33 éves sztárjátékos keddi közleménye szerint a felesége, Jelena is fertőzött, gyerekeik teszteredménye azonban negatív lett. A megjelentek szerint mindkét érintett tünetmentes.

Június 23-i sajtóhírek szerint Đoković koronavírustesztje pozitív lett

Korábban a Đoković által életre hívott Adria Tour zadari tornáján részt vevők közül a bolgár Grigor Dimitrov, valamint a horvát Borna Coric és a szerb Viktor Troicki is elkapta a vírust, de Đoković és Dimitrov edzője, Marko Paniki és Christian Groh is pozitív mintát szolgáltatott.

– Az elmúlt hónap tettei mögött tiszta szív és őszinte szándék volt, a tornáinkkal ismét össze akartuk hozni a régió embereit – nyilatkozta a világelső. – Akkor kezdtük el szervezni a tornákat, amikor a vírus gyengült, mert abban bíztunk, a körülmények már megfelelőek a rendezéshez. Sajnos azonban a kórokozó még mindig jelen van, ez pedig rávilágított arra, még mindig tanulnunk kell, hogyan tudunk együtt élni vele. Remélem, senki egészségi állapotát nem fogja ez befolyásolni, mindenki meggyógyul – fogalmazott a szerb játékos, aki kéthetes karanténba vonul, és ötnaponta ismét tesztelteti magát.

Hozzátette, a balkáni játékosokat szerették volna segíteni abban, hogy ismét mérkőzéskörülményeket éljenek át, illetve anyagilag támogassák a rászorulókat.

Pedig a teniszező jót akart

A világelső gründolta a húzónevekkel debütáló Adria-Tour meghívásos tenisz-körversenyt, amelynek a szervezők szándéka szerint a koronavírusjárvány miatt a sportra kiéhezett közönség szórakoztatása volt a célja. Aztán egyszer csak felütötte a fejét a koronavírus. Az Adria Tour-nak a belgrádi és zadari állomásán semmiféle járványügyi óvintézkedést nem tettek, sőt, kiegészítő programként foci- és kosármeccset, szurkolói és gyereknapot szerveztek. A tornától távol maradó teniszezők mellett egészségügyi szakemberek is veszélyesnek és felelőtlennek ítélték a korlátozások nélküli rendezést, de a világelső szerb és csapata nem törődött mindezzel. Az első sötét felhő Belgrádban jelent meg, méghozzá egyértelműen Đokovićék magamutogatása miatt – teljesen felesleges volt a döntő után óriási bulit tartani, amelyen a sportolók félmeztelenül, egymás mellett ugrálva ünnepeltek. Másnap, múlt hétfőn megérkezett az első rossz hír: a szórakozóhelyen megfordult egyik szerb kosárlabdázó koronavírustesztje pozitív eredményt hozott. Az Adria Tour szervezői ebből sem tanultak, Zadarban ugyanott folytatták, ahol Belgrádban abbahagyták. Csakhogy a szombaton a tűző napra hivatkozva visszalépő Grigor Dimitrov hazaérkezését követően pozitív koronavírustesztet produkált – három hét után a bolgár lett az első fertőzött Monacóban, és talán már a belgrádi bulin is beteg volt. A zadari finálét lefújták, de itt még nem ért véget a történet, elkezdett dőlni a dominó: hétfőn Borna Ćorićról, a horvát játékos edzőjéről, valamint Novak Đoković fizioterapeutájáról derült ki, hogy fertőzött. A rendezők végül kiadtak egy közleményt, amelyben arra kérnek mindenkit, aki a koronavírusos résztvevőkkel legalább 10 percig kontaktusba került, hogy 14 napra vonuljon önkéntes karanténba. A teniszezőket azonnal tesztelték, ekkor derült ki Ćorić betegsége, míg a negatív eredményt produkálók, például a német Alexander Zverev, a horvát Marin Čilić és az orosz Andrej Rubljov bejelentették, hogy két hétig nem mozdulnak ki otthonról.

A történteken megdöbbent, felháborodott a teniszközösség, néhányan azt írták, Djokovicsék miatt veszélybe kerülhet az idény augusztusi folytatása, ám ennek a valószínűsége csekély: az Adria Tournak vége, ám az ATP, a WTA és a hátralévő két Grand Slamtorna, a US Open és a Roland Garros szervezői szigorú korlátozások mellett tartják meg a versenyeket, így a játékosok sokkal nagyobb biztonságban léphetnek pályára.

Đoković az egyetlen férfiteniszező, aki még veretlen 2020-ban, mind a 18 mérkőzését megnyerte. A közelmúltban túlzottnak nyilvánította azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyeket a US Open szervezői tettek annak érdekében, hogy a tornát lebonyolíthassák augusztus 31. és szeptember 13. között.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.