Jobb, ha hallgat a hangos szomszéd

Bár a Manchester United évek óta botladozik a Premier League-ben, arra azonban kevesen számítottak, hogy a patinás klub a 12. helyen fog szerénykedni az angol bajnokságban nyolc forduló után. De talán még ennél is vaskosabb szenzáció, hogy a City nyolcpontos hátrányba került a Liverpoollal szemben ugyanennyi idő alatt. Látlelet a manchesteri gondokról.

Ch. Gáll András
2019. 10. 09. 7:53
Premier League - Manchester United v Manchester City
Ole Gunnar Solskjaer és Pep Guardiola arcáról egyaránt lerí a tanácstalanság Fotó: Carl Recine Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Premier League utóbbi tizenhárom bajnoki címéből kilenc Manchesterbe került; öt az Old Traffordra, négy az Etihad Stadionba – aligha vitatható, hogy a közelmúltban a félmilliós város uralta az angol futballt. De most úgy néz ki, hogy indokolt a múlt idő. Mondjuk a United a legendás Sir Alex Ferguson visszavonulása óta szakadatlan mélyrepülésben van, legutóbb hat éve tudott bajnokságot nyerni, a lármás szomszédok (Noisy Neighbours a City gúnyneve) azonban 2008. szeptember elseje óta – amikor egy abu-dzabi-i befektető csoport 200 millió fontért megvásárolta a klub részvényeit – meghatározó szerepet játszanak az angol futballban.

Ám idén ősszel homokszem került a Pep Guardiola menedzser irányította gépezetbe. A csapat nyolc forduló alatt nyolcpontos hátrányba került az eddig százszázalékos mérleggel álló Liverpoollal szemben, két vereség és egy döntetlen is becsúszott, különösen a Wolverhamptontól elszenvedett vasárnapi hazai 0-2 volt kínos. A 27 rúgott gól nem rossz, konkrétan még több is, mint amennyivel tavaly ilyenkor rendelkezett a Guardiola-csapat, csakhogy a kilenc kapott gól nagyon sok. Pontosan háromszor annyi, mint a tavaly ennyi idő alatt bekapott három. Úgy néz ki, a csapat nem képes kiheverni a visszavonult kapitány, Vincent Kompany hiányát. Aymeric Laporte megsérült, erre az évre kidőlt a sorból, Nicolas Otamendi pedig könnyen átjátszható, és erre az ellenfelek is rájöttek. Az argentin már a Norwich elleni vereségben is benne volt – Teemu Pukki, a mi rémünk szépen átjátszotta –, nem is beszélve a Wolvestól elszenvedett zakóról. És a világ egyik legjobb játékmestere, is sokat sérült.

Ole Gunnar Solskjaer és Pep Guardiola arcáról egyaránt lerí a tanácstalanság
Fotó: Reuters

Guardiola pályafutása során összesen kilenc bajnoki címet szerzett a Barcelona, a Bayern München és a Manchester City élén. A tizedikre azonban valószínűleg legalább két évet kell várnia, ugyanis korábban sohasem tudott még az aktuális csapatával nyolcpontos hátrányt ledolgozva bajnokságot nyerni.

Pár mérfölddel arrébb más természetű gondjai vannak Ole Gunnar Solskjaernak. A vasárnap a Newcastle-tól elszenvedett 1-0-s vereség a 12. helyre lökte a Premier League rekordbajnokát, kétpontnyira a kiesőzónától. Az MU az utóbbi öt fordulóban nem tudott győzni, és az ötből három meccsen még gólt sem szerzett. Ed Woodward, a klub ügyvezető alelnöke – aki a szurkolók támadásának kereszttüzében áll – azonban nem pánikol, a szezon kezdetekor kinyilvánította, hogy hosszas újjáépítési periódus előtt áll a csapat, amely akár több évre is elnyúlhat. Hétfőn mindenesetre összeült a United válságstábja, az ülésen a tulajdonos Glazer család két sarja, Avram és Joel is részt vett. Vajúdtak a hegyek, és szültek egy egeret: Solskjaert megerősítették posztján, mintha minden a legnagyobb rendben menne. Hogy a következő, 9. forduló után is rendben lesz-e minden, az kétséges, mert a pontveszteség nélkül álló éllovas, a Liverpool látogat az Old Traffordra. És ha a kieső helyek egyikére zuhan a csapat, azt már nem emésztik meg a fanatikusok.

Az elmúlt 30 év leggyengébb bajnoki rajtját éli meg a United annak ellenére, hogy a nyáron 160 millió fontot költött átigazolásokra, s megvette a világ legdrágább védőjét, Harry Maguire-t. A csapat március óta nem nyert idegenben, akkor 3-1-re legyőzte a PSG-t Párizsban. Szükség volna jó igazolásokra, például még egy centerre az éppen sérült mellé, az Interhez szerződött Romelu Lukaku nagyon hiányzik. Legalább ugyanekkora gond David de Gea kapus formahanyatlása, no és továbbra is ott meredezik a gigantikus kérdőjel: Paul Pogba világklasszis-e vagy napjaink leginkább túlértékelt futballistája?

Erre szokták mondani: jó kérdés…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.