Jobb lenne A-t mondani

Labdarúgó-válogatottunknak kedden Walesben nem sikerült kiharcolni a részvételt a 2020-as, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra, de márciusban újra megpróbálhatja. Ehhez két meccset kellene megnyernie a Nemzetek Ligája rájátszásában, s hogy kik ellen, az ma délben derül ki.

2019. 11. 22. 8:06
Euro 2020 Qualifier - Group I - Scotland v Belgium
Andrew Robertson is szembejöhet velünk a pótselejtezőn Fotó: Lee Smith Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felértékelődött, hogy válogatottunk ősszel a Nemzetek Ligája (NL) C divíziójában a csoportjában másodikként zárt a finnek mögött. Amihez persze az is kellett, hogy a görögök az utolsó fordulóban Athénban egy öngóllal kikapjanak az észtektől. Így az NL végső sorrendjében elfoglalt 31. helyünknek és az Eb-selejtezők alakulásának köszönhetően kaptunk még egy esélyt, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra. A pótselejtezőn tizenhat csapat lesz érdekelt. A négy liga rájátszása nem oda-visszavágós rendszerű, elődöntőket és döntőket rendeznek. Az első találkozókon a Nemzetek Ligájában előrébb végzett csapatok a házigazdák, azt pedig ma kisorsolják, hogy a döntőket mely ágak győztesei rendezhetik.

Az már eldőlt, hogy a B ligában Bosznia-Hercegovina–Észak-Írország és Szlovákia–Írország, a D-ben Grúzia–Fehéroroszország és Észak-Macedónia–Koszovó elődöntőket játszanak. Az A és a C liga mezőnye még nem állt össze, az A-ban egyelőre Izland, a C-ben Skócia, Norvégia és Szerbia helye biztos, és így a norvég-szerb párharc is. Bulgária, Izrael, Magyarország és Románia – ebben az erősorrendben – várja, hogy hová kerül. Amennyiben a C jelű négyesbe sorsolnak bennünket, akkor március 26-án értelemszerűen Skóciát kellene idegenben legyőznünk, utána jöhetnének a norvégok vagy a szerbek, kérdés, hogy ők is idegenben vagy a Puskás Arénában. Ha az A ligába kerülünk, akkor először Izlandra, Bulgáriába vagy Izraelbe utazunk, ha nyerünk, akkor a másik kettő egyike vagy a románok jelentik a második akadályt.

Andrew Robertson is szembejöhet velünk a pótselejtezőn
Fotó: Reuters

Az A liga csapatai közül egyedül Izland vérzett el az Eb-selejtezőkön, a franciák mellett a törökök is elé kerültek. A 2016-os kontinenstorna hőskölteménye, az angolok kiejtése már a múlté, de Reykjavíkba nem győzni járnak a vendégek, Bulgária és Izrael ellen több esélyünk lenne idegenben. A bolgárok a selejtezőkön a nyolc mérkőzésükből csak egyet nyertek meg. Az angolok elleni 6-0-s hazai vereségük ráadásul rasszista nézőtéri rendbontással párosult, így még a következő tétmeccsüket is zárt kapuk mögött kell játszaniuk. Az izraeli válogatott sem acélos, selejtezőcsoportjában a lengyelek, az osztrákok, az észak-macedónok és a szlovének is megelőzték, csak a lettek zártak mögötte.

Skócia a belgák és az oroszok ellen egyetlen pontot sem szerzett, de a játékoskeretét elnézve lenne kiktől tartanunk: Andrew Robertson (Liverpool) piaci értéke 60 millió euró, Ryan Fraseré (Bournemouth) 30 millió, Scott McTominayé (Manchester United) 20 millió. Előrébb pedig azért se nagyon nézzünk, mert utána jó eséllyel a még erősebb szerbeket kellene vernünk, déli szomszédaink keretét a mértékadó Transfermarkt 282 millió euróra taksálja, Szergej Milinkovics-Szavicsot (Lazio) egyenesen 65 millióra. A miheztartás végett: a magyar válogatott 70 milliót ér. Összesen. Persze ha a norvégok kiejtenék a szerbeket, róluk kellemes emlékeket őrzünk – mégis akkor járnánk jól, ha ma délben a románokkal együtt az alulról feltöltött A liga rájátszásába kerülnénk.

A 2020-as Eb mérkőzéseit tizenkét városban rendezik, ezek a következők: London, München, Baku, Szentpétervár, Róma, Koppenhága, Bukarest, Amszterdam, Dublin, Bilbao, Glasgow és Budapest. Az azeriek már biztosan nem szurkolhatnak a válogatottjuknak, a románoknak, az íreknek, a skótoknak és nekünk rezeg a léc. A román, skót, magyar trióból az egyik bizony biztosan leveri.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.