Kizárással zárult a világbajnokság, hiába a kétórás küzdelem

Johannes Høsflot Klæbo a sprint után ötven kilométeren is elsőnek ért célba, ám a célegyenesbeli incidens miatt kizárták. Emil Iversen nevető harmadikként világbajnok.

Magyar Nemzet
2021. 03. 07. 15:45
Johannes Høsflot Klæbo
Forrás: Twitter/Os Olímpicos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományoknak megfelelően a férfi sífutók 50 km-es, klasszikus stílusú versenyével zárult az oberstdorfi északisí-világbajnokság. Ötvenheten vágtak neki a gyilkos távnak, a norvégok két fő ellenfelének pedig a síatlon világbajnoka, az orosz Alexander Bolsunov, és az 50 km olimpiai bajnoka, a finn Iivo Niskanen tűnt. Johannes Høsflot Klæbo első sikeres 50 km-es versenyére készült a norvég ötösfogatból.

Nagyjából fél távig nem volt komoly név a leszakadók között, aztán az ötödik kör végén Niskanen friss lécre váltott, majd felzárkózása után meghúzta a sort. A finn csak néhány másodpercnyi előnyt tudott kidolgozni, utolérték, majd a hatodik kör végén Bolsunovék cseréltek lécet. Az ekkor váltók közül viszont nem mindenki ért már vissza az élbolyba, amelyet az utolsó kör kezdetén mindössze hat versenyző alkotott: Niskanen, Bolsunov, a svéd Jens Burman, valamint a pénteki váltóból három norvég, Emil Iversen, Hans Christer Holund és az ilyen hosszú távon a vikingek közül legkevésbé esélyesnek számító Johannes Høsflot Klæbo.

A frissebb lécei jobb tapadásában Holund, Bolsunov és Iversen bízhatott az utolsó körre fordulva, Klæbo pedig a végsebességében. Leginkább azonban egyikük sem ment, ezt pedig a síatlon olimpiai bajnoka, Simen Hegstad Krüger és a brit Andrew Musgrave használta ki, akik több mint fél perc hátrányt dolgoztak le néhány kilométer alatt, éppen az utolsó, kegyetlen emelkedő előtt. Annak a tetején is négy norvég volt az élcsoportban, de már csak Bolsunov volt velük.

Az orosz lejtmenetben az élre vágott, és ő érkezett elsőként a célegyenesbe. Saját kárán próbált tanulni, igyekezett lezárni a helyet Klæbo elől, de a norvég elment mellette, a végsebességével pedig utána simán megoldotta a maradék métereket. A kizökkent, és egyik botját elveszítő Bolsunov végül csak harmadikként ért célba, mert Iversen is lehajrázta. A kétes végjáték után megint dühöngött az orosz, de ezúttal csak a törött botját vágta a földhöz, tovább rombolva azt.

Klæbo kisebb ünneplés után odament a bosszankodó Bolsunovot vigasztalni, néhány perccel később azonban fordult a kocka. Klæbót ugyanis az orosz óvás után azonban kizárták, így a nevető harmadik, Emil Iversen lett a világbajnok. Legalábbis egyelőre, a norvégok fellebbeztek az ítélet ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.